În perioada 13-16 noiembrie 2014, la Hanul Gabroveni din Bucureşti, va avea loc prima ediţie a “Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti”. Platforma aduce laolaltă, în noile spații de la Hanul Gabroveni, spectacole de teatru din Marea Britanie, Polonia și SUA, filme, dezbateri pe teme feminine și o celebrare a talentului local printr-un casting național cu roluri din Ibsen.
Castingul național cu roluri din Ibsen, desfăşurat între 15 septembrie- 15 octombrie 2014, organizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), este parte integrantă a proiectului Hedda’s Sisters. Empowering Women Theatre Artists in Romania and Eastern Europe/Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei, proiect de aducere în contemporaneitate a textelor lui Ibsen, din perspectivă feminină.
În acest sens, actrițele interesate sunt invitate să trimită, într-un singur e-mail, pe adresa florentina.bratfanof@yahoo.com următoarele materiale: un CV de prezentare actualizat; 3-5 fotografii recente; un link către o probă video care să conțină adaptarea/personificarea unui personaj feminin care se regăsește în piesele lui Ibsen. Proba trebuie să fie de maxim 10 minute și de maxim 2 GB (încărcată preferabil pe platforma wetransfer.com sau pe youtube.com). Alte specificații: Nu se analizează calitatea filmării video, ci conținutul. Sunt acceptate așadar și probe filmate cu smartphone. Nu există limită de vârstă pentru acest casting. Castingul are loc pentru distribuțiile a trei noi spectacole care vor fi produse în 2015. După 15 octombrie, data limită în care se pot trimite aceste materiale, Cristina Modreanu, managerul proiectului Hedda’s Sisters, împreună cu Florentina Bratfanof, director de casting, dar și cu regizoarele Gianina Cărbunariu, Ioana Păun și Carmen Lidia Vidu vor realiza selecția finalistelor. În data de 16 noiembrie ac, în cadrul festivalului produs de ARCUB, Bucharest International Theater Platform, finalistele vor fi invitate să performeze live personajul propus în proba filmată.
În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele?
Acesta este punctul de plecare pentru tema primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru București – „Viitorul este feminin”. Evenimentul, produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu British Council și Institutul Polonez, și cu sprijinul Ibsen Scholarship, va avea o frecvență anuală și își propune să acopere o lipsă de spectacole internaționale de teatru într-un oraș care se dorește o adevărată capitală europeană și din punct de vedere cultural.
„Mediul public românesc e destul de impermeabil la punctele de vedere feminine. În multe cazuri nici măcar femeile – mai ales cele cărora li s-a dat o șansă să acceadă pe scara ierarhică, chiar dacă nu până în vârful ei – nu-și dau seama de acest adevăr. Nici măcar ele nu mai cred că merită mai mult și că au mai multe de spus decât li se permite în mod obișnuit să o facă”, observă Cristina Modreanu, inițiatorul și curatorul evenimentului. „Cred că merită să să investim toată încrederea și curiozitatea noastră de spectatori – și mă refer aici la spectatorii de ambele sexe pe care îi așteptăm la eveniment – în ceea ce au femeile de spus despre ele însele”.
Timp de 4 zile, în Centrul vechi, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasă în cadrul „Platformei Internaționale de Teatru București”.
Evenimentul produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu British Council şi Institutul Polonez, şi cu sprijinul Ibsen Scholarship, va avea o frecvenţă anuală şi îşi propune să acopere o lipsă de spectacole internaţionale de teatru într-un oraş care se doreşte o adevarată capitală europeană şi din punct de vedere cultural.
Despre proiectul HEDDA’S SISTERS
Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei se axează pe personajele feminine ale lui Ibsen, folosindu-le ca instrument pentru aducerea în prim-plan a perspectivei artistice feminine și pentru a susține astfel femeile-artist din teatrul românesc, extinzând apoi conversația și în Estul Europei. În același timp, proiectul subliniază importanța și valoarea pieselor lui Ibsen în contextul social și artistic românesc aflat azi în plină reinventare. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la re-imaginarea personajelor feminine ale lui Ibsen din perspectiva secolului 21. Proiectul beneficiază de un grant din partea International Ibsen Scholarships.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat. ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival. În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.
Parteneri strategici: Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), British Council, Institutul Polonez, Ibsen Scholarship. Parteneri media: Digi24, TV City, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, mediaTRUST, Avantaje, Business Review. Parteneri media online: scena.ro, sub25.ro, observatorcultural.ro, avantaje.ro, port.ro, iconcert.ro, 4arte.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, hipmag.ro, 121.ro, ziarulmetropolis.ro, ileanaandrei.ro, getlokal.ro.