spot_img

Premiera „La traviata” deschide stagiunea Operei Naţionale Bucureşti

Joi, 30 octombrie 2014, ora 19.00, Opera Naţională Bucureşti deschide stagiunea 2014- 2015 cu premiera “La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran. Într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole recondiţionată de la acustică până la detaliul arhitectural, cu echipe de creaţie internaţionale şi solişti cu cariere în desfăşurare pe marile scene ale lumii, Opera Naţională Bucureşti promite spectacole de ţinută europeană acasă, în România. Povestea care continuă să fascineze şi astăzi, „La traviata” de Giuseppe Verdi, debutează într-o montare şi distribuţie noi. Regizorul Paul Curran propune o viziune originală şi provocatoare care transpune acţiunea poveştii din Parisul lui 1700 în cel al anilor ’50 ai secolului trecut. Spectacolul readuce în atenţia publicului povestea impresionantă a unei celebre curtezane, pe nume Marie Duplessis (1824-1847), care a marcat existenţa unor artişti precum compozitorul Franz Liszt şi scriitorul Alexandre Dumas-fiul, cel din urmă dedicându-i un roman adaptat ulterior în piesă de teatru. Cu o distribuţie de excepţie, spectacolul va fi dirijat de Alexander Prior, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori şi compozitori de astăzi, care a debutat la vârsta de numai 17 ani. Rolurile principale ale operei „La traviata” vor fi interpretate de sopranele Aurelia Florian şi Siphiwe McKenzie (Violetta Valéry), tenorii Ioan Hotea şi Lucian Corchiş (Alfredo Germont) și baritonii Ionuţ Pascu şi Iordache Basalic (Giorgio Germont).

Soprana Aurelia Florian, cap de afiş în seara premierei, se află, de câţiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Numai în cursul acestui an, ea a interpretat rolul Violettei alături de Rolando  Villazón și Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o plasează pe soprana Aurelia Florian pe mari scene internaționale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producție la care a fost invitată este La Rondine, la Tel Aviv, unde deține rol principal, al Magdei, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazón. Printre rolurile pe care le-a interpretat se numără Lida din „La battaglia di Legnano” („Bătălia de la Legnano”) de Giuseppe Verdi, în cadrul Festivalului „Verdi” de la Teatro Regio din Parma, rolul titular al operei „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, la Opera din Tel Aviv, unde a interpretat de asemenea, în iunie, rolul Violettei din „La traviata” de acelaşi compozitor. Aurelia Florian a absolvit la Universitatea Transilvania din Braşov, iar printre distincţiile pe care le-a dobândit până acum se află şi trofeul din ediţia 2007 a Festivalului Darclée. În prezent, îşi desăvârşeşte arta cântului la Modena, alături de legendara Raina Kabaivanska.

„Principalele calităţi ale acestei opere nu se adresează unui dirijor, unui compozitor, unui marinar… Ele vorbesc omului, unei persoane. Este o operă profund umană şi revoluţionară pentru timpul său şi, aş spune, încă şocantă în zilele noastre ca atunci, dar de asemenea umanistă la cel mai înalt nivel.”, Alexander Prior – dirijor

Regizorul Paul Curran şi scenograful Gary McCann au intenţionat ca noua montare „La traviata” să se adreseze în special publicului tânăr, accentuând conflictul dintre partizanii conservatorismului şi exponenţii aşa-numitului „libertinism”. În crearea costumelor pentru spectacol, Gary McCann s-a inspirat din arta fotografică a lui Cecil Beaton şi din lucrările unor creatori de modă precum Jacques Fath, Charles James şi Christian Dior.

„Este una dintre cele mai atractive poveşti despre oameni scrisă vreodată. Este o poveste universală, valabilă pentru fiecare eră, fiecare epocă.” , a declarat Paul Curran – regizor.

„Pentru mine a spune povestea este esenţial. Facem spectacole pentru public, nu pentru noi înşine. Susţinând povestea, sperăm ca publicul să fie absorbit de aceasta şi să se implice, să empatizeze cu personajele. A doua preocupare, cum va arăta spectacolul, ţine de estetică.” , Gary McCann – scenograf.

Premiera mondială a operei „La traviata” a avut loc la Veneţia, la Teatro La Fenice, pe 6 martie 1853. Primii interpreţi au fost soprana F. Salvini Donatelli (Violetta), L. Graziani (Alfredo), F. Varesi (Germont), sub bagheta dirijorului G. Marces. După insuccesul premierei, „La traviata” a fost reluată tot la Veneţia, la Teatro San Benedetto, la 6 mai 1854. Debutul de la Veneţia al operei „La traviata” de Giuseppe Verdi a fost un fiasco, din cauza interpreţilor, dar curând opera a devenit extrem de populară. Au urmat premierele de la Londra (24 mai 1856), New York (3 decembrie 1856).

La Bucureşti, prima reprezentaţie cu opera „La traviata” a fost realizată la trei ani după premiera mondială, în 1856. După montările din 1885, 1925 şi 1954, următoarea montare a operei „La traviata” la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în stagiunea 1997-1998, în regia lui Cristian Mihăilescu.

PREMIERĂ

Joi, 30 octombrie 2014, ora 19.00

„La traviata”

Operă în trei acte de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave după romanul şi drama „Dama cu camelii”

de Alexandre Dumas-fiul

Regia şi mişcarea scenică: Paul Curran

Dirijor: Alexander Prior

Scenografia: Gary McCann

Maestru de cor: Stelian Olariu

Lighting design: Paul Hackenmueller

Distribuţii:

30 octombrie 2014, 1 noiembrie 2014

Violetta Valéry – Aurelia Florian (invitată)

Alfredo Germont – Ioan Hotea (invitat)

Giorgio Germont – Ionuţ Pascu (invitat)

Gastone, viconte de Letorières – Andrei Lazăr

Flora Bervoix – Sidonia Nica

Annina – Cristina Eremia

Baronul Douphol – Vasile Chişiu

Marchizul D’Obigny – Daniel Filipescu

Doctorul Grenvil – Iustinian Zetea

Giuseppe, servitorul Violettei – Florian Ioniţă

Comisionarul – Alin Mânzat

Servitorul Florei – Adrian Ionescu

Distribuţii:

31 octombrie 2014, 2 noiembrie 2014

Violetta Valéry – Siphiwe McKenzie (Canada, invitată)

Alfredo Germont – Lucian Corchiş

Giorgio Germont – Iordache Basalic

Gastone, viconte de Letorières – Valentin Racoveanu

Flora Bervoix – Sorana Negrea

Annina – Cristina Eremia

Baronul Douphol – Daniel Pop

Marchizul D’Obigny – Florin Simionca

Doctorul Grenvil – Iustinian Zetea

Giuseppe, servitorul Violettei – Florian Ioniţă

Comisionarul – Alin Mânzat

Servitorul Florei – Adrian Ionescu

Următoarele reprezentaţii: 4 decembrie 2014, 24 şi 25 ianuarie 2015, 25 şi 26 iunie 2015

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508