Vineri, 10 octombrie 2014, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Miruna Vlada și o dezbatere pornind de la cel mai recent volum de poezie semnat de aceasta, ”Bosnia. Partaj”, apărut la editura Cartea Românească. Invitați: Bianca Cernat, Alexandru Matei. Moderator: Bogdan Ghiu.
„eu nu pot ajunge în Bosnia. ce este Bosnia?
am hipermetropie de când sunt aici
văd doar câteva obiecte şi gesturi, nişte paşi şi câteva cărţi traduse.
totul e o traducere. eu nu sunt aici.
cum să înţeleg eu limba asta? ştii să numeri pe degete câte Bosnii ai întâlnit aici?”
#bosniapartaj
„Volumul de față marchează 10 ani de la debutul Mirunei Vlada în poezie, dar și 100 de ani de la Atentatul de la Sarajevo. Poeta revine cu un nou suflu, raportat la debutul ei – deși la fel de frustă, dar cu mai mult accent pe vulnerabilitate și o resemnare tensionată.
Bosnia. Partaj e o carte-puzzle. Conține texte dinăuntrul și din afara Bosniei, despre tot ceea ce o femeie își refuză, ca mai apoi să își interiorizeze, după un razboi, după o despărțire. Bosnia-Herțegovina din aceste versuri nu este țara cu același nume, ci este un teritoriu de spaimă și gingașie, este o scrisoare de dragoste ruptă și făcută bucăți. Poeta își găsește în Bosnia un fel de patrie adoptivă, care îi reflectă ca o oglindă propriile neliniști și crispări interioare și poate spune cu îndreptățire, în această carte de maturitate, Bosnia bin ich.” (editura)
Miruna Vlada s-a născut pe 17 august 1986 la București. Formată la Cenaclul Euridice, coordonat de Marin Mincu, a debutat în 2004 cu volumul Poemextrauterine la Editura Paralela 45, cu o prezentare de Angela Marinescu și prefață de Octavian Soviany. Cartea a primit câteva premii naționale pentru debut în poezie.
În 2007 a publicat la Editura Cartea Românească volumul de versuri Pauza dintre vene, însoțit de un CD în lectura autoarei.
A organizat numeroase evenimente culturale, a moderat lecturi de poezie, lansări de carte în spații neconvenționale, dezbateri despre poezie, experimente inter-art. Selecții din poezia ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană și polonă. A fost invitată la lecturi publice internaționale în Austria, Marea Britanie, Belgia, Polonia și Germania. Este prezentă într-o serie de antologii, alături de cei mai buni poeți ai anilor 2000. A studiat științele politice la SNSPA București, iar din 2013 este doctor în relații internaționale cu o cercetare despre europenizarea Bosniei-Herțegovina.