spot_img

Pentru o viaţă sănătoasă, refuzaţi lectura

Toamna a venit, amestecul de zacuscă sfârâie în borcanele din cuptor, peste tot miroase a coptură de vinete şi kapia, aroma de oţet fiert, preparat pentru gogoşarii umflaţi la soare, gâdilă agresiv nările, ca un ritual vechi, ardeiaşii iuţi sunt aliniaţi cu grijă în borcănaşe special pregătite, saramura pentru ei stă la răcit, totul este calm şi călduros, intim şi casnic. În această atmosferă de plăcută şi firavă relaxare, când cărţile din bibliotecă încep să vorbească mai mult decât în zilele caniculare de vară, am simţit o provocare, dulce şi picantă, în faţa căreia nu puteam sta indiferenţi.

Tema provocatoare – ca să zicem aşa – a fost aruncată din nou, ca un exerciţiu permanent de gândire şi nelinişte, de către criticul şi istoricul literar, Liviu Papadima. Într-un număr recent din Dilema veche (nr. 552, 11-17 septembrie 2014) semnează un editorial intitulat „De ce (să) nu citim?” şi în care notează, printre altele, că „lectura poate şi să sucească mintea, şi să încălzească inima”.

Despre actul lecturii, despre cum şi ce citim, despre necitirea (sau refuzul) unei cărţi de la prima şi până la ultima filă s-a scris mult şi foarte mult. Dezbateri şi analize pe această temă – culturale, sociologice, psihologice, filosofice, didactice şi nedictatice – au curs puhoi în ultima vreme, explicând şi reexplicând, ştiinţific şi teoretic, lipsa de interes faţă de un text tipărit, cu toate consecinţele ulterioare.

După cum se ştie, încă din şcoala primară nimeni nu te învaţă cum să citeşti. Plecând de la această constatare, putem spune, fără tăgadă, că însăşi societatea în care te mişti şi respiri s-a opus şi se opune, voit sau nevoit, lecturii. Noi am simţit-o pe propria piele… Şi pentru că nu ne place să teoretizăm prea mult, vom oferi cititorilor câteva exemple (repere argumentative) din propria experienţă.

În timpul unei ore de română de la liceu, profesoara făcea un comentariu de text pe o poezie de Blaga, citindu-şi notiţele, inserate cu creionul chiar pe pagina de volum. În timpul aşa-zisei prelegeri, pe sub bancă, am deschis Moromeţii, volumul II, şi citeam discret din carte. Ne-a surprins, ne-a certat şi ne-a dat afară din clasă, spunându-ne: „În timpul orei de română nu se citeşte!”.

În armată, în timpul orelor libere din zi şi din noapte, scoteam o carte pitită în pufoaică şi citeam. Într-o zi ne-a surprins plutonierul major, răspunzător de cazarmamentul unităţii: „Băi, aţi venit aici pentru instrucţie, armata nu e sală de lectură. Iei cârpa şi găleata, speli toaletele, cartea o confisc şi peste o oră te prezinţi la apel!”.

Într-un birou al agenţiei naţionale de presă, într-un moment de repaus lucrativ, redactorul şef ne-a văzut lecturând dintr-un volum. Ne-a apostrofat energic: „De aia nu ştiţi să scrieţi despre partid şi conducător, fiindcă staţi şi citiţi prostii, în loc să munciţi! Romane şi poezii vă trebuie vouă?”.

Un membru respectat din familie ne-a tras de urechi: „Cititul nu îţi aduce papa în farfurie, aşa că treci la muncă şi dă-le naiba de cărţi!”.

La masa unei terase de cartier, am deschis o carte. Discret, chelnerul s-a apropiat de noi şi ne-a atras atenţia jovial: „Vă rugăm, cititul este interzis aici!”. „Dar domnişoara de alături citeşte internetul de pe telefon!?”, am ripostat. „Da, dar asta nu deranjează!”, a răspuns băiatul cu papionul mişcător după mărul lui Adam.

În tinereţile noastre, într-o seară de iarnă, citeam cu voce tare unei prietene cu privirea feciorelnică versuri din Lermontov. Reacţia a fost asta: „Ai înnebunit la cap? N-ai ce face altceva mai bun? Versuri îmi trebuie mie la ora asta?”.

O concluzie cinică: lectura trebuie interzisă. În rest, ne lovim numai de specialişti, care mai de care.

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508