spot_img

Festivalul Filmului Francez- a opta ediţie, la Timişoara

În perioada 1-4 noiembrie 2014, la Timişoara – sala Aula Magna (UVT), va avea loc a opta ediţie a Festivalului de Film Francez. Cu ocazia celei de-a opta ediţii a festivalului de film francez la Timişoara, Institutul francez din Timişoara vă invită la 12 proiecţii de filme, timp de patru zile dedicate cinematografiei franceze şi o întâlnire cu Bénédicte Pagnot, realizatoarea unuia dintre filmele din competiţie. În acest an, festivalul se va desfăşura la nivel naţional între 31 octombrie 2014 şi 9 noiembrie 2014 la Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Buzău, Târgu Mureș și Constanța. Această ediţie naţională este consacrată promovării şi difuzării tinerilor realizatori francezi prin intermediul unei competiţii a filmelor lor de debut, opere care nu pătrund ușor în circuitul de exploatare tradiţional şi pentru care festivalurile reprezintă o importantă oportunitate de expunere atât în Franţa cât şi în afara ei. Secțiunea filmelor în competitție  va fi completată şi de alte secţiuni necompetitive.

În urma succesului de anul trecut, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câștiga premiul oferit de către TV5Monde pentru susținerea distribuției unui film francez în România. Cele 8 producții aflate în competiţie sunt: „Stele – Des étoiles”, „Zilele de mâine – Les lendemains”, „Vandal”, „Grand central”, premiat la Festivalul de Film de la Cabourg – Journées romantiques 2013, Marele Premiu: Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță & Premiul special al juriului, „Vincent nu are solzi – Vincent n’a pas d’écailles”, selecționat în competiția Festivalului de la San Sebastian în 2014, „Mercuriale”, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014, „Brooklyn” şi „Tonnerre”.

PROGRAM

– Sâmbătă, 1 noiembrie 2014

ora 16- Yoyo, de Pierre Etaix – comedie – 1h20 – film alb-negru

ora 18- Deschiderea oficială a festivalului

Zilele de mâine – Les lendemains, de Bénédicte Pagnot – dramă – 1h55

În prezenţa realizatoarei, Bénédicte Pagnot; discuţii după film

ora 21- Stele – Des étoiles, de Diana Gaye – dramă – 1h28

– Duminică, 2 noiembrie 2014

ora 16- Mercuriales, de Virgile Vernier – dramă – 1h48

ora 18- Micul Nicolas – Le Petit Nicolas, de Laurent Tirard – comedie, familie – 1h30

ora 20 -Tonnerre, de Guillaume Brac – comedie dramatică – 1h40

– Luni, 3 noiembrie 2014

ora 16- Vincent n’a pas d’écailles – Vincent nu are solzi, de Thomas Salvador – fantastic,  comedie dramatică – 1h18

ora 18 -Brooklyn, de Pascal Tessaud – dramă – 1h23

ora 20 – Michael Kohlhaas, de Arnaud Des Pallières – istoric, dramă – 2h20

– Marţi, 4 noiembrie 2014

ora 16 -Vandal, de Hélier Cisterne – dramă – 1h24

ora 18 -Grand central, de Rebecca Zlotowski – romantic, dramă – 1h34

ora 20- Yves Saint Laurent, de Jalil Lespert – dramă – 1h46

Timişoara: 1 – 4 noiembrie 2014

Sala Aula Magna, Universitatea de Vest (bd. Vasile Pârvan nr. 4)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

PREZENTAREA FILMELOR

YOYO

Program: sâmbătă, 1 noiembrie 2014, ora 16

Un film de: Pierre Etaix. Cu: Pierre Etaix, Claudine Auger, Luce Klein, Philippe Dionnet

comedie – 1h20 – Franţa (1964). Versiune originală în franceză, subtitrată în limba română

Sinopsis:

Un castelan se plictiseşte singur, înconjurat doar de servitori, până în ziua în care prin zonă trece un circ. Descoperă astfel că fata pe care o iubeşte în secret este călăreaţă-dansatoare în echipa circului.

Zilele de mâine – Les lendemains

Program: sâmbătă, 1 noiembrie 2014, ora 18

Un film de: Bénédicte Pagnot. Cu: Pauline Parigot, Pauline Acquart, Marc Brunet

Dramă – 1h34 – Franţa – 2012 . Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Cu diploma de bacalaureat în buzunar, Audrey decide să-și continue studiile la facultatea din Rennes. Își părăsește coconul familial, prietena din copilărie, iubitul…. Influențată de noua sa colocatară, descoperă militantismul politic. După un șir de dezamăgiri și dificultăți, întâlnește un grup de squatters tineri ai GRAL, care îi propun să trăiască altfel și îi oferă o nouă viziune asupra lumii.  Vor experimenta împreună lucruri din ce în ce mai radicale…

Distincții: Festivalul Premiers Plans de la Angers 2013, Premiul Publicului

Întâlnire cu Bénédicte Pagnot

Program: sâmbătă, 1 noiembrie 2014, ora 20

Bénédicte Pagnot a lucrat din 1996 ca asistent de regie, responsabil de regie și de casting la mai multe filme și serii.

După ce a intervenit ani la rând în școli, universități și penitenciare, a regizat începând cu anul 2001 trei scurtmetraje de ficțiune, trei filme documentare și un lungmetraj, „Zilele de mâine”.

Sâmbătă, 1 noiembrie 2014, Bénédicte Pagnot va răspunde întrebărilor publicului după proiecţia filmului său. O întâlnire de neratat!

Stele – Des étoiles

Program: sâmbătă, 1 noiembrie 2014, ora 21

Un film de: Diana Gaye. Cu: Ralph Amoussou, Marième Demba Ly,  Souleymane Seye Ndiaye. Dramă – 1h28 – Franța, Senegal (2013). Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Între New York, Dakar și Torino, destinele lui Sophie, Abdoulaye și Thierno se intersectează și se împletesc. De la primele deziluzii la întâlnirile decisive, călătoria lor îi va conduce  spre libertate.

Distincții: Festival Premiers Plans de la Angers 2014, Premiul Publicului

Mercuriale

Program: duminică, 2 noiembrie 2014, ora 16

Un film de: Virgil Vernier. Cu: Philippine Stindel, Ana Neborac, Jad Solesme. Dramă – 1h48 – Franța (2013). Subtitrat în limba română

Sinopsis:

„Această poveste se petrece în vremuri îndepărtate, vremuri dominate de violență. Pretutindeni în Europa, se propaga un fel de război. Într-un oraș, trăiau două surori …”

Distincții: film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014

Micul Nicolas – Le Petit Nicolas

Program: duminică, 2 noiembrie 2014, ora 18

Un film de: Laurent Tirard. Cu: Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad. Comedie – 1h30 – Franța (2010). Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Nicolas duce o viață liniștită. Are niște părinți care îl iubesc, o gașcă de prieteni simpatici cu care se distrează de minune și n-are deloc de gând să schimbe toate astea… Însă, într-o zi, Nicolas surprinde o conversație între părinții săi din care înțelege că mama sa este însărcinată. Intră în panică și își imaginează ce-i mai rău: în curând va avea un frate mai mic, care-i va acapara întrutotul pe  părinții săi, iar aceștia nu se vor mai ocupa de el, sfârșind prin a-l părăsi în pădure, asemenea lui Degețel…

Tonnerre

Program: duminică, 2 noiembrie, ora 20

Un film de: Guillaume Brac. Cu: Vincent Macaigne, Solène Rigot, Bernard Ménez. Comedie dramatică – 1h40 – Franța (2013)

Sinopsis:

Un rocker prea sentimental, o tânără  indecisă, un tată bătrân și capricios. În orășelul Tonnerre, bucuriile dragostei  se sting repede. O dispariție subită și neexplicată și iată că pasiunea cedează locul obsesiei.

Distincții: Festivalul Internațional de Film Independent de la Bordeaux 2013, Lune d’or; Festivalul de Film de La Réunion 2013, Orchidée d’or

Vincent nu are solzi – Vincent n’a pas d’écailles

Program: luni, 3 noiembrie 2014, ora 16

Un film de: Thomas Salvador. Cu: Thomas Salvador, Vimala Pons, Youssef Hajdi. Fantastic, Comedie dramatică – 1h16 – Franța (2014). Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Este povestea lui Vincent ale cărui reflexe, forță și agilitate se intensifică în preajma apei. Nu a dezvăluit acest lucru nimănui. Mutându-se într-un sat, o întâlnește pe Lucie, se îndrăgostește și i se destăinuie.

Distincții: Selecționat în competiția Festivalului de la San Sebastian 2014

Brooklyn

Program: luni, 3 noiembrie 2014, ora 18

Un film de: Pascal Tessaud. Cu: KT Gorique, Rafal Uchiwa, Jalil Naciri . Dramă – 1h23 – Franța (2014) . Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Coralie fuge din Elveția, țara ei natală, și debarcă la Paris pentru a-și încerca norocul în lumea rap-ului. În așteptarea acestui moment, își găsește o slujbă ca bucătăreasă într-o asociație de muzică la Saint-Denis. Acolo o întâlnește pe Issa, starul în ascensiune al orașului…

Distincții: film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014

Michael Kohlhaas

Program: luni, 3 noiembrie, 2014 ora 20

Un film de: Arnaud des Pallières. Cu: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot . Dramă, istoric – 2h02 – Franța, Germania (2013). Subtitrat în limba română

Sinopsis:

În secolul al XVI-lea, în Cévennes, negustorul de cai Michael Kohlhaas duce o viață de familie fericită și prosperă. Victimă a nedreptății unui nobil, acest om pios și integru strânge o armată și luptă până la capăt pentru a-și redobândi drepturile.

Vandal

Program: marţi, 4 noiembrie 2014, ora 16

Un film de: Hélier Cisterne. Cu: Zinedine Benchenine, Chloé Lecerf, Emile Berling. Dramă – 1h24 – Franța (2013). Subtitrat în limba română

Sinopsis :

Chérif, 15 ani, este un adolescent rebel și solitar. Depășită de situație, mama lui decide să-l trimită la unchii săi, la Strasbourg, unde trebuie să reia cursurile de calificare pentru zidari. Este ultima lui șansă. Noul stil de viață începe să-l sufoce foarte repede pe Chérif. În același timp, în fiecare noapte, grafferii măzgălesc pereții orașului. El va descoperi prin aceștia o nouă lume.

Distincții: Premiul Louis Delluc 2013, Cel mai bun film de debut

Grand Central

Program: marţi, 4 noiembrie 2014, ora 18

Un film de: Rebecca Zlotowski. Cu: Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet. Dramă – 1h34 – Franța (2013). Subtitrat în limba română.

Sinopsis:

De la un loc de muncă la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare.

Distincții: Festivalul de Film de la Cabourg – Journées romantiques 2013, Marele Premiu: Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță şi Premiul special al juriului

Yves Saint-Laurent

Program: marţi, 4 noiembrie 2014, ora 20

Un film de: Jalil Lespert. Cu: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon. Biografie, dramă – 1h46 – Franța (2014) . Subtitrat în limba română

Sinopsis:

Paris, 1957. În vârstă de numai 21 de ani, Yves Saint-Laurent este chemat să preia conducerea prestigioasei case de haute couture fondată de Christian Dior, care tocmai decedase. Cu ocazia măreței prezentări a primei sale colecții, îl cunoaște pe Pierre Bergé, întâlnire care îi va bulversa complet viața. Amanți și parteneri de afaceri, aceștia vor fonda societatea Yves Saint Laurent, trei ani mai târziu. În ciuda obsesiilor și a demonilor interiori, Yves Saint Laurent se pregătește să revoluționeze lumea modei cu abordarea lui modernă și iconoclastică.

Distincții: Premiul Patrick-Dewaere 2014 acordat lui Pierre Niney

Organizator: Institutul francez din România

Cu sprijinul (la Timişoara): Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara

Sponsor local: Carpatsticks

Parteneri locali: Universitatea de Vest din Timişoara, Lectoratul de Franceză din cadrul UVT, Asociaţia APECA, Asociaţia Hexagone, Veolia Environnement, Fropin, Apa Nova, Digi, Rainbow Print

Parteneri naţionali: Orange, BRD, Dacia, Renault, GDF Suez, Groupama, Tarom, Carefour, Nescafé

Parteneri media: TV5Monde, Radio România Internaţional, Radio France International, Digi 24, 24FUN, Kiss FM, TVR Timişoara, Radio România, Marele Ecran, Pelicula culturală, timisoreni.ro, paginidecultura.ro, timisoara azi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508