spot_img

Expoziţia tematică „Jertfa”, la Timişoara

Miercuri, 8 octombrie 2014, ora 14, la Timişoara ( Palatul Administrativ, Bld. Revoluţiei din 1989 nr. 17- holul de la etajul II), va avea loc vernisajul Expoziţiei tematice „Jertfa”, care întruneşte lucrările a 47 de artişti plastici profesionişti, membrii ai Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici.

Pe simeze şi pe socluri sunt inserate lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă de Ciprian Radovan, Virginia Baz Baroiu, Octavian Maxim, Constantin Doroftei, Constantin Catargiu, Rodica Banciu Regep, Maria Bana Jichiţa, Adriana Ilin Tomici, Marcel Breilean, Hedy M-Kiss, Menczel Linda-Saskia, Mihai Teodor Olteanu, Constantin G. Grangure, Lucia Preda, Felicia Selejan, Rodica Strugaru, Remus Irimescu etc. Prezintă chirurgul prof. dr. Trăilă Nicola, doctor în istoria artelor. Curatorul expoziției este pictorul Viorel Toma.

„Sacrificiul e o constantă a istoriei şi un imbold al omului. Fără de sensul sacrificiului suntem lipsiţi de uneltele construcţiei.”

Expoziţiile tematice iniţiate şi organizate de către Filiala din Timişoara a UAP începând cu anul 2004 s-au bucurat de succes şi interes, de un ecou extrem de pozitiv în rândul artiştilor plastici profesionişti, al iubitorilor de artă, precum şi al publicului larg. Fililala din Timişoara a UAP îşi propune să marcheze, să evoce şi comemoreze în toamna anului 2014 prin organizarea şi inaugurarea în holul de la etj. II  al Palatului Administrativ din Timişoara (Bld. Revoluţiei din 1989 nr. 17), sub genericul „JERTFA” a unei noi expoziţii tematice de anvergură, aniversarea unei serii de evenimente istorice importante, decisive: împlinirea a 500 de ani de la răscoala lui Gheorghe Doja, 300 de ani de la decapitarea voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu şi a fiiilor săi, 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începerea celei de a II-a conflagraţii mondiale şi 25 de ani de la Revoluţia română din 1989, care a izbucnit tocmai în oraşul de pe Bega. Expoziţia concepută şi propusă de Filiala din Timişoara a UAP cinsteşte prin mijloacele specifice ale artelor vizuale contemporane pe de o parte memoria mai multor evenimente şi personalităţi istorice, ce s-au aniversat sau se vor aniversa pe parcursul anului 2014, iar pe de altă parte va scoate în evidenţă şi semnificaţia generală şi mereu actuală a actului, a atitudinii şi manifestării umane, cu o densă încărcătură ideatică, psihică şi cu o simbolistică complexă.

În evenimetele cruciale ale istoriei universale şi naţionale, a patriei şi a Banatului foarte multe persoane şi-au sacrificat viaţa pentru diferite idei, principii, idealuri, ţeluri, obiective, pentru valorile supreme ale vieţii şi ale moralei, pentru eternul sporit de onestitate şi demnitate. Majoritatea chimbărilor, transformărilor majore ale viaţii personale, cotidiane şi sociale se realizează tot prin jertfă, prin sacrificiu, prin renunţări şi acte de curaj. Prin jertfele individuale ale fiecăruia, prin taina dragostei şi dăruirii desăvârşite se restaurează de fapt în lume o nouă umanitate. Trăim într-o stare de jertfelnicie.

Filiala din Timişoara a UAP cu sprijinul CJT oferă o expoziţie tematică amplă şi substanţială cu lucrări realizate pe tema jertfei. Operele realizate şi expuse de creatorii abordează cu o exigenţă şi responsabilitate tema sacrifiului evocând momente, evenimente istorice şi biblice, dar şi episoade, scene şi gesturi din viaţa cotidiană, „civilă” demostrând pregnant şi expresiv prin mijloace şi tehnici potrivite, contemporane, moderne faptul, că sacrificiul este parte organică însăşi a existenţei umane. Prin jertfă se obţine o nouă condiţie ontologică: mântuirea.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508