Sâmbătă 25 octombrie 2014, de la ora 16, orga din sala de muzică a Castelului Peleş va răsuna din nou cu ocazia unul dublu eveniment: lansarea primului compact disc cu înregistrări realizate pe acest instrument istoric şi închiderea Stagiunii Sunetului Muzicii, manifestare organizată de Muzeul Naţional Peleş şi ExcesMusic. Protagonist va fi Remus Henning, care va interpreta creaţii de: Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Louis Vierne şi Johann Ludwig Krebs.
Remus Henning între anii 1989-1991 a urmat o specializare in muzica bisericeasca la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). In perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzica din Brasov (sectia orga, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt. In anul 2006 isi sustine masteratul in Interpretare Organistica la Conservatorul de Muzica din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. Sustine anual concerte in tara si strainatate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franta, Spania, Liban si Elvetia. Este castigator al numeroaselor premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistica de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce in München; 2000 – premiul I la Concursul International de Orga Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai buna interpretare moderna la Festivalul International de Muzica din Italia; 2006 – premiul de onoare si trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orga de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul productiei “Orgi istorice din Romania (5 albume)”, inregistrand deja primele două CD-uri, cu orgile transilvanene din Cisnadie şi orga istorică de la Castelul Peleş.
Orga Castelului Peles a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lectii de orgă de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied.
Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută completând un formular pe site-ul http://peles.ro/
Programul complet al stagiunii pe:
http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com
Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă”, Radio Romania Cultural, Asociaţia Cultural – Sportivă Pro Valores.
Parteneri media: Observator cultural, Port.ro, Calendar evenimente, onlinegallery.ro, muzicabuna.ro.