Timp de o săptămână, sfârșit de septembrie, început de octombrie 2014, am fost, grație unui card VIP și a unui card de presă, fericitul consumator de proiecte artistice și culturale produse sau propuse de organizatorii celei de-a zecea ediții a Târgului de Artă Contemporană VIENNAFAIR. O ediție aniversară bine gestionată de CHRISTINA STEINBRECHER-PFANDT, director artistic, și RENGER VAN DEN HEUVEL, managing director. În Messeplatz 1, foarte aproape de parcul de distracții Prater, cinci galerii din România– Anaid Art Gallery, Anca Poteraşu Gallery, Jecza Gallery, Galeria Plan B, şi Zorzini Gallery – și două spaţii nonprofit, ATELIER 030202 și ALERT studio, au avut o substanțială receptare publică, multe dintre operele artiștilor români prezentate în târg fiind achiziționate de importanți colecționari europeni. E de remarcat faptul că președintele Austriei, Dr. Heinz Fischer, a vizitat spațiul galeriilor românești din proiectul OMV DIALOG: NEW ENERGIES încredinţat curatoarei Andreiana Mihail. Printre invitații VIENNAFAIR, i-am remarcat pe câțiva colecționari de talie internațională, cum ar fi Alain Servais din Belgia, Rik Reinking, Monika Lahrkamp, Gil Bronner, Ingrid și Thomas Jochheim din Germania, Neda Young din Croația, americanii Kira Flanzraich, Barbara și Aaron Levine, Carter Pottash și timișoreanul Ovidiu Șandor. Au fost, la VIENNAFAIR, Agnes Husslein, directorul Muzeului Belvedere, și Klaus Albrecht Schröder, director Muzeului Albertina. La Albertina, am vizitat expoziția vedetă Joan Miró (mi-au plăcut mai mult operele sale tridimensionale, fie că erau ceramică sau sculpturi!), retrospectiva Arnulf Rainer (o adevărată lecție despre forța și tensiunile plastice ale Trupului!) și colecția “Monet to Picasso”, cu marile nume ale impresionsmului și ale avangardei (printre lucrări cu cote amețitoare, și o “Pasăre în spațiu” al lui Constantin Brâncuși, în fața căreia un grup de adolescenți japonezi stăteau turcește pentru a face schițe și crochiuri!). Am plecat din Viena cu vestea minunată că toate lucrările bunului meu prieten, artistul vizual Mihai Zgondoiu, au fost achiziționate de colecționari din Belgia și Germania.
Pe scurt, cartea de vizită VIENNAFAIR 2014 se prezintă astfel:115 de participanți din 25 de țări; un proiect special OMV: DIALOG: ENERGII NOI, proiect susținut de Institutul Cultural Român din Viena (coordonat de Irina Cornișteanu); ZONE1, cu prezentările tinerilor artiști din Austria; VIENA Focus, o expoziție de Fundația YARAT cu artă din Azerbaidjan (cu o instalație extraordinară: o veche poartă masivă de lemn bine conservată, cu o feronerie încrustată, în fața acestei porți vericale oglindirea orizontală a feroneriei!); au mai fost prezente alte 4 galerii din România: Galeria Ivan, Galeria 418, Galeria :Baril și Galeria Nicodim.
Dan Mircea CIPARIU
Galeria Atelier 030202 din Bucureşti a fost invitată la Târgul de Artă Contemporană VIENNAFAIR, cu proiectul “25″, o expoziție de print, obiect şi sculptură realizată de artiştii Ioana Ciocan, Virgil Scripcariu şi Mihai Zgondoiu. “25 reprezintă, într-un fel sau altul, feţele identitare parcurse de către trei artişti români care au trăit momentul Decembrie 1989. Pentru fiecare dintre noi, există şi o Românie subiectivă, şi o Românie văzută prin ochiul deformant al imaginarului colectiv. Niciunul dintre noi nu avem pretenţia unei imagini şablon despre Revoluţia română şi nici un sentiment idealizant despre felul în care am trecut de comunism”, a declarat Mihai Zgondoiu, artist vizual și manager al Galeriei Atelier 030202. ART/OMV Austria și ICR Viena susţin și promovează prezenţa galeriei și a celor trei artişti la VIENNAFAIR. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al proiectului.