Miercuri, 29 octombrie 2014, orele 19.00-20.45, la Club A (Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14), va avea loc Cafeneaua critică (eveniment asociat Festivalului Naţional de Teatru). Invitat: compozitorul Vasile Şirli. Acesta va vorbi despre muzica de scenă şi despre întreaga sa carieră. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter. În plină desfăşurare a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2014, Cafeneaua critică propune o discuţie despre muzica de scenă, cu un invitat foarte special: compozitorul Vasile Şirli. Activ din anii 1970, a fost mai întîi autor de „şlagăre” de „muzică uşoară”, propunînd apoi proiecte din ce în ce mai diverse: muzică pentru spectacole de teatru, pentru filme artistice, pentru documentare de televiziune; a fost – de asemenea – redactor la Editura Muzicală şi director artistic la Casa de discuri Electrecord. Stabilit din 1986 la Paris, Vasile Şirli a continuat să compună pentru scenă, dar şi pentru clipuri publicitare sau pentru filme industriale. Din 1990 este director muzical al Disneyland Paris şi lucrează constant pentru spectacole de teatru în Franţa şi mai ales în România, pentru regizori precum Tompa Gabor, Alexandru Dabija sau Silviu Purcărete, cu acesta din urmă avînd o îndelungată şi constantă colaborare. Vasile Şirli este un excepţional creator de muzică pentru evenimente – generic vorbind – „multiartistice”.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A şi la Club Control. Din toamna lui 2011 dezbaterile Cafenelei critice au loc la Club A.
„Stagiunea” 2013-2014 s-a încheiat cu o Gală a Premiilor Cafenelei critice; laureaţi: Florin Iaru, Aurel Vlad, Florica Prevenda, Adrian Enescu; premii speciale: Vladimir Epstein, Daniel Barbu; s-au acordat şi numeroase diplome speciale şi de fidelitate (ediţia a 134-a). De-a lungul vacanţei de vară au avut loc două „ediţii speciale”: una consacrată figurii Marthei Bibescu, cu Magda Răduţă, Mircea Regneală, Ana Maria Teodorescu şi cursanţii Şcolii de vară organizate de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (ediţia a 135-a); şi cu Diet Sayler şi Anca Arghir (în direct din Germania, prin Skype), Livius Ciocârlie, Ruxandra Garofeanu, Petru Lucaci, Dorin Sarafoleanu, Alexandra Titu, Joana Grevers şi Simona Vilău, în cadrul expoziţiei Vincenţiu Grigorescu-Romul Nuţiu-Diet Sayler de la Galeria bucureşteană 418 (ediţia a 136-a); Gabriel Chifu şi Magda Cârneci, Cosmin Ciotloş, Gabriel Dimisianu, Georgeta Dimisianu, Marian Drăghici, Eugen Negrici (ediţia a 137-a); Adrian Majuru şi echipa Muzeului Municipiului Bucureşti (ediţia a 138-a).