Vineri, 31 octombrie 2014, începând cu ora 20.30, la Ceai la Vlaicu (Str. Aurel Vlaicu nr. 47), va avea loc „Noaptea de octombrie”, cea de-a zecea ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski. “Noaptea de octombrie”, un eveniment organizat în parteneriat cu laboratorul de teatru Citit În, promite să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki, (re)descoperit de această dată în ipostaza de cineast avant la lettre, prin adaptarea dramatizată a scenariului scris în anul 1911, “Cum să devii bogat şi influent / Comment on devient riche et puissant”. Evenimentul va prezenta spectatorilor în avanpremieră scenariul care nu s-a filmat niciodată, acesta fiind adaptat vineri seară sub forma unui spectacol de teatru senzorial prin intermediul căruia publicul va descoperi pe „ecranul imaginaţiei” componentele literare destinate filmului de la începutul secolului XX. Vor interpreta actorii: Ruxandra Coman, Răzvan Ropotan, Adrian Ciglenean şi Olga Berar la vioară.
Alexandru Macedonski se numără printre primii autori români care au scris un scenariu de film, iar după unii cercetători Macedonski este considerat primul autor român care a experimentat cu noua formă de artă (ce prevestea, la acea vreme, dispariţia teatrului). Destinat adaptării pentru genul filmului mut, scenariul Cum să devii bogat şi influent a fost scris iniţial sub forma unui basm realist cu acelaşi titlu.
Irina Macedonski: „Astăzi poate ne vine mai greu să credem că un autor român contemporan cu Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu ar fi putut scrie un scenariu de film, însă, dacă privim cu atenţie preocupările estetice macedonskiene, acest lucru ne poate părea firesc. Macedonski a căutat să experimenteze şi să inoveze cu orice cost, prin cele mai noi forme de literatură specifice sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX european: a scris proză SF, poeme în vers liber, articole de estetică apărute cu 50 de ani înainte de vremea lor în România. Macedonski a fost un vizionar, un inventator (şi în sens propriu: a obţinut un număr de brevete de invenţie), care a crezut în permanenţă în necesitatea vitală de a evolua, de a capta curente noi de estetică, sincronizându-le, căutând mereu forma ideală de suport al celor mai complexe idei poetice.”
Spectacolul “Cum să devii bogat şi influent” este o avanpremieră a laboratorului de teatru senzorial Citit În. Conceptul evenimentului este realizat pentru un număr restrâns de persoane.
Pentru informaţii suplimentare: 0726 813 074
Pentru rezervări: 0727 609 699 – Ceai la Vlaicu
La “Noaptea de octombrie” intrarea va fi liberă.
Citit În este un laborator interdisciplinar fondat în anul 2012. Susţinut de un nucleu de artişti profesionişti, laboratorul propune concepte participative în care publicul şi actorii contemplează activ poezia momentului prezent (poiesis). „Demersul nostru de a lega spectatorii la ochi în anumite spectacole nu vine din dorinţa de a le exploata vulnerabilităţile şi nici din dorinţa de a le oferi un remediu terapeutic la stresul de peste zi. Numitorul nostru comun este un moment de reculegere. Orice moment de prezenţă e un moment poetic. De fapt, noi vă invităm să scriem poezii împreună.” www.cititin.wordpress.com
Proiectul „Nopţi macedonskiene” se va desfăşura lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural. Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).
Facebook event: www.facebook.com/events/808328699187847/