Joi, 9 octombrie 2014, la Sala Dalles (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 18, Bucureşti), are loc deschiderea expoziției “Vederi Încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–‘70”, proiect organizat de Asociația pepluspatru, în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană. Marţi, 4 noiembrie 2014, ora 17, la Muzeul Național de Artă Contemporană (Str. Izvor nr. 2–4, Palatul Parlamentului, aripa E4, București, intrarea prin Calea 13 Septembrie) va avea loc evenimentul conex, “Seminar- Amplasarea modernității în regiunea Mării Negre. Întâlniri transculturale, hărți ambivalente și arhitectura timpului liber”.
Expoziția include materiale de arhivă, instalații de obiecte și fotografii ale perioadei, interviuri cu arhitecți implicați, secvențe din filme de propagandă, alături de o serie de lucrări ale artiștilor Ion Grigorescu și Nicu Ilfoveanu şi va fi deschisă în perioada 10 octombrie- 23 noiembrie 2014. Curatori: Kalliopi Dimou, Sorin Istudor, Alina Șerban
Expoziția îşi propune să ofere o perspectivă inedită asupra celor mai importante produse ale arhitecturii și urbanizării realizate în anii ’60-’70 pe litoralul turistic românesc. Traseul expozițional surprinde rolul pe care ampla sistematizare și dezvoltare arhitecturală l-a jucat în articularea unei noi viziuni a modernități de tip socialist, reflectând în mod direct asupra reprezentărilor implicite pe care arhitectura timpului liber le-a proiectat în spațiul vizual și social al epocii.
“Vederi Încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–‘70” identifică proiectul arhitecturii de loisir de la Marea Neagră ca pe un câmp experimental de interacțiune între ideologie (stat), expresie (arhitectură) și utilizare (turist).
Expoziția este realizată cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană București, Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, Fundația ERSTE, Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii, Ordinul Arhitecților Filiala Teritorială Dobrogea, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecților din România – Arhiva de imagine a revistei Arhitectura, Atlas Corporation, Printman SRL, Square Media, Crama Corcova.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri media: Agerpres, Zeppelin, Arhitext, Igloo, arhiforum.ro, feeder.ro, Șapte Seri, Radio France Internationale