Sâmbătă, 25 octombrie 2014, ora 18.00, la Teatrul “Al. Davila” din Piteşti, va avea loc premiera piesei “Ciripit de păsărele” de Dinu Grigorescu, în viziunea regizorală a lui Matei Varodi. Piesa este o satiră domestică, în trei acte, jucată de-a lungul anilor pe scene mari şi cu nume sonore ale actoriei româneşti. La Piteşti, spectacolul are următoarea distribuţie: Ramona Olteanu (Gina, rândunică mută-ţi cuibul), Daniela Butuşină (Lara, curcă geloasă), Dan Ivănesei (Mario Făzănoiu, uliu de familie), Cătălin Mirea (Giony Vulturescu, fazan conjugal), Gabriela Roşu (Kity, bufniţa lui Giony), Tudoriţa Mateescu (avocatul puctor, ia-ne banii) şi Puiu Mărgescu. Personajele cu onomastică transparentă ajung să se constituie într-un parlament al păsărilor care pun în scenă toate aberaţiile de limbaj, însoţind astfel uzura inevitabilă a unei căsnicii.
“Deşi este o comedie, tratează pe fond o temă serioasă: ideea de cuplu, de cuib conjugal… De aceea, piesa nu se termină cu toţi actorii jucând… «Periniţa»”, a declarat regizorul Matei Varodi.
“Este o comedie inteligentă care nu se adresează stomacului, ci minţii. Comicul face cu publicul un racord intelectual de o aşa manieră, încât pe faţa spectatorilor apare zâmbetul, nu râsul”, a declarat dramaturgul Dinu Grigorescu.
Directorul teatrului, Sevastian Tudor, a spus că această piesă are o istorie destul de veche, iar în urmă cu 36 de ani, a însemnat foarte mult pentru Teatrul de Comedie Bucureşti, exprimându-şi speranţa ca spectacolul să se bucure de acealşi succes şi pe scena piteşteană.
Autorul piesei, Dinu Grigorescu, a fost prezent la conferinţa de presă organizată, joi, 23 octombrie 2014 şi a povestit istoria acestui spectacol. „Este un comic ce se adresează tot timpul numai minţii, spectatorul face un racord intelectual şi de aici apare zîmbetul, nu neaparat rîsul. După reacţiile bune de la debut, în 1978, la Teatrul de Comedie, piesa a avut un boicot ideologic şi nici un teatru din România nu a mai jucat-o, pînă astăzi. De aceea, este foarte important acest spectacol pentru mine. În 2001, textul a fost tradus în franceză, iar o companie de teatru din Franţa va pune în scenă spectacolul, proiectul fiind susţinut de Primăria Parisului. În 1978, finalul piesei a fost falsificat, spectacolul terminîndu-se cu o bucurie generală a împăcărilor. Atunci, spectacolul a avut patru vizionări de partid şi a suferit mici amputări. De exemplu, în loc de 100 de cămăşi ale unui personaj, s-a ajuns doar la 5“, a declarat Dinu Grigorescu.
Despre spectacol, Matei Varodi a spus: „M-am apropiat cu emoţii de acest text, pentru că presupune un anumit tip de convenţie teatrală şi un anumit tip de actor care să poată interpreta substanţa ideatică. Este un text care, dincolo de faptul că e o comedie, tratează o temă serioasă: cît mai contează ideea de cuplu, de cuib conjugal şi în ce măsură rătăcirile şi distrugerea acestui univers are repercusiuni asupra societăţii. Odată distrus cuibul conjugal, se neagă însăşi esenţa societăţii. Sub pretextul unor păsări care vorbesc despre problemele oamenilor, actorii îi vor oferi publicului spectator momente de o reală încîntare“.
Dinu Grigorescu este considerat unul dintre cei mai prolifici dramaturgi în viaţă din generaţia optzecistă. A debutat în 1978 cu “Ciripit de păsărele”, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Acum 36 de ani, piesa a fost regizată de Sanda Manu şi a avut o distribuţie remarcabilă: Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Ştefan Tapalagă ş.a. La întâlnirea cu jurnaliştii locali, organizată de directorul teatrului din Piteşti, Sevastian Tudor, Dinu Grigorescu a adus afişul spectacolului jucat acum 36 de ani şi câteva fotografii de arhivă cu inegalabilii actori care au dat viaţă “păsărelelor” din colivia… comunistă. Dramaturg, poet, prozator, jurnalist şi specialist în administraţia publică, Dinu Grigorescu a depăşit situaţii dificile de viaţă, marginalizări în carieră şi nedreptăţi, fiind apreciat şi controversat, aplaudat şi invidiat. Fiica sa, Alexandra Ares, stabilită de ani buni în Statele Unite ale Americii, este scriitoare bilingvă şi a primit două premii literare în cel mai competitiv oraş al lumii, New York, pentru publicarea a trei cărţi de succes. Dinu Grigorescu a declarat că un teatru din Franţa doreşte să monteze piesa “Ciripit de păsărele”, în cadrul unui eveniment francofon, proiectul fiind susţinut de Primăria Parisului şi Institutul Cultural Român.