spot_img

Festivalul de Film Românesc „TREI CULORI-O SINGURĂ FIINȚĂ”

24-31 august 2014 sunt zile ce vor rămâne în memoria multor iubitori de limba română şi de arta cinematografică, ca zile de mare sărbătoare,  atât pentru Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F), pentru Uniunea Cineaștilor din Moldova (UCM), cât si pentru publicul larg din Chişinău. Prima ediție a Festivalului de Film Românesc TREI CULORI-O SINGURĂ FIINȚĂ ,  Chișinău 2014  a adunat 15 filme de referinţă pentru cinematografia românească printre care:  „Mihai Viteazul”, „Carol I”, „Oglinda” –  în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Țapinarii” și  „Lișca” – în regia lui Ioan Cărmăzan, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moara lui Călifar” – în regia lui Șerban Marinescu, „Nunta de piatră” – in regia lui Dan Piţa şi „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” – in regia lui Mircea Muresan. Un film mai nou, care tratează tot o problemă de identitate naţională a fost filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – în regia lui Toma Enache.

Cinematografia din Moldova a fost reprezentată de filme importante precum: „Patul lui Procust” – în  regia lui Sergiu Prodan, „Lăutarii” şi „Poienile roşii” – în regia lui Emil Loteanu, „Gustul Pâinii” – în regia lui Valeriu Gagiu si „Dimitrie Cantemir” – în regia lui V si lad Iovita Vitali Calasnicov.

Regizorii Ioan Cărmăzan, Șerban Marinescu şi Toma Enache, actorii Dorel Vișan, Tania Popa, Ioana Crăciunescu , Irina Gărdescu, Cristian Șofron,  Valentin Alexandru si Claudia Motea au dialogat  seară de seară cu publicul, creând plastic atmosfera de pe platoul de filmări.

Alâturi de aceştia, profesorii universitari Otilia Sârbu, Diana Meţiu, Doina Moţ si Florin Toader au susţinut prelegeri pe diferite subiecte de comunicare, literatură, artă şi film în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moldova, urmate de proiecţii de filme studenţeşti selectate cu mare atenţie şi premiate de o comisie de specialişti condusă de prof. dr. Andrei Dumbraveanu.

În premieră pe melegurile basarabene, actriţa romano-canadiană Claudia Motea a prezentat recitalul eminescian „Veronica Micle, Mihai Eminescu….. dragoste  eternă”,  emoţionând  prin conceptul regizoral şi jocul actoricesc de o mare sensibilitate.
Actorii Ioana Crăciunescu şi Petru Hadârcă  au creionat cinematografic şi cu  mult umor  două portrete ale  marilor actori de teatru si film Costache Antoniu și Ilarion Ciobanu, pe un fundal de secvenţe din cele mai importante filme ale acestora.

Pe lângă proiecţiile din Chişinău, festivalul s-a extins şi în alte localităţi precum Ulmu, Căuşeni, Copanca,  unde filmele şi artiştii asociaţiei culturale „Ideal” au fost primiţi cu mare căldură şi entuziasm.
Festivalul de film românesc de la Chișinău „TREI CULORI – O SINGURĂ FIINȚĂ” nu ar fi fost posibil fără sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, reprezentat de  Ministru delegat al Diasporei, domnul Bogdan Stanoevici.

Regizorul, scenaristul, scriitorul,  omul de televiziune, profesorul  si preşedintele UARF, Ioan Cărmăzan  şi regizorul şi preşedintele UCM, Sergiu Prodan  şi-au unit eforturile pentru a realiza o manifestare culturală de o mare anvergură care a întărit relaţia dintre România şi Moldova şi îşi propun ca şi în anii următori să sprijine astfel de evenimente.

Această prima ediţie a FESTIVALULUI DE FILM ROMANESC  “TREI CULORI, O SINGURA FIINŢĂ – Chişinău 2014” s-a bucurat de  un extraordinar succes în faţa publicului larg  şi de un succes mediatic atât in presa din România cât şi cea din Moldova (Televiziunile – Postul naţional „Moldova1”, „JurnalTV”, „Publika tv”, „Prime”, Radiourile: „Vocea Basarabiei”, „Naţional FM”, „Moldova”, publicaţiile „Literatură şi Artă”, „Timpul”, „VIP magazin” si foarte multe publicaţii online)

Ne dorim ca acest succes să fie unul dintre cele mai mici din seria de succese extraordinare ce vor urma, la ediţiile din 2015, 2016, 2017 si aşa mai departe.

Mai multe informaţii si fotografii găsiţi pe www.facebook.com/uarf

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508