În perioada 17 septembrie – 2 noiembrie 2014, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu găzduiește expoziția ”Fiare și ferecături”, realizată de artistul român Aurel Vlad. Vizionarea acestor lucrări îți oferă o experiență unică, în primul rând prin jocul dimensiunilor, artistul aducând laolaltă atât piese mici, de soclu, cât și lucrări de mari dimensiuni, monumentale. Al doilea lucru pe care îl observi pășind în lumea de fiare și ferecături a lui Aurel Vlad este expresivitatea contorsionărilor și a posturilor pe care formele antropomorfe (și nu doar ele) le capătă în viziunea creatorului. Criticul de artă Mihaela Cristea este cea care a mijlocit dialogul dintre ”fiarele” lui Aurel Vlad și publicul târgujian.
”Arta lui Aurel Vlad a fost asociată, nu de puţine ori, gestualului. Interpretările în acest sens sugerează sensurile polivalente pe care sculptura sa le oferă publicului. Toate provin din memoriile scrise pe haina sufletului artistului, vreme de o viaţă, din care pricepem emoţiile, trăirile şi stările pe care Aurel Vlad le-a experimentat.
Acest artist are darul vorbirii, dar nu ca al unui scriitor ci ca al unui vechi maestru zugrav, care povesteşte comunităţii sale neştiutoare de carte, pilde, cugetări şi aforisme într-un limbaj accesibil. (…)
Gestica pe care o abordează Aurel Vlad în arta sa nu are rădăcini în conduita societăţii civilizate, în care repertoriul manierelor se transmite printr-un cod anume, ci se situează în latura instinctivă a omului, a reacţiilor de moment, naturale, determinate de intensitatea emoţiei. Ceea ce vedem se transpune în ceea ce simţim şi devine ceea ce iubim. Noi suntem un cumul de trăiri şi stări aflate în diverse stadii de manifestare. Aşa este şi sculptura lui Aurel Vlad”,scria Mihela Cristea în textul său critic.
Într-adevăr lucrările lui Aurel Vlad te invită la meditație, îți pun întrebări și, în același timp, îți oferă și răspunsuri. Adami și Eve, lupi și oameni-obiect, fără identitate sau într-o relaționare foarte puternică cu natura… O întoarcere la primordial și naiv, la naturalul care acum a devenit sau poate fi considerat supranatural tocmai prin depărtarea de starea inițială. ”Oamenii” lui Aurel Vlad îl înțeleg pe Dumnezeu și mai ales îi servesc Creației.
Dorina CIOPLEA