În perioada 7-12 octombrie 2014, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, se va desfășura ediţia a II-a Festivalului de Carte Transilvania, anul acesta cu un profil internaţional. Astfel, vor fi prezente cele mai importante edituri naționale și internaționale, vor avea loc peste 150 de lansări de carte, întâlniri cu peste 300 de scriitori români și străini, urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, de recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, concerte, expoziții de artă și ateliere de scriere creativă pentru tineri. Invitatul de onoare al festivalului va fi romancierul portughez António Lobo Antunes, nominalizat al Premiului Nobel pentru literatură. În aceeaşi perioadă în care se va desfăşura festivalul, scriitorul António Lobo Antunes va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, proiect coordonat de profesorii Corin Braga, Ruxandra Cesereanu şi Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB. Alături de António Lobo Antunes, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, vor mai fi prezenţi în calitate de invitați speciali: Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi,Jean Poncet, poet şi lingvist francez, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române. Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din România și coordonat de Irina Petraș), vor mai fi prezenți, în Piața Unirii, renumiți autori români contemporani. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
António Lobo Antunes face parte din generaţia de romancieri lansaţi după Revoluţia din 1974 şi este considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Continuând tradiția familiei, a urmat studii de medicină, devenind medic psihiatru, deși încă din copilărie a dorit să fie scriitor. Debutează în 1979 cu volumul Memória de Elefante. Opera lui Lobo Antunes a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii literare internaţionale, printre care Premiul France Culture (1996 şi 1997), Prémio da Associação Portuguesa de Escritores (1999), Premiul Uniunii Latine şi Marele Premiu Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul José Donoso (2006), Premiul Camões (2007) etc. În România, cărţile lui António Lobo Antunes sunt publicate la Editura Humanitas. În premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania va fi lansat cel mai recent volum al marelui scriitor portughez, Inima inimii, o carte de eseuri și amintiri, în colecția Raftul Denisei (Humanitas), selecția textelor și traducerea purtând semnătura lui Dinu Flămând. Printre organizatori se numără Institutul Camões și Ambasada Portugaliei în România.
Alături de António Lobo Antunes, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania vor mai fi prezenţi în calitate de invitați speciali:
Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, Tăietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul internațional a venit însă trei ani mai târziu, când publică Iubire, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât și criticii literari. Ajunge astfel, în topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 în lista celor mai bune cărți norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar și în manualele de literatură norvegiană și în programele facultăților de Litere. A cunoscut apoi o carieră prolifică, publicând și alte romane cu același impact. Printre ele se află Timpul necesar (2000), Săptămâna 43 (2002), Pastorul (2004) – obținând Premiul pentru literatură Klassekampen și Premiul Brage – sau Hienele. Aflată pentru prima dată în Cluj, Hanne Ørstavik se va întâlni cu studenții de la Facultatea de Litere a UBB, unde va ține o prelegere în data de 10 octombrie, urmând ca pe data de 11 octombrie să lanseze, pe scena Festivalului Internațional de Carte Transilvania, volumul său de mare succes Iubire, apărut în România la Editura Univers. Despre carte și prozatoare va vorbi Sanda Tomescu Baciu, Director al Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave din cadrul UBB. Cele două evenimente au loc sub auspiciile Institutului Norvegian pentru literatură (NORLA) și ale Ambasadei Regatului Norvegiei în România.
Jean Poncet, poet şi lingvist, este autorul a cinci volume de poezie – dintre care unele au fost traduse în engleză, chineză, croată, română sau italiană. A tradus numeroşi poeţi români şi anglofoni. Antologia sa din poezia lui Lucian Blaga, pentru care a primit în 1997 Premiul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, este, până astăzi, cea mai consistentă traducere franceză din opera marelui poet. Jean Poncet este membru honoris causa al Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul festivalului va lansa cel mai recent volum de poezie, Lumina tăcerii, tradus în limba română de Elena-Brândușa Steiciuc și Horia Bădescu, cel care va fi și amfitrionul manifestării. Volumul va apărea la Editura Eikon. Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca este partener al acestui eveniment.
Emil Chendea este cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989. Până în 1980 a realizat prezentarea grafică a mai multor volume – Din Lirica Japoneză, Haiku, Mioriţa, Meşterul Manole, Sonetele lui Shakespeare – fiind onorat cu 11 premii naţionale şi internaţionale pentru prezentare grafică şi ilustraţie (Bucureşti, Leipzig, Berlin şi Los Angeles). În 1980 călătoreşte în Canada şi SUA, unde cere azil politic. Devine cetăţean american în 1989. Din 1981 și până în 1995 este grafician la Macmillan Educational Company, New York, unde aduce o valoroasă contribuţie artistică la cele două ediţii majore Collier’s Encyclopedia şi Merit Students Encyclopedia. Datorită scriitorului Daniel Săuca şi Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, va apărea volumul său de memorii Între două lumi, la editurile Caiete Silvane și Eikon, volum care va fi lansat într-un eveniment special în cadrul festivalului.
Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române, autor a peste 20 de cărţi pe poezie şi publicistică, al unor antologii de poezie şi deţinător a tot atâtea premii naţionale şi internaţionale pentru literatură, a fost tradus în limbile ucraineană, franceză, engleză, albaneză, macedoneană, sârbă, suedeză, inclus în zeci de antologii de poezie română apărute în România, Republica Moldova, Serbia, Suedia, Austria, Macedonia şi alte ţări. Scriitorul bucovinean va veni cu cele mai recente volume ale sale, care vor fi prezentate de poetul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, instituție sub egida căreia are loc evenimentul.
Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din România și coordonat de Irina Petraș), vor mai fi prezenți, în Piața Unirii, renumiți autori români contemporani.
Organizatori:
– Asociația Culturală Eikon
– Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
– Eikon Bookstage