Marţi, 30 septembrie, începând cu ora 18:00, va avea loc „Noaptea de septembrie”, cea de-a noua ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.
Evenimentul se va desfăşura simultan pe terasa a 10 localuri din Centrul Vechi, din Bucureşti, situate pe străzile Gabroveni şi Covaci: Bazaar, Berăria Nenea Iancu, Biutiful, Brown Jazz Pub, Delicii, Fire Club, Mojo, Rehab, Thomas Antiques şi 1974 Nişte domni şi fiii.
Spre surprinderea trecătorilor, aproape în fiecare terasă se va citi din literatura lui Alexandru Macedonski, iar organizatorii estimează participarea spontană a unui public format din peste 200 de persoane.
Cu o experienţă vastă în artele spectacolului în aer liber, teatru de improvizaţie sau teatru experimental, cei 10 actori care s-au alăturat demersului vor citi timp de aproximativ 15 minute o selecţie de texte din opera lui Alexandru Macedonski.
Cei 10 actori sunt: Adrian Ciglenean, Andreea Roxana Neagu, Bogdan Bran, Cristi Constantinescu, Conrad Mericoffer, Dan Murzea, Delia Riciu, Diana Croitoru, Mircea Anghel şi Ruxandra Coman. „Noaptea de septembrie” va reuni, într-un spectacol de lectură simultan, o selecţie de texte prin care se va urmări evidenţierea caracterului inovator şi experimental al literaturii lui Alexandru Macedonski.
„Am ales să ne întâlnim de această dată în cafenelele şi localurile din Centrul Vechi al Bucureştilor pentru a aduce un omagiu serilor literare şi cenaclurilor care au existat şi s-au manifestat în perioada dintre cele două secole, al XIX-lea şi XX. La acele întâlniri literare din cafenele a apărut, de fapt, literatura română modernă”, a declarat Irina Macedonski.
„Macedonski a reuşit sa creeze în jurul personalităţii sale un cenaclu, o revistă şi o societate, «Literatorul», unde erau încurajate tinerele talente scriitoriceşti ale Bucureştiului, precum George Bacovia sau Tudor Arghezi. Întrunirile se desfăşurau într-un cadru relaxat, boem, de cafenea şi, de cele mai multe ori, erau continuate acasă în locuinţele poetului. Se discuta viaţa literară a societăţii franceze, aveau loc discuţii despre inventică, ştiinţă, într-un mediu favorabil de socializare şi schimb de idei, iar tinerii scriitori ai epocii, încă nedebutaţi, nu aveau un context mai favorabil al afimrării decât revista şi cenaclul conduse de Alexandru Macedonski.”, a declarat Mihai – Daniel Gheorghe.
„Cu «Nopţile macedonskiene» am încercat sa redăm imaginea unui scriitor ce pare azi cu mult mai interesant decât o poate spune manualul de Bac, evitând să-l canonizam, ci, mai degrabă, să «revitalizăm» literatura sa; a scris SF, scenariu de film, articole de direcţie şi de estetică literară scrise cu 50 de ani mai devreme decât vremea lor, a inovat şi a experimentat cu toate formele de literatură existente în sec. al XIX-lea, ca nimeni altul. Tocmai pentru asta Macedonski ar putea fi numit scriitorul cel mai reprezentativ pentru literatura română de sec. XIX, cu el luând naştere literatura română modernă în adevăratul sens al cuvântului,” a completat Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.
Intrarea va fi liberă.
Proiectul „Nopţi macedonskiene” se va desfăşura lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.
Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).