Vineri, 11 iulie 2014, la ceainăria ArCub din Bucureşti, a avut loc decernarea Premiilor „Vladimir Colin“ pentru literatură fantastică și sf românească. Aflate în acest an la a VI-a ediție, Premiile „Vladimir Colin“ au fost instituite în 1999 de către Ion Hobana și Gérard Klein în amintirea prietenului lor comun. Doar primele două ediții s-au succedat în ani consecutivi și au beneficiat de sponsorizarea prin cedarea de către Gérard Klein a drepturilor de autor ce îi reveneau în urma publicării cărților sale în România; de la cea de-a treia ediție, din 2005, Premiile „Vladimir Colin“ au fost organizate din trei în trei ani, sponsorizate fiind de persoane din România și din străinătate, care prețuiesc opera coliniană. Câștigătorii au fost și sunt deciși de un juriu de cinci persoane, la primele patru ediții (2000, 2001, 2005, 2008), președintele acestuia fiind Ion Hobana. La ediția din 2014, juriul Premiilor „Vladimir Colin“ a fost compus din: Cornel Robu (președinte al juriului, critic și teoretician al genului sf, fost profesor la Universitatea „Babeș – Bolyai“ din Cluj), George Ceaușu (scriitor, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași), Lucian-Vasile Szabo (critic și istoric literar, lector la Universitatea de Vest din Timișoara), Sebastian A. Corn (scriitor, București), Cătălin Badea-Gheracostea (critic literar, București). Pentru ediția a VI-a a Premiilor „Vladimir Colin“, juriul a decis crearea a două noi categorii: premiul pentru literatură fantastică să fie acordat separat pentru Roman și pentru volum de Proză scurtă; de asemenea, „Texte de frontieră“, pentru a atrage atenția asupra volumelor de gen inovatoare, greu încadrabile, volume care anticipează însuși felul de a face sf&f. Lureaţii ediţiei din 2014 sunt Mircea Opriță, Marian Truță, Liviu Radu, A.R. Deleanu, Györffy-Déak György şi Michael Haulică.
În urma deliberării asupra listei de nominalizări pentru fiecare categorie în parte, juriul a acordat Premiile „Vladimir Colin“, ediția a VI-a, din 2014, după cum urmează:
Pentru Roman SF: Mircea Opriță, Călătorie în Capricia, Editura Eagle Publishing House, 2011
Pentru volum de Proză scurtă SF: Marian Truță, A doua venire, Editura Nemira, 2012
Pentru Roman fantastic: Liviu Radu, Armata moliilor, Editura Nemira, 2012
Pentru volum de Proză scurtă fantastică: A.R. Deleanu, Acluofobia, Editura Herg Benet, 2013
Pentru text/volum de Non-ficțiune: Györffy-Déak György, Tolkien cel veșnic verde, self-published, 2013
Pentru Texte de frontieră: Michael Haulică, Transfer, Editura Millennium Books, 2012.
La decernare, au fost prezenți din partea juriului Sebastian A. Corn și Cătălin Badea-Gheracostea, iar dintre cîștigători – Mircea Opriță, Marian Truță și A.R. Deleanu. Chiar dacă fac parte din trei generații literare diferite, toți cei trei câștigători prezenți și-au exprimat emoția în scurte alocuțiuni, fiind conștienți de rolul premiului „Vladimir Colin“ de a păstra peste timp standardele literare înalte în genurile fantasticului. De asemenea, toți câștigătorii ediției a VI-a a premiului „Vladimir Colin“ au căzut de acord să renunțe la suma de bani ce le revenea fiecăruia, în favoarea colegului de breaslă Liviu Radu, aflat în spital de câteva luni pentru a lupta împotriva unei boli cronice.
Următoarea ediție a Premiilor „Vladimir Colin“ va avea loc în 2017 și va urmări cele mai bune volume de sf&f românesc din anii 2014-2016.
Fotografii de Eugen Lenghel