Duminică, 27 iulie 2014, de la ora 20.00, în Grădina Muzeului de Artă Craiova (Palatul Jean Mihail, Calea Unirii 15), va avea loc vernisajul proiectului ”Mobile Biennale 1: Turul Olteniei în 7 Zile”, organizat de Centrul pentru artă contemporană Club Electroputere.
MB 1 este un proiect internațional care se va desfășura în perioada 28 iulie – 3 august 2014 în regiunea Oltenia, având ca participanți peste 30 de artiști, curatori, directori de instituții culturale și critici de artă din Europa, Statele Unite și Asia.
Deschiderea se va face în prezența persoanele participante în proiect și a personalităților culturale locale.
Participarea în MB1 s-a făcut pe baza de invitații și prin concurs open call.
În urma open-call-ului, au fost aleși de către o comisie compusă din Timo Grimberg (Graphic Designer ARC, Berlin), Juste Jonutyte (Director artistic al Centrului pentru Artă și Educație Rupert, Vilnius) și Diana Marincu (curator independent, Cluj) șapte participanți din 38 de candidați:
Mihai Barabancea (RO), Anetta Mona Chisa (CZ), Jonathan Lahey Dronsfield (UK), David Goldenberg(UK), Delia Popa (RO), Raluca Popa (RO), Kate Sutton (SUA).
Selecția persoanelor invitate în MB1 a fost făcută de autorii acestui proiect urmărind să aducă împreună arii instituționale cat mai variate din sfera artei contemporane și de asemenea comportamente artistice cât mai diverse:
Andreea Buțincu (RO), Giovanni Carmine (CH), Vlad Drăgulescu (RO), Andrei Dinescu (RO), Bogdan Ghiu (RO), Timo Grimberg (DE), Nicu Ilfoveanu (RO), Juste Jonutyte (LT), Daniel Knorr (DE), Petru Lucaci (RO), Diana Marincu (RO), Alexandru Neagu (RO), Adrian Notz (CH), Daniela Pălimariu (RO), Dan Perjovschi (RO), Lia Perjovschi (RO), Mihai Pop (RO), Cristian Răduță (RO), Raluca Velisar (RO).
Participări colaterale:
Adina Mocanu (RO), Alexandra Sand (RO), Thomas Tsang (HK), Dan Vezentan (RO)
Traseul itinerant pentru MB1 cuprinde obiective precum: Craiova (punct de plecare), Cetate (Port la Dunăre), Barajul și Hidrocentrala Porțile de Fier, Cazanele Dunării (Cheile Dunării), Cascada Bigăr, Cheile Sohodolului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Tismana, Târgu Jiu (Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuși), Exploatarea minieră de suprafață Rovinari, Stațiunea alpină Rânca, Peștera Muierilor, Atelierele de ceramică tradițională Horezu, Stațiunea Balneoclimaterică Căciulata, Mânăstirea Cozia, Arhiva Lia Perjovschi, Râmnicu Vâlcea, Craiova.
Tematica primei ediții a MB vizează regiunea Oltenia în aspecte variate ce pot dezvolta subiecte de lucru legate de urbanism, economie, arhitectură, artă, ecologie, peisaj, cultură populară etc. MB1 are la bază un traseu itinerant cu autocarul în regiunea Oltenia, pe perioada de șapte zile. Această ediție urmărește să deconecteze participanții de la viața cotidiană și să-i provoace prin interacțiune și producerea unui context relațional stimulat de un anumit grad de aleatoriu.
De asemenea, MB este un proiect care pune în discuție o serie de probleme legate de statutul artistului, expunerea și producția de artă în prezent.
Caracteristici Mobile Biennale
Mobile Biennale este o punere în operă în care deplasarea și interacțiunea au loc într-un teritoriu determinat. Elementul coagulant al conceptului MB este mișcarea. Înțeleasă ca materialitate, mișcarea primește formă în funcție de coordonatele spațio-temporale care o angajează, iar conținutul este dat de interacțiunea și eterogenitatea participanților care instituie un raport cu lumea.
MB repune în discuție instituția bienalei al cărei conținut și formă sunt stereotipizate în prezent datorită inflației de proiecte produse și a lipsei de noutate. Propunând o reevaluare a instituției bienalei și a raportului acesteia cu producția artistică MB se conturează prin următoarele caracteristici:
– MB aduce împreună comportamente. Proiectul vizează comportamentul participantului și mișcarea lui liberă atât în raport cu alteritatea dar și în raport cu forma și conținutul unui spațiu marcat de o geografie, cultură, istorie etc.
– Mișcarea este înțeleasă ca deplasarea printr-un teritoriu, fapt care determină interacțiune.
– Participarea in MB este considerată producție artistică explicită și expunere, iar o eventuală etapă expozițională a proiectului este facultativă si nu condiționează participanții la producție de lucrării.
– MB nu este condiționata din punct de vedere, național sau teritorial și ea poate fi produsă oriunde pe glob, în orice tip de spațiu fie real sau virtual, în funcție de scenariu propus inițial.
– MB nu se adresează exclusiv autorilor din domeniul artelor vizuale, ci și celor din domenii conexe în funcție de scenariul propus al fiecărei ediții.
Autori Mobile Biennale: Adrian Bojenoiu, Alexandru Niculescu
Coordonator: Clara Stănescu
Asistenți: Zeinab Cheikh-Khamis, Alex Iacob
Voluntari: Adelina Barbu, Cătălina Dobre, Madalina Pîrvuleasa
Partener principal: Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.