În perioada 17 – 20 iulie 2014, la Timișoara și Gottlob, va avea loc ”Ceau, Cinema!”, primul festival local dedicat filmului european. Filmele vor fi difuzate la Casa Artelor, inclusiv în curtea interioară, dar și la țară, la Gottlob, unde localnicii abia așteaptă un eveniment de această factură. “Timișoara nu mai are cinematografe, nu prea mai are nici film european sau românesc pe un mare ecran. Timișoara mai are însă public pentru cinemaul de calitate. Lucru demonstrat în cele peste 60 de proiecții susținute de asociațiile noastre în diverse spații din oraș, cele mai multe cu casa plină. Publicul așteaptă filme mai multe, mai bune, mai proaspete. Așa că le spunem timișorenilor: Ceau, Cinema! Ceau, Cinema! este un festival de buzunar, făcut cu bani de buzunar și de voluntari, dar cu o selecție de filme demnă de un festival consacrat: nouă, captivantă, de calitate” declară organizatorii.
Evenimentul are ca scop re-împrietenirea timişorenilor cu cinema-ul european, de care sunt lipsiți în ultimii ani. Astfel, în perioada 17 – 20 iulie, prin proiecţiile în aer liber şi în spaţiile neconvenţionale de la Casa Artelor, organizatorii vor să demonstreze că filmele românești sau europene sunt cel puțin la fel de bune ca și cele de la Hollywood.
Programul festivalului va cuprinde și scurtmetraje, documentare, animații, ateliere de arta actorului și de introducere în arta filmării, sesiuni de discuții cu regizori invitați. Filmele-vedetă vor fi proiectate seara, în Curtea cu Castan de la Casa Artelor, iar pe parcursul zilei se vor folosi Sala Studio și spațiile de la subsol pentru celelalte evenimente. Vom reveni cu programul complet.
Toate lungmetrajele din program sunt prezentate în premieră la Timișoara, precum filmul distins la premiile Gopo pentru cel mai bun debut, La limita de jos a cerului (regia: Igor Cobileanski, 2013), aclamata animație franco-belgiană, Ernest și Celestine (2012) sau succesul de box-office polonez, Traffic Department (2013).
”Ceau, Cinema! se va încheia duminică, 20 iulie, cu proiecția „A fost sau n-a fost” (2006, regia: Corneliu Porumboiu) în comuna Gottlob. Localitatea aflată la 52 km de Timișoara și cunoscută pentru lubenițe, trebuie cunoscută de acum și pentru primul cinematograf modernizat în mediul rural. Reabilitarea fostului cinema din Gottlob, investiție începută în luna mai 2013, este finanțată în cadrul unui proiect comun Ungaria-România, în valoare de 133.125 euro. Un exemplu pe care edilii din Gottlob îl dau orașelor mari din România, multe rămase fără niciun cinematograf”, au mai spus organizatorii evenimentului.
Biletul de acces la toate proiecțiile într-o zi este de 15 lei, iar abonamentul pentru toată durata festivalului este de 40 lei. Intrarea la proiecția de la Gottlob este liberă.