Situaţia disperată în care se află Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a stârnit reacţia bucureştenilor, dar şi a politicienilor. După declaraţia politică de acum câteva săptămâni a deputatului social-democrat Ionuţ Vulpescu, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a remis presei un comunicat prin care le cere lui Sorin Oprescu, Kelemen Hunor şi Victor Ponta să găsească o soluţie urgentă pentru salvarea Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. “Soluţia rezolvării, în cel de-al doisprezecelea ceas, a acestei uriaşe provocări stă în mâna Primăriei Generale a Bucureştiului, reprezentată de un intelectual de marcă, doctorul Sorin Oprescu, şi în mâna Ministerului Culturii, condus şi el de un intelectual de marcă, vicepremierul Kelemen Hunor. În ultimă instanţă, ar putea interveni chiar Guvernul României, astfel încât apelul pe care îl fac i se adresează într-o egală măsură şi premierului Victor Ponta.”, se afirmă în comunicatul semnat de senatorul liberal. AgenţiadeCarte.ro publică integral textul scrisorii semnate de Sorin Roşca Stănescu.
Mai mult decât indiferenţi sunt toţi reprezentanţii autorităţilor locale care, ani de zile, au neglijat uriaşa problemă a Muzeului Naţional al Literaturii Române. O instituţie extrem de importantă, pe cale de dispariţie. |
Clădirea în care îşi are sediul acest important muzeu a fost retrocedată foştilor proprietari încă din anul 2002. De atunci, nici municipalitatea, nici Ministerul Culturii nu au încercat să identifice o soluţie. Imobilul fie ar fi trebuit să fie cumpărat, fie ar fi trebuit să fie închiriat printr-un contract în regulă, fie abandonat şi găsită o altă locaţie. Autorităţile nu au întreprins însă nicio diligenţă, astfel încât în câteva zile, peste numai nouă zile, Muzeul Naţional al Literaturii Române va fi evacuat de către proprietatul în drept. Până una alta, clădirea este debranşată de la toate utilităţile cu excepţia curentului electric.
Sute de mii de manuscrise originale ale lui Eminescu, Caragiale, Eliade şi alte importante repere ale culturii româneşti sunt în pericol de a fi pierdute prin deteriorare.
Patrimoniul cultural, dincolo de valoarea sa sentimentală sau morală, este evaluat la circa un miliard de euro. Sub aspect financiar, cam atât se va pierde. Însă, din punct de vedere cultural şi istoric, paguba este imposibil de estimat.
Soluţia rezolvării, în cel de-al doisprezecelea ceas, a acestei uriaşe provocări stă în mâna Primăriei Generale a Bucureştiului, reprezentată de un intelectual de marcă, doctorul Sorin Oprescu, şi în mâna Ministerului Culturii, condus şi el de un intelectual de marcă, vicepremierul Kelemen Hunor. În ultimă instanţă, ar putea interveni chiar Guvernul României, astfel încât apelul pe care îl fac i se adresează într-o egală măsură şi premierului Victor Ponta. Atrag atenţia, aşa cum face în aceste zile şi o parte a presei române, că situaţia Muzeului Naţional al Literaturii Române nu este un caz singular. Înca din 2012, Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România a publicat o listă exhaustivă a tuturor centrelor muzeale care riscă să fie distruse prin pierderea sediului şi neidentificarea unor soluţii. În Brasov, în această situaţie sunt trei muzee. În Bucureşti, Muzeului Naţional al Literaturii Române i se adaugă Muzeul memorial C.I. şi C.C. Nottara. Un muzeu la Cluj, altele la Giurgiu, Galaţi, Sighetu Marmaţiei, Mehedinţi, Reghin, Ploieşti, Sibiu şi Timiş. Din simpla enumerare de mai sus, rezultă o situaţie de un dramatism nemaiîntâlnit până acum în România.
Chiar atât de puţin ne pasă de cultura, arta şi istoria acestei ţări? Chiar atât de iresponsabile să fie autorităţile, încât să accepte cu conştiinţa împăcată o catastrofă fără precedent? Dacă da, atunci reprezentanţii acestora sunt cei pe care îi putem numi pe drept ”mai mult decât indiferenţi”.
Senator
Sorin Roşca Stănescu