Asociaţia Art Conservation Support va publica în toamna lui 2014 cel de-al doilea volum dedicat ctitoriilor Știrbey al autoarei Oana Marinache, “Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii”, prefață prof. dr. Ruxandra Demetrescu, cuvânt înainte arh. dr. Ruxandra Nemțeanu, prelucrare fotografică și grafică Cristian Gache. Lucrarea este prima monografie amplă a reşedinţelor și moșiilor familiei Stirbey din Braşov, București, Craiova, Dărmăneşti, Voila-Câmpina, Sinaia, Pietroșani, Mamaia, Buzău, Storojineț, Paris, Nisa. Aspectele prezentate fac parte din cercetarea autoarei la nivelul studiilor doctorale („Arhitectura şi decoraţia interioară a reşedinţelor familiilor Bibescu-Ştirbey-Basarab Brâncoveanu”) din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, lucrarea fiind coordonată de prof. dr. Ruxandra Demetrescu și conf. dr. Ioana Beldiman.
Volumul, care va fi publicat în cadrul unui proiect editorial finanţat atât de către Uniunea Arhitecţilor din România, cât şi de Ordinul Arhitecţilor din România, ambele din timbrul arhitecturii, continuă studiul început în 2009 de Oana Marinache şi concretizat în 2013 prin publicarea cărţii „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia interioară”. Proiectul editorial beneficiază de sprijinul partenerilor: Arhivele Naționale ale României, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Națională de Arte, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Istoria Artei.
Oana Marinache aduce și de această dată completări pe baza documentelor noi, identificate în arhivele din țară și din străinătate, şi a coroborării datelor obţinute prin analiza detaliată a informațiilor de familie și ale imobilelor Știrbey. Documentele culese sunt sistematizate pe generații, din secolul al XVIII-lea până la cel de-al doilea război mondial, apoi pe reședințe urbane, extraurbane, rurale, din străinătate. Se conturează nume importante ale arhitecturii românești și străine care au colaborat cu familia domnească și princiară.
Sunt astfel prezentate cititorilor informații necunoscute: documente, figuri de arhitecți străini, proiecte publice și private, proiecte de amenajări interioare, planuri ale imobilelor, evidențiindu-se amploarea efortului constructiv, de ctitorie, a diverselor generații Știrbey, patronajul acordat unor anumiți arhitecți străini, legătura indisolubilă între arhitectură și peisaj (fântâni, grădini, pavilioane, sere, culturi exotice), comanda artistică în decorație și portretistică și chiar artă funerară. Lucrarea va prezenta în anexe, o colecție de testamente, succesiuni și foi de zestre cu informații importante despre proprietăți, unele transcrise din chirilică, precum și scrisori, facturi, inventare ale moşiilor și provenienței lor, inventare de piese de mobilier și de obiecte de artă din reședințele analizate.
Oana Marinache este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi.
A scris şi publicat mai multe articole de istoria artei şi a arhitecturii, tipărite sau apărute în medii online. Dintre volumele semnate de Oana Marinache amintim: „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București”, „Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară”, apărute la Editura ACS, editor și traducător al „Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919”, trasee și broșuri de arhitectură apărute la Editura Istoria Artei. Din toate materialele scrise reies calităţile Oanei Marinache de cercetător atent şi dedicat studiului surselor scrise şi al activităţilor de teren, abilităţile de sinteză şi punere în pagină a informaţiilor culese.
Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.
De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare şi conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.
Pentru mai multe detalii accesaţi: http://www.acs.org.ro/.