Luni, 23 iunie 2014, la ora 11:00, în cadrul audiţiilor la Clubul de la hotelul Ramada Majestic din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic va susţine o Evocare Irina Petrescu, prilej de a o reasculta pe apreciata actriţă în ”Jocul cu fantasme”, monolog dramatic de Cristian Munteanu. Invitate: Annie Muscă, Elisabeta Munteanu, Doina Papp, Marina Spalas. Prezintă: Costin Tuchilă. Site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie Irinei Petrescu. În 19 iunie 2014, Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941) ar fi împlinit 73 de ani. A părăsit prematur această lume în 19 martie 2013, în plină putere creatoare. ”Jocul cu fantasme” va fi putea fi ascultat la Radio România Cultural duminică, 29 iunie 2014, la ora 14:00.
„Luminoasă şi nobilă, dar aparent solitară. Cu distincţie, fie chiar şi în pleiada marilor actori plămădiţi cu generozitate de Cel de Sus. O imensă candoare contopită într-un soi de frig copleşitor şi o privire întrebătoare, dar sigură, fără întortocheli. Un aer princiar şi o voce înzestrată cu ecou, într-un evantai de vibraţii transferate până dincolo de microfon. O apariţie fără egal în cinematografia românească faţă în faţă cu un om de o surprinzătoare discreţie. Cu rafinament şi complexitate, cu iz de poezie, Irina Petrescu şi-a desăvârşit pe scenă darul de a şti să-şi asculte partenerul şi de a păstra, aşa cum învăţase de la maestrul ei, Şahighian, misterul personajului interpretat,” o caracterizează Annie Muscă la rubrica Remember a Revistei Teatrale Radio (19 iunie).
„Irina Petrescu ne-a dăruit un model greu de egalat (fiindcă îmi este foarte greu să cred că poate fi depăşit acest model) al feminităţii. Un model al cărui ecuaţie este: poezie şi discreţie. Discreţia cu care a ştiut să îşi poarte frumuseţea rară a alcătuirii sale.” (Şerban Cionoff, ”Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis”, Revista Teatrală Radio, 20 iunie).
Monologul dramatic ”Jocul cu fantasme”, de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu, difuzat în premieră în 9 august 1996, a fost caracterizat de Adrian Pintea, regizorul spectacolului, ca „un exerciţiu foarte elegant de inteligenţă şi singurătate demn asumată”. Redactor: Domnica Ţundrea. Regia de studio: Gheorghe Pufulete. Regia muzicală: Simona Tudor. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.