În perioada 28 mai – 1 iunie 2014, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti va fi prezent la Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST (Pavilionul C4) pentru prima dată cu standul DONAU LOUNGE, în cadrul căruia vor fi organizate mai multe evenimente. La iniţiativa Institutului Balassi – Collegium Hungaricum din Viena a fost înfiinţat, în capitala Austriei, clusterul cultural dunărean Danube Cultural Cluster, având ca scop organizarea de evenimente culturale şi literare cu participarea ţărilor dunărene. DONAU LOUNGE este un proiect în colaborare al Danube Cultural Cluster, ce promovează la târgurile internaţionale de carte conexiunile culturale din spaţiul dunărean, propunându-şi consolidarea colaborării culturale dintre ţările dunărene. Această platformă de colaborare este cel mai important obiectiv al Danube Cultural Cluster de până acum, armonizat cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării. DONAU LOUNGE din Bucureşti este un proiect în colaborare al Danube Cultural Cluster, Collegium Hungaricum din Viena, Institutul Cultural Român din Bucureşti, Institutul Maghiar din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac din Bucureşti şi Institutul Goethe din Bucureşti. Proiectul DONAU LOUNGE este realizat cu sprijinul Fondului Cultural din Ungaria (NKA).
La Bookfest Bucureşti, pe lângă standul cu cărţi şi informaţii despre literatura şi cultura ţărilor dunărene participante, vor fi organizate diverse evenimente: masă rotundă pe tema strategiei dunărene, lecturi dezbateri, întâlniri cu scriitori din Ungaria, Austria, Germania şi România, filme, documentare, un spectacol-performance şi un show gastronomic (mâncăruri şi vinuri din ţările participante), un workshop pentru copii, precum şi un acvariu digital.
DONAU LOUNGE @ BOOKFEST
Literatură şi cultură din tările dunărene
28 mai – 1 iunie 2014.
Bucureşti, ROMEXPO, Pavilionul C4
La iniţiativa Institutului Balassi – Collegium Hungaricum din Viena prezentăm proiectul DONAU LOUNGE, care aduce în centrul atenţiei conexiunile culturale din spaţiul dunărean, propunându-şi în mod evident consolidarea colaborării culturale dintre ţările dunărene. Această platformă de colaborare este cel mai important obiectiv al Clusterului Cultural Dunărean (Danube Cultural Cluster) de până acum, armonizat cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării.
Conţinutul şi imaginea lounge-ului au un scop comun: mai mult dialog, mai multă toleranţă şi mai multă colaborare prin cultură în Regiunea Dunării!
Program zilnic BOOKFEST:
miercuri, 28 mai: 10.00-20.00
joi, 29 mai: 10.00-20.00
vineri, 30 mai: 10.00-21.00
sâmbătă, 31 mai: 10.00-21.00
duminică, 1 iunie: 10.00-20.00
Program:
Zilnic Dunărea – Amazonul Europei
Austria, documentar în două părţi, 2012, 2 x 51 min., VO engleză
Regia: Rita şi Michael SCHLAMBERGER (AT)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Dunărea – Amazonul Europei este un documentar în două părţi ce prezintă călătoria Dunării de la Munţii Pădurea Neagră până la Marea Neagră.
Partea întâi: De la Pădurea Neagră până la Marea Neagră
Partea a doua: Între revărsare şi îngheţ
Ţărmuri romantice, natură sălbatică, de parcă ar fi în stil baroc: greu te poţi desprinde de fascinaţia Dunării. Documentarul inovativ în două părţi al lui Rita şi Michael Schlamberger arată laturi necunoscute ale unui râu care formează un întreg continent. De-a lungul cursului Dunării, natura stăpâneşte peste vieţile oamenilor. Dunărea, trecând prin diferite peisaje şi zone climatice, îşi schimbă natura: vedem contrastul între pustiu şi cultură înaltă, acestea prezentţnd un amestec unic. În timp ce prima parte a documentarului oferă o imagine de ansamblu a cursului Dunării, partea a doua ne arată feţele extreme dintre revărsări şi îngheţ pe cursul apei.
miercuri, 28 mai
19.00-23.00 Noaptea Literaturii Europene
În inima unei zone pline de farmec din centrul Bucureştiului, 13 ţări europene vă dau întâlnire pentru a treia ediţie a Nopţii Literaturii Europene!
Şase locuri – Aiurart, Foişorul de Foc, Godot la Şcoală, Home Mătăsari, Modelier şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) – vor găzdui lecturi şi spectacole care vor pune în valoare diversitatea şi bogăţia literaturii europene. Cititori talentaţi vor prezenta fragmente literare traduse în limba română, iar organizatorii au prevăzut, de asemenea, întâlniri cu autori invitaţi şi lecturi bilingve, îndrumându-vă astfel să vă deplasaţi de la un loc la altul pentru a asista la cât mai multe lecturi.
www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene
joi, 29 mai
16.00 Discuţii literare despre Dunăre
Participă: DARVASI László (HU), Daniel BĂNULESCU (RO), MÉHES Márton (HU)
Discuţie moderată de Dan Mircea CIPARIU (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Dunărea este poate cel mai reprezentativ simbol al culturii central- şi est-europene, al libertăţii, al aventurii, al descoperirilor, dar şi al graniţelor. Dunărea este un spaţiu public unde se întâlnesc culturi, o oglindă în care ne reflectă pe noi şi istoria noastră comună est-europeană, un fluviu mereu în mişcare. În cadrul masei rotunde literare invitaţii noştri vor călăuzii ascultătorii într-o lume aparte, prin intermediul unor scrieri despre Dunăre, vor povesti experienţe personale şi literare legate de acest fluviu. Vor vorbi despre Dunăre ca temă literară şi ca topos cultural.
DARVASI László este scriitor şi columnist maghiar. A obţinut numeroase premii şi distincţii artistice în Ungaria şi în străinătate, iar din anul 1995 piesele lui se joacă permanent pe scenele din Ungaria. Volumele lui au fost publicat în limbile cehă, franceză, olandeză, croată, germană, română, sârbă, slovenă şi turcă.
Daniel BĂNULESCU este scriitor şi poet român. Este licenţiat în inginerie, fără a fi profesat vreodată; a devenit cunoscut ca scriitor. Poeziile şi proza sa au apărut şi în traducere, în primul rând în limba germană şi engleză.
Dr. MÉHES Márton a studiat germanistică şi lingvistică generală la Universitatea din Pécs. În perioada anilor 2001-2006 a lucrat ca referent cultural, iar din 2007 ca director adjunct la Collegium Hungaricum Berlin – institutul cultural al Ungariei. Din anul 2010 este directorul Collegium Hungaricum Viena. Este iniţiatorul şi fondatorul platformei Danube Cultural Cluster care are menirea să consolideze colaborarea culturală în regiunea Dunării şi iniţiatorul proiectului Donau Lounge.
Dan Mircea CIPARIU este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este editorul www.agentiadecarte.ro, spaţiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.
18.00 Fair Wind. Însemnările unui călător
Austria, film documentar, 2013, 85 min., fără dialog
Regia: Bernadette WEIGEL (AT)
Cinematograful de Artă Bookfest, Pav. C1, balcon
„Când îţi dai seama că s-a terminat călătoria ta?” se întreabă Bernadette Weigel în documentarul Fair Wind. Însemnările unui călător. Călătoria ei o poartă pe un vapor pe Dunăre până în Bulgaria, continuând mai apoi cu trenul, feribotul sau cu microbusul prin România, Ucraina, Azerbaidjan şi Kazahstan. Pe parcursul acestei călătorii ea descoperă că esenţa mişcării prin lume constă mai degrabă în imersiune decât în progresie.
Documentarul a câştigat 4 premii la Diagonale, Festivalul Filmului Austriac în 2013:
- Marele Premiu
- Cea mai bună imagine
- Cel mai bun montaj
- Cel mai bun sound design
vineri, 30 mai
16.00 Strategia Dunăreană: regionalism şi sustenabilitate – masă rotundă
Participă: Peter LANGER (DE), Jutta SOMMERBAUER (AT), MÉHES Márton (HU), SZÁVICS Petra (RO), BARA Gyula (RO), Bogdan TRÂMBACIU (RO)
Moderator: Liviu MIHAIU (RO)
Scena Arena, Pav. C1
Curs de apă transeuropean, Dunărea este depozitarul unor puternice legături de ordin cultural, economic sau social între ţările pe care le tranzitează. În contextul actual, caracterizat de schimbări frecvente în mediul economic, politic şi social, fluviul Dunărea reprezintă o premisă vitală de cooperare între ţările şi popoarele pe care le marchează. În 2011 Comisia Europeană a adoptat o Strategie pentru regiunea Dunării ca fiind un instrument ce permite adresarea şi rezolvarea mai facilă a problemelor din regiune ce nu ţin doar de spaţiul comunitar. Unul dintre principiile de bază ale strategiei este consolidarea legăturilor dintre diferitele politici regionale şi părţi implicate, precum şi utilizarea mai eficientă a fondurilor existente, atât la nivel comunitar, cât şi regional.
Peter LANGER este manager cultural german şi predă istoria culturii la Berlin, Ludwigsburg şi Ulm. De la începutul anilor 90 este preocupat de Dunăre, şi viaţa socială şi culturală a ţărilor dunărene. Din 1998 este conducătorul artistic al Festivalului Internaţional Dunărean, organizat la Ulm. Din anul 2002 conduce proiectul donau.büro.ulm, care are drept scop armonizarea activităţii politice, culturale şi ştiinţifice a spaţiului Europei Centrale şi de Est. În anul 2007, la iniţiativa sa a luat fiinţă Academia Europeană Dunărea din Ulm. Langer a fost purtător de cuvânt la adunarea constitutivă a consiliului oraşelor şi regiunilor dunărene, care a luat fiinţă în anul 2009 la Budapesta.
„Dacă m-am plictisit de Dunăre? (…) Îndrăgesc oamenii de acolo şi cred că acest lucru este definitoriu pentru mine. Am ajuns în stadiul în care dacă aud denumiri de oraşe precum Sulina, Tulcea sau Vidin, văd feţe cunoscute, am prieteni acolo, cu care lucrez de ani de zile împreună.” Radio România Timişoara, interviu realizat de Raluca Nelepcu.
Jutta SOMMERBAUER este licenţiată în ştiinţe politice, istorie contemporană şi gender studies, a fost lector de limba germană la Universitatea Sfântul Chiril şi Metodiu (Veliko Tarnovo) din Bulgaria, apoi studentă la Centrul Media a Europei Centrale din Sofia, expert în comunicări interculturale şi al ONG-urilor bulgăreşti. În calitate de jurnalist independet a fost corespondentă în Bulgaria, iar din 2008 angajată la ziarului Die Presse din Viena. Ca autoare s-a focusat pe problemele sociale din Estul Europei, precum şi genul social.
Dr. MÉHES Márton a studiat germanistică şi lingvistică generală la Universitatea din Pécs. În perioada anilor 1997-2001 a predat lingvistică germană la universităţile din Budapesta şi Pécs, în anul 2005 obţinând titlul de doctor în ştiinţe lingvistice germane la Institutul de germanistică din cadrul Universităţii Eötvös Lóránt din Budapesta. În perioada anilor 2001-2006 a lucrat ca referent cultural, iar din 2007 ca director adjunct la Collegium Hungaricum Berlin – institutul cultural al Ungariei. Din anul 2007 a coordonat, în calitate de director artistic, proiectele programelor culturale ce urmeau să se desfăşoare la Pécs, capitala culturală europeană în anul 2010. În anul universitar 2008/09 a ocupat funcţia de cancelar al Universităţii Andrássy Gyula din Budapesta, o universitate cu predare în limba germană. Din anul 2010 este directorul Collegium Hungaricum Viena. Este iniţiatorul şi fondatorul platformei Danube Cultural Cluster care are menirea să consolideze colaborarea culturală în regiunea Dunării. Este membru a mai multor comisii internaţionale, precum grupul internaţional de lucru „Cultură şi turism” (PA 3) a Strategiei UE pentru Regiunea Dunări, curatoriumul Akademie Schloss Solitude din Stuttgart şi grupul de lucru al strategiei EUNIC Global.
Liviu MIHAIU (n. 1963) este jurnalist şi membru fondator al săptămânalului de moravuri grele „Caţavencu” şi este preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Salvaţi Dunărea şi Delta”. A obţinut premiul „Ion Raţiu” pentru cel mai bun editorial în 1992 şi premiul Galei Societăţii Civile în 2005 şi 2006. Este iniţiatorul „Lanţului Uman în Jurul Parlamentului pentru Deconspirarea Securităţii” în 2003 şi iniţiatorul protestelor naţionale şi internaţionale în cazul Bâstroe-Delta Dunării.
17.00 Ramona TARKA (RO/AT): Märchen, Mythen & Musik: Donau / Poveşti, Mituri & Muzică: Dunărea
Lectură de poveşti din spaţiul dunărean în prezenţa autoarei şi workshop pentru copii moderat de OLASZ Ramona (RO)
Clubul Şoriceilor de Bibliotecă, Pav. C1, balcon
Volumul cuprinde 40 de povestiri din regiunea Dunării, de-a lungul cursului acestuia de la locul izvorârii până la vărsarea în Marea Neagră. Aceste povestiri, mituri, legende s-au transmis în regiune de la generaţie la generaţie, iar acum sunt spuse de locuitorii dunăreni autorilor cărţii, care îi călăuzesc pe cititori de-a lungul fluviului trecând peste graniţe şi traversând culturi şi taine, conduşi de un pribeag numit Erfewalu. Se vorbeşte despre luntraşi şi nimfe, despre comori ascunse, obiceiuri şi tradiţii deosebite. Povestirilor sunt alăturate îmbietoare ilustraţii realizate de Susanne Schmögner.
În timpul unei nopţi de vară luminate de lună, spiritele pădurilor şi nimfele apelor, elfii din vârful copacilor şi cobolzii de pe pământ, panii şi zânele se adună în jurul focului, într-o pădure misterioasă, şi îl ascultă pe micul preschimbător Erfewalu. Şi trebuie să ştiţi că preschimbătorii sunt povestitori neîntrecuţi.
Traducerea în limba română: Ramona TARKA (RO/AT).
Ramona TARKA este profesor de limba germană la Timişoara, şi traducător, în prezent trăieşte la Viena. A transpus în limbile germană şi română numeroase romane şi cărţi pentru copii, printre care şi colecţia de poveşti dunărene, intitulată Märchen, Mythen und Musik: Donau.
Eveniment organizat în colaborare cu Teatrul Coquette.
18.00 DARVASI László (HU): A lojangi kutyavadászok / Vânătorii de câini din Loyang
Lectură moderată de DEMETER ZSUZSA (RO) în prezenţa autorului
Stand Donau Lounge, Pav. C4
DARVASI László este scriitor şi columnist maghiar. Din anul 1993 lucrează la revista Élet és Irodalom (Viaţă şi literatură). A obţinut numeroase premii şi distincţii artistice în Ungaria şi în străinătate, din anul 1995 piesele lui se joacă permanent. Din anul 1994 publică scrieri literare cu pseudonimul Szív Ernő. Volumele lui au fost publicat în limbile cehă, franceză, olandeză, croată, germană, română, sârbă, slovenă şi turcă. În limba română a văzut lumina tiparului în anul 2005 volumul intitulat Vânătorii de câini din Loyang. Povestiri chinezeşti (A lojangi kutyavadászok. Kínai novellák), în traducerea Georgetei Delia Hajdu, la editura Nemira. În scrierile sale „dorinţa lui primară, artistică şi existenţială de povestitor transformă viaţa în istorie şi istoria în viaţă. Lumea lui literară este o poveste transparentă, ţesută cu rafinament.” (Bombitz Attila) La înmânarea premiului Berlin-Brücke în anul 2004 scriitoarea elveţiană Ilma Rakusa a spus despre autor următoarele: „Darvasi este cel mai spiritual şi îndrăzneţ maestru al metaforelor dintre cei pe care îi cunosc eu, inepuizabila lui ingeniozitate şi fantezie fiind de admirat.”
Volumul intitulat Vânătorii de câini din Loyang a apărut pentru prima dată în anul 2002 la editura Magvető. Cuprinde istorisiri ale unor întâmplări dintr-o regiune fictivă din China „despre naştere şi moarte, fericire şi doliu, adevăr şi secrete, putere şi subjugare, realitate şi ironizarea continuă a realităţii – sau poate totuşi nu.” Cititorul „se poate scufunda în lumea cărţii, poate descoperi tainele nevelelor, poate urmări acţiunea incitantă, poate savura complexitatea clasică şi trunchieţea modernă a povestirilor, adică poate afla tot – dacă ţine cartea deschisă, are la îndemână toate mijloacele necesare. Nu poate merge însă la sigur, cu excepţia cazului în care caută exact lucrul la care se pricepe cel mai mult autorul acestor rânduri: povestea.” – putem citi în postfaţa cărţii.
DEMETER Zsuzsa s-a născut la Odorheiu Secuiesc în anul 1977. A absolvit în anul 2002 Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, specializarea maghiară-finlandeză, în perioada 2003-2007 a urmat cursurile doctorale la aceeaşi universitate, în 2011 obţinând titlul de doctor în ştiinţe literare. Din 2007 este redactor al revistei Helikon din Cluj, şi profesor asociat la catedra de litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
18.30 Delta
Ungaria – Germania, film artistic, 2008, 92 min., subtitrat în limba engleză
Cinematograful de Artă Bookfest, Pav. C1, balcon
Regia: MUNDRUCZÓ Kornél (HU)
Scenariul: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél
Muzica: Lajkó Félix
Imaginea: Erdély Mátyás
Distribuţia: Lajkó Félix, Monori Lili, Tóth Orsolya, Gáspár Sándor, Martin Wuttke
Povestea arhetipală a lui Mundruczó este povestea de Electrei: dragostea dintre fraţi, o poveste care inspiră numeroase creaţii teatrale şi cinematografice, transpusă însă în Delta Dunării. Peisajul este mirific. Şi omul există-respiră împreună cu mediul natural organic. Faptul că nu mai e atât de curată şi nevinovată, precum ţestoasa care se scufundă în mâl, se datorează caracterului uman, iar filmul prezintă tocmai acest lucru. Se regăsesc doi fraţi, construiesc un pod peste apă (cea mai frumoasă imagine a Deltei), apoi o casă pentru a trăi împreună acolo. Idila, evident, devine imposibilă datorită societăţii, care nu poate reevalua situaţia. Mundruczó construieşte această lume, prezintă frumuseţile naturii şi în contrast mârşăvia umană astfel încât deznodământul devine inevitabil.
Premii:
- Premiul criticilor, Festivalul Internaţional de Film FANTASPORTO, Porto, Portugalia, 2009
- Marele Premiu, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2008
- Cea mai bună muzică de film pentru Lajkó Félix, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2008
- Premiul Gene Moskowitz, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2008
- Premiul FIPRESCI, Festivalul Internaţional de Film Cannes, Franţa, 2008
- Premiul Don Quijote, Festivalul Internaţional de Film Cottbus, Germania, 2008
- Premiul CICAE, Festivalul Internaţional de la Sarajevo, Bosnia-Herţegovina, 2008
- Cel mai bun film, Festivalul Filmului Maghiar, Los Angeles, 2008
- Nominalizat la Prix d’Excellence, de Academia de Film European, 2008
19.00 Jutta SOMMERBAUER (AT): Lesereise Donau: Vom Schwarzwald zum Schwarzen Meer / Călătorie literară dunăreană: de la Pădurea Neagră până la Marea Neagră
Lectură moderată de MÉHES Márton (HU)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Jutta SOMMERBAUER a publicat, împreună cu Duygu Özkan, în anul 2014 volumul intitulat Lesereise Donau: Vom Schwarzwald zum Schwarzen Meer, în care autorii împărtăşesc cu cititorii experienţe din călătorii. „Un fluviu, zece ţări. O parte importantă a cursului regularizată, în alte locuri cu maluri sălbăticite. 2845 de kilometri de la Pădurea Neagră până la Marea Neagră. În unele zone lăţită şi rapidă, în alte locuri foarte îngustă. De multe ori descrisă, de multe ori cântată. Dunărea nu este doar un fluviu: de la începuturi este un traseu social, cultural şi economic, transmiţător al mărfurilor bune şi a veştilor proaste, fiind adevărat şi reversul. A văzut multe-multe războaie şi tentative ostenitoare de pace.“ – putem citi în recenzia cărţii.
20.00 Aléa TORIK (DE): Aléas Ich
Lectură publică cu invitat surpriză în dialog cu Horaţiu DECUBLE (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Aléa, născută în România, în 1983, tocmai îşi termină studiile la Universitatea din Berlin, cu o lucrare pe tema ficţionalităţii. Lucrează în paralel la cel de-al doilea roman al său, ţine un blog, locuieşte cu frumoasa Olga într un apartament la comun, iar printre prietenii ei iluştri se numără actori şi consilieri economici. Anii petrecuţi în Transilvania şi Bucureşti, precum şi viaţa ei de acum, în Germania, furnizează datele biografice şi evenimentele celebrului roman semnat Aléa Torik, „Aléas ich“ (2013).
Horaţiu DECUBLE, traducătorul pasajului din Aléas Ich, citit la Donau Lounge, este lector la Catedra de Limbi şi Literaturi Germanice a Universităţii din Bucureşti. A studiat în Franţa şi în Germania şi a terminat doctoratul la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg. Este coordonatorul antologiei Cartea roz a comunismului (Editura Versus, Iaşi 2004). A publicat 2 volume de versuri: Epistole şi alte poeme (Editura T, Iaşi 2001) şi Eclectica (Editura Cartea Romanească, Bucureşti 2007).
sâmbătă, 31 mai
12.00 Daniel BĂNULESCU (RO): Te pup în fund, Conducător Iubit!
Lectură publică cu ocazia apariţiei cărţii în limba maghiară în dialog cu Paul CERNAT (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Daniel BĂNULESCU este scriitor şi poet român. S-a născut în 1960 la Bucureşti, licenţiat în inginerie, fără a fi profesat vreodată; a devenit cunoscut ca scriitor. Poeziile şi proza sa au apărut şi în traducere, în primul rând în limba germană şi engleză. Romanul său intitulat Te pup în fund, Conducător iubit (Csókolom a segged, Szeretett Vezérünk!) a apărul în anul 1994, în 2014 fiind publicat şi în limba maghiară la Editura Scolar, în traducerea lui Demény Péter.
„Puţine cărţi sun capabile să vorbească despre dictatură ocolind banalităţile, Daniel Bănulescu găseşte însă cea mai bună metodă de ilustrare a regimului ceauşist, şi anume râsul, pe lângă faptul că îşi face bine treaba. Secretul acestei satire social-politice este raportul optim dintre fantastic, parodic, grotesc şi absurd faţă de realism.” (Vass Norbert, Litera.hu)
Paul CERNAT este un publicist, critic literar şi eseist român contemporan. În prezent este conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare al Universităţii din Bucureşti. Publică în Dilema, Dilema Veche, Dilematica, suplimentul Vineri al revistei Dilema, Observator cultural, Suplimentul cultural al revistei 22, Idei în dialog etc. Este specialist în avangarda literară interbelică. Este autor a nenumărate prefeţe şi studii critice. Autor al volumelor: Contimporanul. Istoria unei reviste de avangardă (2007), Avangarda românească şi complexul periferiei (2007), Modernismul retro în
romanul românesc interbelic (2009), Existenţialismul românesc interbelic (2013).
14.00 Liviu MIHAIU (RO): Ghidul Deltei Dunării
Lansare de carte prezentată de Marius COSMEANU (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Liviu MIHAIU, preşedintele SDD şi fost guvernator al Deltei, va vorbi despre Ghidul Deltei, noua carte dedicată Rezervaţiei, precum şi despre cele care sunt şi nu (mai) sunt în bunul mers al administrării ei. Ştie despre ce vorbeşte!
15.30 HAMVAS Béla (HU): A bor filozófiája / Filosofia vinului
Lansare de carte prezentată de traducătorul HUBBES László (RO) în dialog cu LAKATOS Mihály (HU) şi Ştefania NALBANT (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Béla HAMVAS (1897-1968) scriitor, eseist, critic de artă, traducător poliglot, istoric al religiilor, bibliotecar, jurnalist. Din 1948 i se interzice să publice şi lucrează pe şantiere ca muncitor necalificat. Continuă totuşi să creeze şi scrierile sale circulă în samizdat. A fost reabilitat în anii 80, acest gânditor incomod având un impact semnificativ asupra culturii şi artei maghiare din cea de-a doua jumătate a secolului XX.
„Filosofia vinului este o carte aparte în opera lui Hamvas, plină de pasiune şi poezie, scris în vara lui 1945 şi nu exprimă, în mod curios, disperare la vederea ruinelor de după război, ci o exuberantă bucurie a vieţii.” (Antal DÚL)
„Într-un sfârşit rămân doar doi,
Dumnezeu şi vinul.”
„Toate sufletele se nasc întregi, iar această întregime n-o pot pierde. Fii deştept, recuperează-ţi întregimea sănătoasă. Leacul se găseşte oriunde. Bea! Ceea ce eu îţi ofer este uleiul purităţii, uleiul beţiei. Bea şi vinul va aduce restul.”
fragmente din Filosofia vinului (A bor filozófiája) apărută la Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2013, traducere de László Attila HUBBES
HUBBES László s-a născut în 1969, în prezent predă semiotică şi comunicare la Universitatea Sapientia, catedra ştiinţelor sociale, la Miercurea Ciuc, este traducător şi interpret din limbile maghiară, engleză şi română.
A făcut cunoştinţă cu eseurile lui Hamvas Béla în studenţie, acest autor şi opera sa exercitând o influenţă majoră asupra carierei traducătorului. De atunci „rămâne treaz în mine imboldul de a-l face cunoscut cu un public cât mai larg – i-am prezentat opera în conferinţă, am publicat şi un studiu despre el într-o revistă de calitate de dincolo de ocean. Cu aproape 12 ani în urmă am început să traduc încet în limba româna Filozofia vinului, în fiecare dimineaţă câte-o propoziţie ca exerciţiu pentru degete, pentru sertar – la început fără prea mare încredere, pentru că mi s-a părut o provocare prea mare. Dar când l-am terminat, m-am mirat şi eu. Sper că prin intermediul acestui prim volum să atrag atenţia cititorilor români asupra scriitorului Hamvas Béla, şi acest uriaş al literaturii maghiare să iasă din anonimatul nedrept” – declară traducătorul.
Traducerea s-a realizat cu sprijinul Hungarian Translator House.
LAKATOS Mihály este directorul Centrului Cultural al Ungariei din Sfântu Gheorghe. În anul 2011 a contactat Editura Curtea Veche cu manuscrisul traducerii cărţii Filosofia vinului de Hamvas Béla, şi a sprijinit publicarea cărţii.
Lakatos Mihály face parte din generaţia de scriitori maghiari din Transilvania care s-a lansat la sfârşitul anilor optzeci, începutul anilor nouăzeci. A fost membru fondator al grupării tinerilor scriitori transilvăneni denumită Serény Múmia (Mumia grăbită). Din 1988 publică în ziare şi reviste maghiare din Transilvania, respectiv din Ungaria, Voivodina şi Transcarpatia, poezii, nuvele, dramă, publicistică şi traduceri din proba contemporană română şi franceză.
Curtea Veche Publishing îşi propune să rămână pe piaţa de carte din România una dintre cele mai importante edituri, cu un rol deosebit în promovarea lecturii şi menţinând un nivel ridicat al valorii titlurilor publicate, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi din punct de vedere al calităţii grafice. De asemenea, Curtea Veche doreşte să traducă titluri valoroase, dar şi să dezvolte, în România, interesul publicului pentru voci ale specialiştilor autohtoni, din domenii cât se poate de diverse. Editura a publicat de-a lungul timpului operele celor mai importanti autori maghiari: Péter Esterházy, László Krasznahorkai, Péter Nádas, Sándor Márai, András Forgách, Tvrtko Vujity, László Bito, făcându-le astfel cunoscute publicului român. In general, editura şi-a propus să ofere publicului românesc o fereastră spre ceea ce înseamnă literatura maghiară în a doua parte a secolului XX, cu cei mai de seamă reprezentanţi ai ei.
Ştefania NALBANT (RO) este Editorial and Rights Director al Editurii Curtea Veche Publishing.
17.00 Nick THORPE (GB): The Danube: A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest
Lansare de carte prezentată de Christian MITITELU (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Nick THORPE s-a născut în 1960 la Upnor, Anglia. Ziaristul şi cineastul documentarist britanic trăieşte din 1968 la Budapesta, fiind corespondentul BBC din centrul şi estul Europei. A transmis prăbuşirea comunismului în regiune şi dezmembrarea Iugoslaviei la începutul anilor nouăzeci. În anul 2013 Yale University Press a editate volumul Danube – A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest (Dunărea – călătorie pe malul râului de la Marea Neagră până la Pădurea Neagră), un volum unic în felul său datorită faptului că prezintă din perspectiva unui britanic regiunea Dunării şi comunităţile care trăiesc aici. Thorpe participă frecvent la mese rotunde pe tema Europei Centrale. În prezent filmează un serial de documentare despre populaţia rromă din estul şi vestul Europei.
Danube – A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest. Yale University Press 2013.
Autorul a călătorit timp de un an în aval pe Dunăre, de la vărsarea ei în Marea Neagră, din românia până la Pădurea Neagră, până la izvor. Cartea lui prezintă oameni care îşi trăiesc zilele dependenţi de fluviu: povesteşte despre luntraşi, pescari, femei care muncesc câmpul, comercianţi, apicultori, chelneriţe, traficanţi, grăniceri, imigranţi legali şi ilegali. Nick Thorpe cercetează istoria teritoriilor pentru care fluviul este liant, studiază condiţiile ecologice şi urmele arheologice ale Dunării, care reflectă modul în care datorită fluviului există aceste comunităţi de opt mii de ani până în zilele noastre. Cartea este o poveste personală dar şi un ghid turistic, uneori direct, spontan şi plin de umor.
Christian MITITELU este un comentator de politică europeană si internaţională. A fost timp de 20 de ani directorul redacţiei române BBC. În această calitate a conlucrat cu Nick Thorpe. În 2008 a fost numit în Consiliul Naţional al Audiovizualului de guvernul României.
18.30 Donau Dynamics – performance interdisciplinar
Participă: MÁNDLI Endre Vazul (HU) – muzicuţă, flaut, loop&efecte, CZAKÓ Máté (HU) – regizor, actor, dansator, Stefan KAINBACHER (AT) – artist vizual, Mihai BALABAŞ (RO) – vioară, loop&efecte
Scena Agora, Pavilion C4
Performanţa Donau Dynamics este un spectacol realizat de artişti din ţările dunărene. Diverşi artişti vizuali şi interpreţi compun muzică şi realizează coreografie pentru un unic spectacol pe care îl puteţi vedea la Bookfest, în cadrul programului Donau Lounge. Prin spectacolul lor ilustrează varietatea şi complexitatea culturii ţărilor dunărene, oferind în acelaşi timp vizitatorilor un spectacol plăcut de sâmbătă seara.
MÁNDLI Endre Vazul (n. 1981) este muzician liber profesionist din Ungaria şi cântă la mai multe instrumente precum muzicuţă, flaut, santur şi loop&efecte. A învăţat să cânte la muzicuţă la vârsta de 15 ani cu renumitul artist György Ferenczi, iar peste un an deja cânta în formaţii precum Blues Radio Budapest, Doors Memorial şi Blues Project. A avut concerte în numeroase ţări din Europa şi în SUA. Între 2007-2013 a trăit la Roma, unde a activat în duo-ul Parafusions. În prezent urmează să apară al doilea album Parafusions, şi a apărut ca invitat în mai multe albume de gen. În 2012 a înfiinţat asociaţia culturală SuMuP şi a creat, coordonat şi semnat regia muzicală a proiectului european EuroDynamics. În 2010 a câştigat premiul Seydell Harmonica Contest din Germania, precum şi locul doi în National Harmonica League din Marea Britanie. Fiind un pasionat al muzicilor autentice îmbină cu multă sensibilitate genurile muzicale ale negrilor cu ritmurile balcanice, melodiile de flamenco cu tonurile arăbeşti, Django gypsy-style cu alte genuri de origini etnice. Din 2013 trăieşte în Berlin ca muzician free lancer şi a derulat numeroase proiecte muzicale, printre care şi Donau Dynamics, prezent în proiectul Donau Lounge din Bucureşti.
CZAKÓ Máté (n. 1985), regizor, actor şi dansator, din copilărie este preocupat de teatru. În 2009 a absolvit actoria la Universitatea din Kaposvár, iar în 2014 studiile de regizor de teatru şi coregrafie la Universitatea de Artă Teatrală şi Film din Budapesta. Roluri importante: Leonce în piesa Leonce şi Lana de Büchner, Romeo la Teatrul Naţional din Budapesta şi Teatru MU în spectacolul R&J. Ca dansator a lucrat la coregrafia spectacolului Le Sacre du Printemps de Uray Péter, şi a jucat ca invitat în spectacolul Grădina, de Gál Eszter.
Propria sa trupă, Tinda Pundi Cultural Company funcţionează din 2012 şi este fondată împreună cu Lakos Fanni în Indonezia, pe Insula Java. „Tinda pundi” în limba javaneză înseamnă: “unde te duci?!”, şi poate fi considerată ars poetica fondatorilor. Czakó Máté este fondator al Grupării Artistice Gardrób, care şi-a propus să aducă mai aproape de copii teatrul prin intermediul poveştilor, a instrumentelor clasice şi a muzicii live.
Au colaborat cu trupa franceză Automne 2085 în Indonezia, precum şi la Berlin la 100 Grad Festival, anul trecut coregrafia tavaly–ködidő- (-mis-t-ime-) a fost prezentat de Nemzeti Táncszínház (Teatrul Naţional al Dansului), iar la sfârşitul lui aprilie au prezentat la Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest spectacolul intitulat Egyszer régen májusban (Cândva, de mult, în mai).
Stefan KAINBACHER (n. 1980) este artist vizual şi video designer din Austria, a studiat grafică, artă şi design şi comunicare media în Linz, Berlin şi Manchester. A participat şi condus numeroase workshopuri interdisciplinare. A predat la universităţi de specialitate din Essen şi Zürich, design industrial, în prezent fiind profesor la Fachhochschule Vorarlberg din Dornbirn predând Generative Datavisualization. În 2005 a înfiinţat în Viena firmele Beauty Parlor, un studio de design mass media, şi Neon Golden, un studio de artă vizuală şi video design. Participă frecvent la performance-uri şi instalaţii în Europa şi SUA.
Mihai BALABAŞ (n.1985) este violonist din România cu studii universitare şi chitarist autodidact, activând deopotrivă pe scena simfonică şi pe cea underground. Este membru al trupelor Avant’n’Gard, Bucium şi Trei Parale, a colaborat cu artişti precum Cătălin Milea, Mircea Florian, Norzeatic, Iordache, Nu & Apa neagră, Marcus Beuter (Germania), Mr Delagare (Franţa), Nik Baertsch (Elveţia), Trey Gunn (USA). Semnează împreună cu sora sa, Maria Balabaş, instalaţii sonore pentru Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Ceh şi Festivalul de Dans Contemporan Explore 2012. A susţinut concerte în România, Marea Britanie şi Elveţia. În prezent lucrează la primul său album solo.
20.00 Show gastronomic
Mâncăruri şi vinuri din ţările dunărene
Cafeneaua Literara Julius Meinl, Pav. C4
duminică, 1 iunie
12.00 Apele tac
România – Germania, scurt metraj, 2011, 31 min., subtitrat în limba engleză
Cinematograful de Artă Bookfest, Pav. C1, balcon
Regia: Anca Miruna LĂZĂRESCU
Scenariul: Anca Miruna Lăzărescu, Bianca Oana
Imaginea: Christian Stangassinger
Distribuţia: Toma Cuzin, Andi Vasluianu, Patricia Moga
Romania, 1986. E un val de emigrări din Europa de Est şi imlpicit şi din România. Doi tineri vor să fugă din România. Au nevoie unul de celălalt totuşi nu au încredere unul în celălalt, şi temerile lor se adeveresc. La sfârşit rămâne doar speranţa că Dunărea va tăcea.
Premii:
- Cel mai bun scurt-metraj la Festivalul Internaţional de Scurt-Metraje NexT, Bucureşti, 2011
- Premiul publicului la Festivalul Internaţional de Scurt-Metraje NexT, Bucureşti, 2011
- Premiul publicului şi Menţiune specială a juriului, Timişort Festival, Timişoara, 2011
- Nominalizat la Premiile pentru Scurtmetraj ale Academiei Europene de Film, 2011
- Premiul publicului “Mateus Rosé Sparkling” şi Premiul RTP 2 Onda Curta la Festivalul internaţional de scurtmetraje Curtas Vila do Conde, Portugalia, 2011
- Cel mai bun scurt-metraj, Premiile GOPO, Bucureşti, 2012
- Premiul pentru Tânăra Speranţă, Premiile GOPO, Bucureşti, 2012
11.00-18.00 Donau Digital Biopoesis de Modulab
14.00 prezentare proiect
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Digital Biopoesis este un acvariu interactiv în care efectele vizuale ale display-ului sunt generate de mişcarea în timp real a peştilor. Acvariul este un obiect de design destinat contemplării, mişcările line ale peştilor având efecte de relaxare, iar efectele vizuale generate de peşti completeaza priveliştea cu dimensiunea digitală imanentă experienţei design-ului contemporan. Acest proiect este făcut de Modulab, iar proiectele lor au la bază inovaţii tehnologice, remixând tehnici de hacking cu tehnologii de interactivitate şi efecte vizuale spectaculoase. În cadrul programului de cercetare al Modulab a fost realizat, în urmă cu şapte ani, primul sistem stabil de proiecţie holografică din lume, dar şi primul ecran multitouch elastic, Tactil. În 2012 au adus scanarea şi imprimare 3D în stradă la festivalul Steet Delivery, unde doritorii se puteau scana şi imprima 3D pe loc. Tot cei de la Modulab au făcut, în 2012, Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneţia interactiv. În 2013 au organizat prima expoziţie de instalaţii interactive din România, Symbiomorphogenesis, realizată de o echipă interdisciplinară care a dezvoltat lucrările în mod colaborativ. Expoziţia a putut fi vizitată la MNAC şi Bienala de Arhitectură Transilvania. În cadrul Romanian Design Week 2014, Modulab a lansat proiectul Grădina Viitorului, un mediu educaţional modular de artă, design, tehnologie şi inovaţie destinat tuturor categoriilor de public.