spot_img

Antoaneta Ralian, Mihai Goţiu, Bogdan Ghiu şi Matei Câlţia, vedetele Galei Bun de Tipar, ediția a III-a

A treia ediție a Galei Bun de Tipar și-a anunțat și premiat câștigătorii, în Aula Bibliotecii Naționale a României, joi, 15 mai 2014. Juriul ediției din acest an a Galei Industriei de Carte din România a fost format din Mircea Martin (preşedinte) – critic şi teoretician literar, eseist, editor, Carmen Mușat – critic literar și eseist, redactor-șef al revistei Observator Cultural, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simona Kessler – agent literar (Simona Kessler International Copyright Agency), Silvia Colfescu – membră în board-ul Asociației Editorilor din România, directoarea Editurii Vremea, scriitoare, Laura Grünberg – scriitoare, sociolog, autoare de cărţi pentru copii, conf. univ. Facultatea de Sociologie a Universității din București, Oana-Valentina Suciu – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Luminița Corneanu – critic literar, consilier Ministerului Culturii, Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Județene Brașov, Ciprian Isac – grafic designer, co-fondator al Atelierului de Grafică și Vlad Puescu – product manager al Elefant.ro, specialist în cărți digitale. Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” este un eveniment organizat de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul AFCN. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.

Mircea Martin, președintele juriului: ”Mă bucur că această sală este aproape plină, înseamnă că în ciuda condițiilor cel puțin neprielnice în care se desfășoară activitatea editorială există un interes pentru ea și un interes pentru valorificarea ei.

Am fost întrebat înainte de această gală de către un reporter de televiziune după ce criterii am acordat premiile. Pot să spun că acestea au fost diferite de la o categorie la alta. E greu să judeci cu 2-3 criterii neschimbate oferta atât de diversă, care nu s-a rezumat doar la producția de carte. Pot să vă asigur de buna credință a membrilor juriului, de faptul că orice includere, începând chiar cu lista nominalizaților, a produs discuții, unele chiar intense, nu am ajuns din fericire la părăsiri ostentative ale locului și nici la injurii, nu a fost însă deloc ușor. Au fost două, poate chiar trei categorii la care oferta a fost mai puțin interesantă. Nu le voi numi. Important este însă că la majoritatea concurența a fost foarte mare și la câteva dintre ele chiar exuberantă. Am avut mari dificultăți să decidem un premiu, la traduceri, la fel de mari probleme să alegem câștigătorii la non-fiction. Cele mai strânse premii pe care le-am acordat.

Insist asupra faptului că toți cei nominalizați, la aproape toate categoriile, puteau să fie și premiați. E bine să ne obișnuim cu ideea că și nominalizarea este, în sine, o premiere”.

Câștigătorii:

Tipografii: Arta Grafică

Cea mai bună librărie: Humanitas de la Cișmigiu București

Cartea de Nisip Timișoara

Premiul special al juriului pentru excelența editorială: Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza”

Cea mai bună bibliotecă: Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Comunală Șirna

Cea mai bună colecție: Antologii, editura Tracus Arte. Ioan Cristescu: „Vreau să mulțumesc organizatorilor. Vreau să dedic premiul  prietenului meu Alexandru Mușina, cel care m–a învățat să fac acest ciclu de antologii, maestrului Mircia Dumitrescu pentru viziunea grafică a colecţiei și colegului meu Teodor Dună, cel care îngrijește colecția”.

Cea mai bună traducere: Bogdan Ghiu – „Astfel de traduceri nu ar fi posibile și fără ajutorul statului francez. Pe de altă parte să iei un premiu într-un dintre secțiunile cele mai agitate este deja un al doilea premiu și mă bucur că este un premiu pentru non-ficțiune și mă bucur mai mult pentru editorii mici dar hotărâți cu care încă mai colaborez. Este o traducere de nișă și este al treilea premiu pe care îl primesc în această seară”.

Cristian Bejan

Premiul special, pentru traducere din limba engleză: Antoaneta Ralian – ”Sunt foarte emoționată de acest prestigios premiu. Mărturisesc că l-aș fi dorit, cine nu și-l dorește, face bine oricui. Dar nu m-aș fi gândit că o să îl iau. Vreau să mai spun, de obicei femeile nu își dau vârsta, dar eu pot trece peste cochetărie, peste câteva zile împlinesc 90 de ani și 60 de ani de la apariția primei mele traduceri. Pot să spun că este cel mai frumos dar pe care l-am primit de ziua mea, din întreaga mea viață. Am primit daruri frumoase, dar la așa ceva nu mă așteptam. Vreau să sper că nu vârsta a fost criteriul acordării acestui premiu. Mulțumesc juriului pentru acest foarte frumos dar de ziua mea și tuturor cititorilor de traduceri și promit că atâta timp cât va mai fi un fir de viață în mine vă voi mai da traduceri de cărți frumoase”.

Cea mai frumoasă carte, concepție grafică:

Matei Câlția pentru I II III IV V VI VII poveşti cu Ștefan Câlția (GaleriaPosibilă)

Faber Studio pentru Trans(a)parenţe, Arhitectura Europei Centrale şi de Est (Fundația Arhitext design)

Mențiune: Cornel Alexandrescu pentru (Dominique Loreau, Arta simplităţii – Alb (Baroque Books & Arts)

Cea mai frumoasă carte, carte ilustrată: câștigător: Cosmin Bumbuţ, Bumbata (Punctum)

Mențiune: Petruţ Călinescu, Ioana Hodoiu, Mândrie şi Beton (Igloo Media)

Cea mai bună carte a anului netipărită, ebook: Eva Scognamiglio, Șervețele magice – traducere de Teodora Terchiu (Read Forward)

Cea mai bună carte a anului netipărită, audiobook: Dinu Pillat, Aşteptând ceasul amintirilor (Editura Casa Radio)

NonficțiuneAdriana Babeţi, Amazoanele. O poveste (Polirom) – „Dacă aș fi fost plecată de 20-25 de ani din România și aș fi venit brusc în România acum, aș fi spus că e o Românie perfectă. Sunt copleșită de tot ce se întâmplă în această seară”.

Mădălina Diaconu, De gustibus. Breviar de gastrosofie (Editura Universității „Al.I. Cuza”)

Premiu special, pentru proiectul care are la bază una dintre cele mai complete anchete din jurnalismul românesc: Mihai Goțiu, Afacerea Roșia Montana (Tact) – ”Vreau să mulțumesc pentru curajul de a nominaliza și de a premia această carte. Vara trecută am avut și dezamăgirea unor edituri care nu au avut inspirația de a publica această carte. Mulțumesc editurii Tact. Consider că este un act de curaj, dar și o recunoaștere a faptului că Roșia Montană este, poate, cel mai mare caz de rezistență prin cultură din România și este un curaj din partea juriului de a premia o carte neterminată, pentru că voi mai scrie despre Roșia Montană și despre cum acest caz schimbă și va schimba România. Le dedic această carte celor care, de peste 15 ani, luptă și rezistă pentru Roșia Montană și, cred eu, în cele din urmă, vor câștiga”, a spus Mihai Goțiu.

Beletristică: Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari (Polirom)

Carte pentru copii și tineret: Florin Bican, Reciclopedia de poveşti cu rimă și fără tâlc (Arthur) – ”Mulțumesc juriului, bănuiesc că a fost o decizie grea, mai ales că anul trecut, la scurt timp după apariție, am aflat o poveste despre receptarea acestei cărți. O doamnă învățătoare a cumpărat vreo 30 de cărți pentru a le oferi copiilor din clasa ei. După ce a lecturat-o, a decis să le înapoieze și să ia o carte mai… ortodoxă pentru copii. Așa că mă onorează alegerea juriului”, a spus autorul.

Carte de specialitate: Corneliu Iaţu (coord.), Atlasul electoral al României: 1990-2009 (Editura Universității „Al.I. Cuza”)

Carte de popularizare:  Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, Bucureşti. Demolat (Fundaţia Ines)

Mențiune: Peter Hurley, Drumul crucilor (Martor) – ”O bucurie foarte mare pentru mine, cred că sunt primul irlandez urcat aici. Vreau să mulțumesc echipei de la editură și celor de la Muzeul Țăranului Român, pentru că puțini sunt cei care sunt dispuși să spună ”da”. În semn de solidaritate pentru cei aproape 9 milioane de oameni care încearcă să supraviețuiască în mediul rural am făcut această călătorie, pe jos, de la Cimitirul Vesel de la Săpânța la Muzeul Țăranului din București”.

New entry, librării: Librăria Humanitas Brașov

Mențiune: Libraria Kyralina (București)

New entry, edituri: Editura Ratio et Revelatio

Premiul special pentru cel mai bun redactor / îngrijitor de carte: Cătălin Cioabă (ed.), Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spusă de contemporani (Humanitas)

Premiul special pentru cea mai bună campanie de marketing / PR / CSR: „Scriitorii sunt pe Facebook” (Bogdan Munteanu, Marius Aldea)

Mențiune: „Plătește cu Poezie” (Julius Meinl)

Bestsellerul anului a fost înmânat de jurnalistul Cezar Paul Bădescu, care a declarat că ”acest premiu i se dă unui autor celebru, al cărui demers eu îl consider unul dintre cele mai importante din cultura română de după Revoluție”. Astfel, premiul a mers la Lucian Boia ”Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine”, editura Humanitas.

Un eveniment susținut de: TVR, ARCUB, Primăria Municipiului București, Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României, Mușat & Asociații.

Cu sprijinul: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Printescu, Florăria Amazon.

Parteneri: CLB, ANBPR, ICR, Info carte.

Parteneri media: RFI, Observator cultural, Bookaholic, Știrile TVR, ziare.com, România literară, Dilema Veche, Societate și cultură, BookMag, Agenția de Carte, SemneBune, Radio România Cultural, Literatura de azi, 24-FUN.

Sponsor: Dacia.


Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508