spot_img

Gala ”Poezie de Zece!”, un tur de forță al poeziei contemporane românești

Vineri, 16 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din București, a avut loc Gala ”Poezie de 10!”, desfășurată în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București. Invitatul special al serii a fost Mircea Dinescu, acesta citind pentru prima dată în Rotonda MNLR. ”Deja până în acest moment au fost decernate câteva premii importante: Gala Tinerilor Scriitori, Cartea de Poezie a anului 2013, Gala Radio România Cultural, Gala Observator Cultural, am văzut și nominalizările la premiile Uniunii Scriitorilor din România, am luat în calcul topurile şi bilanţurile publicate în revistele “Cultura”, “România literară” şi AgenţiadeCarte.ro. Ne-am gândit, eu și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, să încercăm un format care să fie unul de impact. Astfel, am gândit o prefațare a galei cu un nume deja canonic al literaturii noastre, maestrul Mircea Dinescu. L-am rugat pe Ioan Groșan, care îi este și prieten, să îi facă o scurtă prezentare”, a spus Dan Mircea Cipariu, unul dintre inițiatorii acestui eveniment. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Groşan. Producători: Anamaria Spătaru şi Ioan Cristescu. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Mircea Dinescu a oferit celor aflați în sală mai mult decât o lectură publică, aducând în fața publicului mai multe cântece, întreg momentul, ca de altfel toată gala, fiind înregistrate de Radio România Cultural, unul dintre partenerii evenimentului.

Momente de muzică, de data aceasta fiind vorba despre jazz, au oferit și Gabriela Costa (voce) și Alex Man (chitară), care au intervenit de mai multe ori pe parcursul serii, ultima piesă interpretată fiind o creație (versuri și muzică) semnată chiar de solistă.

Primul poet care a citit a fost tânărul Ștefan Baghiu, premiat, de altfel, și la Gala Tinerilor Scriitori, care a avut loc la începutul anului 2014, fiind desemnat tânărul poet al anului 2013. Acesta a fost invitat să susțină o lectură publică din volumul ”Spre Sud, la Lăceni”, Editura Cartea Românească.

A urmat Bogdan Coșa, laureat pentru proză la Gala Tinerilor Scriitori, dar care a fost invitat la Gala ”Poezie de zece!” în calitatea sa de poet. ”Voi citi poezie, chiar dacă oamenii sunt obișnuiți să citesc proză”, a spus tânărul scriitor, oferind publicului un poem din volumul „O formă de adăpost primară”, Editura Cartea Românească,

Actrița și poeta Ioana Crăciunescu, de asemenea, invitată specială, a citit mai multe poeme din volumul ”Cobalt”, Casa de Editură Max Blecher, semnat de Claudiu Komartin, autorul neputând participa la acest eveniment.

Angela Marcovici, o prezență destul de rară în public, a fost invitată să susțină o lectură din volumul său „Intimitate”, apărut la Editura Charmides din Bistrița.

Unul dintre cei zece poeți aleși pentru ”Gala Poezie de Zece!” a fost Viorel Mureșan, pentru volumul ”Salonul de toamnă”, editura Tracus Arte. Dan Mircea Cipariu a citit publicului mai multe poeme din această carte.

Ioana Nicolae, o prezență extrem de feminină în poezia contemporană românească, a oferit o lectură publică din cel mai recent volum al său, ”Autoimun”, Editura Cartea Românească.

”O carte eveniment și pentru că este un tandem între poezie și imagine. Aș putea spune că este scrisă la patru mâini, două ale poetului Ioan Es Pop și două ale artistului vizual Mihai Zgondoiu”, a spus Dan Mircea Cipariu despre volumul ”1983.Marş.2013.Xanax”, Editura Charmides

Poetul Ioan Es Pop a citit câteva poeme din acest volum.

Unul dintre cei mai premiați poeți ai anului 2013, Dan Sociu, pentru  ”Vino cu mine știu exact unde mergem”, editura Tracus Arte, a fost invitat la Gala ”Poezie de Zece!”. Actrița Ioana Crăciunescu a oferit publicului mai multe poeme din acest volum, într-o lectură carismatică și acaparatoare.

”Majoritatea poemelor mele sunt scurte, concentrate, care nu sunt neapărat să fie citite. Sunt făcute să stai cu ele”, a spus poetul Eugen Suciu despre cel mai recent volum al său,  “Ţeasta”, apărut de curând la Editura Tracus Arte.

Krista Szöcs, ”Cu genunchii la gură”, Editura Charmides, a fost, de asemenea, unul dintre volumele ”de zece”, actrița și poeta Ioana Crăciunescu citind din el mai multe poeme, în fața iubitorilor de poezie strânși în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române din București.

Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.

Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro.

O coproducţie Radio România Cultural.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: “Cultura”, Observator Cultural”, “România literară” şi AgenţiadeCarte.ro.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508