Luni, 12 mai 2014, ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează în saloanele sale cea de a treia ediţie a programului “TransArte”, care alătură muzica de jazz poeziei contemporane din România. Dacă la primele două ediţii publicul a avut ocazia să se întâlnească cu grupul de jazz “3Circles” şi poetul Ioan Es. Pop, respectiv cu saxofonistul şi clarinetistul Nicolas Simion şi poetul Ion Mureşan, de această dată Marius Mihalache va completa prin interludii muzicale lectura poetului Dan Mircea Cipariu. Acesta va recita în limba română o selecţie de poeme din cel mai recent volum al său de versuri „singurătatea vine pe facebook” (2012), concomitent cu proiecţia lor, în traducere literară în limba maghiară. “Voi fi oaspetele ICR Budapesta, graţie invitaţiei doamnei Gabriela Matei, directoarea acestei instituţii care pariază, în ultima vreme, pe relaţia spectaculară dintre poezie, blues şi jazz. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei la Budapesta, Marius Mihalache – de care mă leagă colaborări artistice puse la cale de prietenul nostru Mike Godoroja– va susţine un concert pe 11 mai 2014 alături de muzicieni importanţi din Europa. Pentru TransArte, pe 12 mai 2014, de la ora 18.00, la sediul ICR Budapesta, voi citi câteva poeme din „singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, poeme ce vor fi proiectate în maghiară, în traducerea lui Lajos Nagy. Poemele mele vor rezona cu sonurile vrăjite ale lui Marius Mihalache! Împreună vom improviza în limba poezească! Voi căuta la Budapesta, neapărat, un gulaş fals (adică, ovo-lacto-vegetarian!) şi comunicarea ochi în ochi, pupilă în pupilă”, a declarat Dan Mircea Cipariu
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al „Şcolii Superioare de Jurnalistică” din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de „Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării”. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi în Comitetul Director al USR. În 2013, a fost reales pentru un al treilea mandat preşedinte al Filialei USR Bucureşti-Poezie. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent proiectul „Maratonul de poezie, blues şi jazz”. Între 2011- 2014, de „Ziua Culturii Naţionale”, a iniţiat şi coordonat „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului”. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei „Euro Culturart”, ce deţine o galerie dedicată tinerilor artişti vizuali din Europa – „Atelier 030202” coordonată de artistul visual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este şi un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este editorul www.agentiadecarte.ro, spaţiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă. Este preşedintele „Opera Scrisă.Ro”, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său „singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura „Tracus Arte” din Bucureşti, este considerat de criticul literar Cosmin Perţa „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai”.
Marius Mihalache provine dintr-o familie cu o veche tradiţie muzicală, bunicul fiind un virtuoz al viorii în perioada interbelică, iar străbunicul un bun cunoscător al ţambalului, Marius Mihalache începe studiul ţambalului la vârsta de şase ani. În 1987, la 13 ani câştigă Festivalul Internaţional de Tineret de la Paris. La 17 ani susţine un concert de muzică clasică pe scena operei „Scala” din Milano, unde interpretează la ţambal muzică de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert şi Mozart. Urmează deschiderea unor concerte susţinute de nume mari din muzica jazz sau disco-pop precum Nina Simone la Roma, Gloria Gaynor la Palermo sau Chick Corea la Bucureşti şi lansarea albumului de debut în 1998. În 2002 colaborează cu Teodora Enache şi Lucian Maxim pe albumul “Rădăcini/Back to my roots”, un omagiu adus Mariei Tănase, album prezentat în premieră la Budapesta. În 2007 îşi lansează albumul ”World Symphony”, o combinaţie de jazz, etno, tradiţional şi lounge music, ce reuneşte cu măiestrie alături de orchestraţie instrumente de suflat, armonică şi armoniile vocale ale Irinei Sârbu. Marius Mihalache se remarcă, de asemenea, prin calitatea sa de compozitor de muzică de film. Este autorul coloanei sonore a filmelor: “Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu) şi “Filantropica” (regia Nae Caranfil).