Bucharest Biennale 6 s-a deschis, de curând, la București, până în data de 24 iulie 2014. Pavilion este organizator principal al evenimentului. Răzvan Ion, directorul BB6: ”A fost greu, dar nu contează. Contează ce puteți dumneavoastră să vedeți astăzi. Și acum știm că BB6 nu va muri, va continua”. Eugen Rădescu, celălalt director al BB6, adică cel de-al doilea iubitor de artă contemporană care a visat ca Bucureștiul să devină o capitală a artei, a declarat, la conferința de deschidere a Bienalei: ”Am început BB6 în 2005, pornind de la ideea că Bucureștiul are nevoie de acest eveniment”. La Pavilion (str. C.A. Rosetti, nr. 36) este organizat un info point pe toată durata Bienalei. Evenimentele se vor desfășura în mai multe locații din București, dar și pe stradă, câțiva artiști intervenind în spațiul public cu performance-uri și instalații. Din păcate, primul eveniment de acest gen care trebuia deja să se desfășoare a fost anulat. Cezar Lăzărescu & 1+1 gândiseră o instalație en route și un performance menit să atragă atenția publicului asupra Bienalei însă, potrivit unui partener în realizarea propriu-zisă, acest performance ar fi interferat cu recent încheiata campanie electorală, astfel că nu a mai avut loc. Conceptul Bucharest Biennale 6 îi aparține tânărului curator Gergő Horváth, ”Aprehensiune. Înțelegând prin frica de a înțelege”. Artiștii participanți la această ediție sunt: Carlos Aires (ES), Matei Arnăutu (RO), Dan Beudean (RO), Adrian Dan (RO), Dromedar (NO), Arantxa Etcheverria (FR/RO), Filip Gilissen (BE), Bjørn Erik Haugen (NO), Jan Kaila (FI), Cezar Lăzărescu & 1+1 (RO), Raqs Media Collective (IN), Marilena Preda-Sânc (RO), Gabriel Stoian (RO), Stephanie Syjuco (USA/PH), János Sugár (HU), Alejandro Vidal (ES), Erwin Wurm (A), Mihai Zgondoiu (RO), Zoltán Béla (RO).
”În acest proiect încerc să explorez teama. Pun accentul pe modul în care teama încă mai este folosită pentru a câștiga respect, e folosită politic și nu numai. Încerc să observ ce modalități există pentru a induce teama, cum putem întoarce lucrurile în beneficiul nostru etc.”, a spus curatorul. (Concept)
Gergő Horváth (n. 1993) este artist, interesat de activitatea curatorială și management cultural. A studiat muzică și în prezent studiază artă cu accent pe politici provizorii și structuri sociale improvizate (DIY). Din 2012, a colaborat în mai multe ocazii cu Pavilion. Recent a fost expus în Afluența clasei muncitoare de la diferențiere la colectivism și a curatoriat 100 de minute ungare. A publicat texte în diverse publicații. Lucrează și trăiește în România, fiind cetățean maghiar.
Aici găsiți lista cu evenimentele paralele desfășurate în perioada 23 mai – 24 iulie 2014.
Locațiile în care se vor desfășura evenimentele în cadrul Bienalei București 2014:
PAVILION – centrul pentru artă și cultură contemporană, Bucharest Biennale Info Point (Str. C. A. Rosetti, nr. 36, intrare din Strada Jean Louis Calderon)
COMBINATUL FONDULUI PLASTIC (Str. Băiculești nr. 29)
MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN (Șoseaua Kiseleff nr. 3)
INSTITUTUL PENTRU CERCETĂRI POLITICE (Universitatea București, Str. Spiru Haret nr. 8 )
CONTROL (Str. Constantin Mille Nr.4)
Pe stradă
Ca în cadrul fiecărei ediții, va avea loc și un proiect educațional, fiind organizate workshopuri pentru copii și adolescenți.
Echipa Bienalei: Răzvan Ion & Eugen Rădescu (fondatori și directori), Silvia Vasilescu (director executiv), Cristiana Șerbănescu (coordinator), Anca Romete (asistent director executiv), Andrei Cotruț și Marta Curteanu (interni), Håkan Gustafson (design), Radu Pavel Gheo (traducere), Bogdan-Cătălin Cazacioc și Alexandru Enăchioaie (web & software design), grilagrila (website design), TBA (voluntari).