spot_img

”Românii la psiholog”, de Iuliana Alexa

De curând, la Editura Trei, a apărut volumul ”Românii la psiholog. Interviuri cu psihologi și psihoterapeuți” consemnate de Iuliana Alexa. 27 de psihoterapeuți români discută cu Iuliana Alexa (redactorul-șef al revistei „Psychologies”) cele mai frecvente probleme de cuplu, parentaj, adaptare și comunicare. Cartea include puncte de vedere diverse, de la psihanaliză la cognitivism și neuroștiințe și terapia prin dans, și o anexă cu 8 interviuri cu psihologi străini care au vizitat România.


„Avantajul meseriei mele de jurnalist și mai ales al statutului de redactor-șef la revista Psychologies este că întru în contact, de câteva ori pe săptămână, cu specialiști recunoscuți. Plăcerea de a-i intervieva este unul dintre „beneficiile secundare” ale meseriei mele. Sper ca acest fapt reiese din interviurile cuprinse în volum și că deliciul intelectual al ideilor se va transmite cititorului.
Nu este vorba numai de a afla răspunsuri la probleme concrete de viață (cum să-ți crești copilul mai bine, cum să-ți refaci relația după infidelitate, cum să gestionezi stresul când lumea o ia la vale în jurul tău etc.), ci de găsirea unei filosofii, a unui drum personal, a unui stil de a gândi care să te facă mai adaptat” – Iuliana Alexa

Iuliana Alexa este literat prin educație, jurnalist din pasiune și redactor-șef al revistei Psychologies din anul 2007. Este fascinată de ce se afla în mintea oamenilor, iar această carte s-a născut din dorința de a-i înțelege, apelând la cei care știu cel mai bine ce se ascunde în sufletele noastre: psihologi, psihiatri, psihoterapeuți și psihanaliști.

CUPRINS

Argument

ȘCOALA, DIVORȚ, COPII SUPRADOTAȚI

Vera Șandor, „A-i accepta înseamnă a-i iubi așa cum sunt”
Cristian Petrescu, „Părintele trebuie să fie alături de copil la orice experiența nouă”
Alfred Dumitrescu, „Tatăl validează identitatea feminină a fiicei”
Maria-Corina Bacalearos, „Copilul trebuie să știe că va fi iubit de ambii părinți”
Diana Stănculeanu, „Copiii sunt supuși la diverse forme de violență”
Armand Veleanovici, „Identificarea supradotării este esențială”

SEDUCȚIE, BLOCAJE, INFIDELITATE

Mugur Ciumăgeanu, „Putem reinventa relația sexuală”
Silvia Papadima, „A te îndrăgosti înseamnă a merge pe muchie de cuțit”
Virgil Ricu, „Când dorința este blocată, e semn că ceva e nevorbit în cuplu”
Sanda Lepoiev, „Oamenii mai întâi acționează, apoi încep să gândească”
Augustin Cambosie, „Amorul este un fenomen de proiecție”
Ramona Covrig, „Nu toți infidelii vor să se despartă”
Dragoș Cîrneci, „Partenerii trebuie să aibă grijă să se păstreze atractivi”

CRIZĂ, SINGURăTATE, VIS

Ion Vianu, „Trebuie să fii autentic”
Vasile Dem. Zamfirescu, „Noi, românii, avem nevoie de self-esteem”
Simona Reghintovschi, „La vârsta mijlocie, timpul personal devine finit”
Bogdan Ion, „Criza vârstei mijlocii este un prag existențial ce poate fi depășit”
Monica Reu, „Ce este comunicarea nonviolentă?”
Andreea Carmen Chițu, „Sunt tot mai multe femei singure”
Gabriela Iordache (Curici), „Bătrânețea poate fi o perioadă extraordinară”
Mihaela Sindie, „Petrecem șase ani din viață visând”


TERAPIE, DANS ȘI TRAUMĂ

Irina Holdevici, „Optimismul este o atitudine”
Ileana Botezat-Antonescu
, „Este nevoie să ne amenajăm interiorul”
Irina Tepuru, „Să ascultăm mesajele înțelepte ale corpului”
Diana Vasile, „Rănile noastre interioare sunt surse de învățare”
Carmen Toader, „Să acceptăm că sunt lucruri pe care nu le putem schimba”
Carmen Beyer, „Și psihologul are nevoie de feedback”

PSIHOLOGI STRĂINI ÎN ROMÂNIA

Jacques Salome, „Avem nevoie de reguli de comunicare”
George Kohlrieser, „Trebuie create legături afective”
Monique Fradot, „Putem învăța să iubim”
Luis Rodriguez de la Sierra y Escobar, „Violența e motivată de anxietate”
Anne de Graaf si Klaas Kunst, „Când sunt liberi, oamenii muncesc cu plăcere”
Nossrat Peseschkian, „Inteligența fără iubire este rece, iar emoția fără inteligență este naivă”
Franz Ruppert, „Ne putem elibera de trauma familială”
Marie Darrieussecq, „Imaginarul cu care scriu este bântuit de copilăria mea”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508