Marţi, 25 martie, de la ora 17.00, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov (B-dul Eroilor, nr. 29), va avea loc o dezbatere asupra volumului ”Competiţia politică în România”, Adrian Miroiu şi Şerban Cerkez (coordonatori), apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Opus. Ştiinţe politice”, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de coordonatorii volumului: Adrian Lăcătuş şi Caius Dobrescu. Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere şi Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.
Din cuprins: Influenţa incertitudinii asupra competiţiei politice • Modele spaţiale ale competiţiei electorale • Competiţia intra- şi interpartinică în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România • Cartelizarea sistemelor de partide din Europa Centrală şi de Est: o analiză comparativă a cazurilor român şi maghiar • Formarea guvernelor minoritare în Europa Centrală şi de Est • Modelul actorilor cu putere de veto şi relaţiile instituţionale dintre partidele politice în administraţia locală • Un experiment privind regulile de vot la alegerile locale din Chişinău – Republica Moldova • Competitivitatea sistemului de partide la nivel local, 1996-2012: de la echilibru la monopol politic • Alegerile din Dobrogea postcomunistă, 1992-2012
Adrian Miroiu este profesor de ştiinţe politice la SNSPA. Dintre lucrările publicate menţionăm: Filosofie fără haine de gală (ALL, 1998), Învăţământul românesc azi (Polirom, 1998), Argumentul ontologic: o cercetare logico-filosofică (ALL, 2002), Politici publice (Politeia, 2002), Fundamentele politicii. I. Preferinţe şi alegeri colective (Polirom, 2006), Fundamentele politicii. II. Raţionalitate şi acţiune colectivă (Polirom, 2007), Introducere în filosofia politică. Teme clasice (Polirom, 2009).
Şerban Cerkez este doctor în ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. În prezent este cadru didactic asociat la SNSPA. A publicat o serie de studii de specialitate în volume colective şi un volum de autor – Grupurile de interese şi politicile publice. Modele de agregare a revendicărilor sociale (Polirom, 2010).