spot_img

LUMEA CA LITERATURĂ (16). „Jeune comédien” la Cannes (X)

Am ajuns, în fine, în ultima zi a episodului „Cannes 1992”, când, după succesul fulminant, de public şi de critică, al „Balanţei” dlui Lucian Pintilie (film inclus în selecţia oficială, dar, nu mai ţin minte din ce motive, doar „hors-concours”), producătorul francez al peliculei, dl Marin Karmitz, cu părinţi din Galaţi (că altfel cum să-l cheme Marin?!…), a invitat echipa „Balanţei”, plus alte câteva personalităţi festivaliere, la un party pe iahtul său cu pânze, ancorat la vreo 200 de metri de ţărm şi despre care am auzit zvonul că aparţinuse în trecut lui Errol Flynn, junele prim fatal al anilor ’30, şi că, mai spre apusul carierei, Errol îl invita pe amicul său Humphrey Bogart pe vas la nişte chermeze cu june de 16, maxim 17 anişori… Am fost transportaţi până acolo cu o şalupă, pe o mare nu tocmai liniştită.

La party, ca la toate party-urile: lume multă, băutură puţină. Printre personalităţi am recunoscut-o pe Françoise Giroud, campioana feminismului francez (Dumnezeu s-o ierte, c-a murit în 2003), fondatoare a grupului „L’Express”, care se ţinea, ca feministă, încă foarte bine, şi care a fost acaparată imediat de Eugenia Vodă. Pe când încercam, cu un pahar de vin roşu în mână, să identific şi alte vedete, ce observ? Ca într-o imagine pă invers din poemul cu alcoolici al lui Ion Mureşan, zup! – ca nişte iepuri speriaţi, stewarzii sau ce-or fi fost, care purtau tăvile cu pahare de vin, au dispărut brusc, şi de unde aveai senzaţia că e belşug, nimic nu mai era. „Nu se poate – mi-am zis – trebuie să existe undeva prin catacombele iahtului ăsta vreo rezervă, ceva”, şi-am purces, cu paharul gol în mână, pe o scăriţă de lemn, la demisolul (dacă se poate spune aşa) corăbiei şi, la capătul unui coridor, am văzut o uşă întredeschisă. Am bătut la ea, am deschis-o şi-am dat cu ochii de un brunet mustăcios care stătea în dosul unei tejghele ca de bar. „Excusez-moi, monsieur – am zis eu cât se poate de amabil – est-ce qu’on peut boire encore quelque chose sur ce bateau…?” „Eşti român, nu?” – a zis, cu o luminiţă ironică în ochi, mustăciosul. Era să-mi cadă paharul din mână. „Da” – am răspuns. „Cu filmul dlui Karmitz?” „Da”. „Fain film”, a conchis el şi a scos de sub tejghea o sticlă de vin roşu, i-a scos dopul, mi-a turnat în pahar, apoi şi-a turnat lui, am ciocnit şi-am început. Aşa am aflat că îl cheamă Miodrag, că e sîrb din Banatul sârbesc, dar ştie română din copilărie, că s-a angajat bucătar pe iaht în urmă cu vreo doi ani, că dl Karmitz e foarte de treabă ş.a.m.d. În chip cu totul firesc, am trecut la o a doua sticlă, „Chateau de ne sais pas quoi”, gândindu-mă cât adevăr e în aserţiunea că, indiferent unde s-ar afla, „românul nu piere”. Cum nici eu nu voiam să rămân la nesfârşit în burta vasului, am ieşit sus pe punte, cu un pahar umplut corect politic, adică pe jumătate. Şi dă cu ochii de mine dl Pintilie: „Groşan, unde-ai băut?” „Eu?! Aici, cu dumneavoastră!” „Nu-i adevărat! Aici nu mai e vin de-o jumătate de oră! De unde-ai făcut rost?” M-am apropiat de dânsul şi i-am făcut un semn discret din cap spre scăriţa coborâtoare la demisol. Fără o vorbă, mi-a întins paharul gol. M-am conformat, am purces la dragul meu Miodrag şi până spre finalul petrecerii am tras aşa, ca să folosesc un limbaj cinematografic, încă vreo trei „duble” cu dl Pintilie, plan amercan, prim-plan şi gros-plan.
La întoarcere, în şalupă, nu m-am putu stăpâni şi-am întrebat: „Domnule Pintilie, cum v-aţi dat seama c-am mai făcut rost de vin?” „Dragă Groşan, simplu: în vreme ce noi toţi ceilalţi ne clătinam pe punte, tu erai singurul care mergeai drept”.
Fain film, „Balanţa”!

Ioan GROȘAN

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508