Înscrierile la cea de-a 4-a ediție a atelierului de scriere creativă organizat de Revista de Povestiri sunt deschise până pe 10 martie 2014. Atelierul din București se va desfășura în perioada 24 martie – 18 mai 2014, cuprinde 16 întâlniri și se adresează scriitorilor debutanți. În premieră, Revista de Povestiri va organiza și un atelier online, pentru cei care nu locuiesc în București, care va fi coordonat de Florin Iaru și va avea 8 ședințe, în perioada 19 mai – 15 iunie 2014.
„Noi nu predăm creativitatea, nu se poate preda aşa ceva. Cel mai important lucru pe care eu şi Florin Iaru îl facem e să le arătăm cursanţilor cum trebuie citită literatura. Florin a şi venit cu o expresie: „creative reading”. Nu învăţăm pe nimeni cum să scrie, nu le oferim reţete, modele sau soluţii unice, noi le spunem, atunci cînd e cazul, de ce nu funcţionează ce scriu ei, indiferent de gen, subiect, perspectivă. Nu-i învăţăm să gătească cu toţii acelaşi fel de mîncare, le spunem doar de ce nu e gustoasă şi ce i-a lipsit fiecărei reţete în parte.” (Marius Chivu)
Atelierul de scriere creativă este unul dintre proiectele prin care asociația culturală Brain Fitness urmărește să crească o comunitate de tineri scriitori și să le dea șansa de a se afirma – prin publicarea în Revista de Povestiri. Au existat și consecințe neașteptate, precum participarea unora dintre absolvenți la cel mai rapid roman colectiv din lume, „Moș Crăciun & Co”, publicat de editura Art și coordonat de tutorii atelierului.
De asemenea, absolvenții au posibilitatea să-și continue antrenamentul într-un fel de cenaclu modern, Creative Writing Sundays, în care scriitorii invitați – Cecilia Ștefănescu, Răzvan Petrescu, Iulian Tănase, Marius Chivu, Florin Iaru și vor mai urma – le dau feedback pe texte și le vorbesc despre scris din experiența lor.
„Ce nu ştie lumea e că scriitorul nu cîntă precum ciocîrlia, aşezîndu-se la birou şi scociorîndu-şi fruntea cu degetul. Dimpotrivă, cunoscîndu-şi limitele şi competenţele, e capabil să inventeze stiluri noi şi să modifice sensul comun al realităţii înconjurătoare.” (Florin Iaru)