În perioada 12-21 februarie 2014, la sediul Institutului Cultural Român din Londra va putea fi vizitată expoziția „Beauty in the Making”, reprezentând propunerea românească la London Fashion Week 2014. Organizată de ICR Londra în colaborare cu Harper’s Bazaar România şi cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit, expoziţia va putea fi vizitată face parte din secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week, coordonată de British Council şi British Fashion Council.
Intitutală „Beauty in the Making”/ „Frumuseţea se creează”, expoziţia este concepută ca o incursiune în secretele atelierelor. Expoziţia prezintă patru dintre cei mai curajoşi şi mai inventivi tineri designeri români, deţinători de premii importante la concursuri internaţionale: Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc şi Lucian Broscăţean.
Secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week este dedicată proiectelor naţionale prezentate de institutele culturale străine din Londra, cel mai bun proiect fiind premiat cu Silver Pigeon Award de către un juriu de specialişti. La ediţia curentă participă 25 de ţări.
După trei prezenţe consecutive la Săptămâna Modei de la Londra, începând din 2011, clădirea Institutului Cultural Român a devenit scena predilectă de promovare a creativității sartoriale românești în capitala britanică. ICR Londra a lansat programul de promovare a designerilor români în Marea Britanie în 2010, printr-un stand la secţiunea On|Off a London Fashion Week şi o expoziţie la sediu, care a prezentat creaţii ale designerilor Carmen Secăreanu, Iris Şerban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Niţă şi Vika Gorencu. În 2011, galeria „Brâncuşi” a Institutului a găzduit expoziţia „Madame de…”, incluzând piese vestimentare şi accesorii semnate de Dinu Bodiciu, tânărul designer român care a cunoscut notorietatea după ce Lady Gaga i-a purtat una dintre creaţii. În 2012, expoziţia „Fashion Is (Not) a Mask” a adus la ICR Londra creaţiile designerilor Mihaela Glăvan, Irina Marinescu, Carmen Secăreanu şi Dan Mihai Zarug, iar cu un an în urmă, „The Rest Is Tomorrow” a propus un dialog între mai multe viziuni estetice, prezentând creaţiile a şase designeri de generaţii diferite: Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Bădală, Lucian Broscăţean, Dinu Bodiciu şi Carla Szabo. Proiectul din 2013 al ICR Londra s-a clasat pe locul secund în competiţia pentru Silver Pigeon Award.
Ioana Ciolacu a studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, apoi designul vestimentar, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Datorită dublei sale specializări ca arhitect şi designer de modă, Ioana a dezvoltat un stil unic, explorând relația dintre natura statică a clădirilor și structura fluidă a pieselor vestimentare şi încercând să estompeze graniţa dintre lux și îmbrăcămintea de stradă. Ioana a fost recompensată cu premii la numeroase concursuri naționale și internaționale, printre cele mai recente succese ale sale numărându-se, în 2013, câştigarea, la Berlin, a trofeului „Designer for Tomorrow”, în cadrul competiţiei patronate de celebra creatoare de modă britanică Stella McCartney.
Lana Dumitru a absolvit cursurile Universităţii de Arte din Bucureşti. Creaţiile sale inedite stârnesc exaltare mai ales în rândul tinerilor, pentru care reinterpretarea folclorului românesc în designul de modă constituie o atracţie irezistibilă. În anul 2011, Lana a câştigat concursul lansat de Puma, creând jacheta cu motive tradiţionale româneşti – Puma T7 Etno Shake, în ediţie limitată. Pasionată de printul digital, pe care îl regăsim pe toate piesele imaginate de ea, Lana surprinde prin ingeniozitate şi prospeţime, dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale remarcându-se rochia „Facebook” şi colecţia cu prelucrări digitale ale graficii naive a Cimitirului Vesel din Săpânţa.
Cristina Sabaiduc s-a născut în România, dar a crescut în Elveţia şi în Canada, unde a absolvit cursurile Universităţii Ryerson din Toronto. Mizând pe o abordare personală, plină de imaginaţie, Cristina s-a specializat lucrând cu designeri precum Carolina Herrera şi Jeremy Laing, iar creativitatea sa nonconconformistă i-a adus o bursă de excelenţă oferită de Lancôme şi un premiu pentru inovaţie la |FAT| Toronto Alternative Arts and Fashion Week 2009. După ce a experimentat mai multe dimensiuni ale industriei modei în Toronto, New York şi Paris, Cristina s-a stabilit în 2010 în Marea Britanie, unde şi-a lansat propriul brand.
Lucian Broscăţean a absolvit Facultatea şi Masteratul de design vestimentar la Universitatea de Artă din Cluj-Napoca. Încă de la debutul din 2008 cu colecţia „Nomadic Symptoms”, designerul s-a aventurat într-o explorare continuă a noilor posibilităţi ale modei contemporane. Colecţiile lui Lucian Broscăţean au fost prezentate în România şi în Europa, designerul participând de cinci ori consecutiv la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week. Mobilitatea, stilul de viaţă nomad, versatilitatea şi spaţiile heterotopice sunt doar câteva dintre temele abordate de tânărul creator.