Miercuri, 15 ianuarie 2014, începând cu orele 18, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, de Ziua Culturii Naţionale, a avut loc cea de a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2013. Ştefan Baghiu, Andrei Dósa, Bogdan Coşa, Andreea Răsuceanu, Andrei Terian şi Dan Sociu au fost laureaţii Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2013. Juriul a fost format din trei tineri critici literari, laureaţi ai ediţiilor 2011, 2012, 2013: Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Organizatorii celei de a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2013 au fost Asociaţia EURO CULTURART şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii. Partener: Filiala USR Bucureşti Poezie. Parteneri media: revista ,,Cultura” şi AgenţiadeCarte.ro. Coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural, a transmis în direct evenimentul.
Gala Tinerilor Scriitori a fost deschisă de scriitorul Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori. „O zi fastuoasă! vă spune Dan Mircea Cipariu, din Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Pentru al patrulea an consecutiv, am marea bucurie să vă prezint Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2013. Am deschis evenimentul nostru în ritm de blues şi jazz, cu maestrul Mircea Tiberian la pian. În această seară, Mircea Tiberian va rezona artistic cu tinerii muzicieni Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară). Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2013 este un eveniment care celebrează Ziua Culturii Naţionale, conform unei legi votată de Parlamentul României şi aprobată de Preşedintele României. Gala Tinerilor Scriitori este susţinută financiar şi în acest an de Ministerul Culturii, minister reprezentat de dl.Cristian Vasile Petcu, secretar de stat, şi dl. Ioan Matei, director al Direcţiei Politici Culturale. Am pomenit de Ministerul Culturii şi cred că se cuvine să amintesc aici şi pe ceilalţi organizatori ai galei: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia EURO CULTURART. Partener: Filiala Bucureşti Poezie a USR. Coproducător: Radio România Cultural. Parteneri media: revista “Cultura” şi AgenţiadeCarte.ro”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Primele nominalizări au fost pentru Tânărul Poet al anului 2013: Ştefan Baghiu, „Spre Sud, la Lăceni”, Editura Cartea Românească; Ion Buzu, „3 ml de Konfidor”, casa de pariuri literare; Andrei Dósa, „American Experience”, Editura Cartea Românească; Vlad Drăgoi, „Metode”, Casa de editură Max Blecher; Krista Szöcs, „Cu genunchii la gură”, Editura Charmides. Câştigătorii acestei secţiuni au fost: Andrei Dósa, „American Experience”, Editura Cartea Românească, şi Ştefan Baghiu, „Spre Sud, la Lăceni”, Editura Cartea Românească. Dan Mircea Cipariu a prezentat volumele celor doi câştigători, a citit poeme din cârţile câştigătoare şi citat opinii critice despre cei doi câştigători. Despre Ştefan Baghiu, a citat din Alex Goldiş:,,American Experience e o carte concert care probează ştiinţa de a face din mărunţişuri greu de decupat, din noianul de amănunte adezive nişte evenimente personale”, dar şi ,, o revenire în forţă menită să confirme talentul şi individualitatea poetului în interiorul generaţiei sale.”. Despre Ştefan Baghiu, dintr-un text al celuilat membru al juriului, Mihai Iovănel: ,,Ştefan Baghiu m-a entuziasmat de la primele texte, el vede poezia din interior, dar, ceeqa ce se întâmplă atât de rar, o gândeşte la rece, aproape cu cruzime. Volumul său de debut este o revelaţie, expune în sfârşit poetul pe care criticul îl promisese.”
Nominalizările pentru Tânărul Prozator al anului 2013: Lavinia Bălulescu, „La mine-n cap”, Editura Cartea Românească; Bogdan Coşa, „Poker. Black Glass”, Editura Cartea Românească; Tudor Creţu, „Casete martor”, Editura Tracus Arte. Premiul Tânărul Prozator al anului 2013 i-a revenit lui Bogdan Coşa pentru „Poker. Black Glass”, Editura Cartea Românească. Criticul literar Bianca Burţa-Cernat a explicat misiunea dificilă a juriului: ,, Ne-a fost foarte greu să decidem, dar. până la urmă. am decis! Am decis cu strângere de inimă pentru cei doi pe care nu i-am putut premia, dar cu bucurie… Pe de-o parte, un ochi râde, altul plânge, o bucurie pentru că premiem un prozator în toată puterea cuvântului, un prozator care nu a depăşit graniţa celor 35 de ani, abia a ajuns la 25, un lucru cu atât mai surprinzător!” . La rândul său, vizibil emoţionat, prozatorul Bogdan Coşa a declarat că nu vrea să adauge nimic altceva , decât mulţumirile sale juriului şi organizatorului: ,,Vreau doar să mulţumesc juriului şi organizatorului evenimentului, domnul Dan Mircea Cipariu!”
Nominalizări pentru Tânărul Critic al anului 2013: Adela Dinu, „Diaristica feminină românească”, Casa Cărţii de Ştiinţă; Vasile Mihalache, „«Noli me tangere»”. Despre legitimitate şi autonomie literară”, Editura Tracus Arte; George Neagoe, „Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş”, Editura Cartea Românească; Andreea Răsuceanu, „Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”, Editura Humanitas; Andrei Terian, „Critica de export”, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române. Premiul Tânărul Critic al anului 2013 i-a fost acordat doamnei Andreea Răsuceanu pentru „Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”, Editura Humanitas.,,E foarte greu să faci parte dintr-un juriu mai ales într-un an când la secţiunea critică sunt numai cărţi una şi una şi numai autori deja maturi, fie că se află la prima carte, fie că se află la a doua! Ce să premiezi mai întâi? O carte care explorează diaristica feminină românească? O carte care interoghează relaţia scriitorului cu securitatea? O carte care vorbeşte despre critica românească de export? O carte care pune în termeni foarte convingători chestiunea legitimităţii şi a autonomiei în câmpul literar? O carte despre Mircea Eliade? Foarte greu a fost şi de această dată ca şi la proză…Îi felicit pe nominalizaţi, fiecare dintre ei ar fi meritat cu siguranţă acest premiu!, , a mărturisit Bianca Burţa-Cernat.. La rândul său, Andreea Răsuceanu a declarat: ,,accept acest premiu cu toată bucuria din două motive: în primul rând pentru că vine din partea unui juriu de prestigiu şi, în al doile rând, pentru că premiul în sine se adresează noii literaturi, tinerilor scriitori, deci experimentalului, noutăţii şi cred că este singurul premiu de acest gen de la noi!”.
Dintre cei 13 nominalizaţi, juriul a ales să premiere pentru Tânărul Scriitor al anului 2013 cartea scrisă de Andrei Terian – „Critica de export”, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române. ,,Vă mărturisesc, a spus criticul Andrei Terian, că sunt onorat de acest premiu din cel puţin două motive: mai întâi penrtu că îi preţuiesc enorm pe criticii care au făcut parte din juriu- Bianca Burţa-Cernat, Alex Goldiş şi Mihai Iovănel, şi în al doile rând pentru că mă bucur să mă aflu alături de ceilalţi doisprezece colegi care au fost nominalizaţi la această Gală. Dacă îmi daţi voie să fac şi eu puţin pe criticul: toţi au scris cărţi foarte bune care, cum spunea şi Bianca Burţa-Cernat, însă, dincolo de aceasta, ceea ce mi se pare cel mai important lucru şi pentru care vreau să îi felicit pe toţi colegii mei, nu sunt neapărat premiile primite, nu sunt neapărat nominalizările la această Gală, ci însăşi calitatea cărţilor pe care le-au publicat de-a lungul anilor, în trecut. Felicitări!”
Premiul Cartea de Poezie a anului 2013 a fost acordat de către juriu lui Dan Sociu, cel care, după cum a afirmat Dan Mircea Cipariu, este un ,, lider incontestabil al generaţiei 2000” şi care ,,confirmă şi prin cartea premiată că poezia este regina balului în România”. Tot Dan Mircea Cipariu a lămurit şi problema refuzării premiului care a stârnit destule controverse în lumea şi în presa literară: ,,Respectăm dorinţa autorului de a refuza să primească premiul, mai bine spus partea sa financiară! În palmaresul oficial al Galei, premiul va fi trecut pentru cartea sa- ,,Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, Editura Tracus Arte, iar diploma o vom oferi editorului care este reprezentat de scriitorul Cosmin Perţa, câştigătorul premiului pentru Tânărul Prozator al anului 2012”. Pentru cei care nu cunosc opera lui Dan Suciu, Dan Mircea Cipariu a citit un poem din volumul premiat.
Trecerile de la o categorie la alta au fost asigurate de un intermezzo de jazz & blues al triou-ului format din Mircea Tiberian, Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară).
Dan Mircea Cipariu a încheiat Gala cu o urare tipică, dar care, dincolo de glumă şi de tonul degajat, exprimă o încredere secretă în cei care au fost prezenţi în sală şi care, indiferent că au fost premiaţi sau nu, reprezintă prezentul, dar şi viitorul literaturii române: ,, Vă urez o zi fastuoasă! La mulţi ani, cultura română! La mulţi ani, consumatorilor ei drăgălaşi, scumpi şi foarte bine plătitori! O zi fastuoasă!”
,
George MOTROC