Miercuri 15 ianuarie 2014, de la ora 16.00, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din localitatea Araci, județul Covasna, va avea loc lansarea revistei de literatură „Caietele de la Araci”, anul I, nr. 1, decembrie 2013. Redactor- șef: Luminița Cornea. „Caietele de la Araci” este prima revistă literară românească din județul Covasna și este editată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântul Gheorghe (manager – Valerii Kavruk, coordonator, Andrea Chiricescu), în subordinea căruia funcționează muzeul memorial dedicat scriitorului Romulus Cioflec (1882-1955). Pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro am primit o descriere a acestei ediții, de la coordonatoarea proiectului, Luminița Cornea. Redăm, mai jos, textul.
În editorialul intitulat „Ce a fost…ce am dori să fie”, semnat de inițiatoarea proiectului, prof. dr. Luminița Cornea, citim „Caietele de la Araci – o publicație realizată ca urmare a evenimentelor cultural-literare ce au avut loc la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, de la înființare, din anul 1998, până în prezent. Totuși nu ne propunem elaborarea unei cronici a
multiplelor manifestări de la muzeul din Araci. Unele dintre acestea au fost cunoscute la nivel
național, precum cele sub genericul „Rotonda de la Araci”, cu participarea unor cunoscuți cercetători de la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G.Călinescu” din București – Andrei Nestorescu, Carmen Brăgaru – ori cercetători din Republica Moldova – Iurie Colesnic, Maria Vieru-Ișaev, Dinu Poștarencu, Maria Poștarencu. Alte evenimente au devenit cunoscute și tradiționale în zona culturală a Transilvaniei de sud-est, precum „Acasă la familia Cioflec”, „La aniversarea scriitorului” „Toamna, acasă la Romulus Cioflec”, „La umbra nucului bătrân”, cu invitați scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor, dar și profesori și elevi.
Ce va cuprinde revista Caietele de la Araci? Ne dorim să evidențieze activitatea cărturarilor care au înnobilat cultural localitatea Araci, prin restituirea operei, prin completări la bibliografia lor, prin contribuții originale referitoarea la activitatea literară a acestora. În primul număr, ne oprim la cei mai reprezentativi, mitropolitul Nicolae Colan și scriitorul Romulus Cioflec.”
Revista cuprinde, în 28 de pagini, format A4, lucrări de istorie literară, cronică și critică literară, poezie, proză, teatru, tablete, colțul anticarului, o pagină pentru copii ingenios concepută cu rebusuri menite a-l cunoaște mai bine pe scriitorul Romulus Cioflec, rubricile „Să vorbim / să scriem corect”, „Știați că…”, toate articolele fiind presărate cu fotografii de la evenimentele desfășurate la Araci și texte olografe ale unor autori – texte ce pot fi considerate adevărate ateliere de creație.
Menționăm că majoritatea semnatarilor sunt nume cunoscute, mulți membri ai Uniunii Scriitorilor, din Brașov – Ion Popescu-Topolog, Daniel Drăgan, Doru Munteanu, Adrian Lesenciuc, Anthonia Amatti, Adrian Munteanu, Laurențiu – Ciprian Tudor, Ionel Simota; din Tg. Mureș – Nicolae Băciuț, Valentin Marica; din București – Nicolae Scurtu, alți făuritori de cultură, precum Mihaela Aionesei, Ștefan Danciu. Pe viitor „ne propunem ca revista, prin colaboratorii săi, să devină o grupare literară în care cititorul iubitor de litaratură să fie primit cu căldură și dragoste (…). Dragostea este sentimentul care luminează și înfrumusețează sufletul. Doamne, ajută-ne să călătorim pe cărarea literaturii și a iubirii!” Cu această urare frumoasă încheie doamna profesoară articolul. Emoționant!
Dorim revistei mulți ani întru slujba literaturii și culturii românești, pe cărarea iubirii!