spot_img

„Ștefan cel Mare. Întoarcerea”, de Valeriu Țurcanu

De curând, la editura Pontos din Chișinău, Republica Moldova, a apărut volumul „Ștefan cel Mare. Întoarcerea”, de Valeriu Țurcanu. Romanul are o prefață și o postfață semnate de Ruxandra Nechifor și Catinca Aghache, cercetători și critici literari din Iași. Consultant literar: Andrei Turcanu, dr. ab.in filologie, seful sectiei ”Literatura contemporană” a Institutului de Literatură și folclor a Academiei de Știinte din Moldova. Consultanți istoricieni ai romanului: Ion Negrei, dr. în istorie, vice-președinte al Asociației istoricienilor din Republica Moldova si V.Stepaniuc, dr. în istorie. Redactor: Marcela Mardari, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.


Valeriu Țurcanu: 2013 – regizor si scenarist al documentarului „Examen la integrare europeană”, apare romanul ”Ştefan cel Mare. Întoarcerea” de V. Ţurcanu,2012 – Teatrul “B.P.Hajdeu” din Cahul montează “Facerea lumii” de V.Ţurcanu/ 2012 – la Gens Latina, Alba Iulia, România, apare ”Dramaturgie” de V. Ţurcanu, 2010 – autorul scenariului „Cu opt zile înainte de război” (dramă istorică despre primul val de deportare din Republica Moldova de pe 13 iunie 1941) 2010 –scenariul “Noaptea sfântului Andrei” (comedie horor) 2010 –scenariul de film “Aventurile Alinei”(ciclu de comedii de scurtmetraj) 2009 –scenariul de film “Regina“ (comedie scientfiction) 2009 –scenariul de film “Evadare din rai sau revoluţia orfanilor” (parabolă la evenimentele din 7 aprilie 2009 din Republica Moldova) 2009 –poemul “Furtuna” 2008 –scenariul de film “Dragoş vodă” (dramă istorică) câştigător nov.-dec. 2008 a CNC România 2008 –scenariul filmului artistic de lungmetraj “Toţi copii domnului”, productie a studiourilor “Artis Film Romania, Moldova Film, Diametral Film, premiera in Romania in 2012, selectat de Academia de Film Americana pentru premiile Oscar si selectat pentru concursul Globul de Aur 2014. 2006 – 2008 piesa „Flori de măr” de V.Ţurcanu montată şi jucată trei stagiuni la Teatrul Naţional ”M.Eminescu”(3 februarie 2006 – premiera), diploma consorţiului britanic Every Child, 200 –piesa „Flori de măr” (dramă) premiul III la Concursul Naţional de Dramaturgie, 2005 –piesa „Facerea lumii” (feerie) montată la Teatrul Radiofonic „Teleradio Moldova” (9 ianuarie – premiera), filmată la Televiziunea Naţională (11 aprilie–premiera), montată la Teatrul Republican cu păpuşi „Licurici”(15 ianuarie) de A.Lungu –Ţurcanu, premiul Uniunii Teatrale din Moldova pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi, 1993 –piesa şi regia spectacolului „Ilinca”(epos novăcesc) jucat la Teatrul din Slănic-Moldova,România 1992–libretul şi regia spectacolului feerie „Creanga de aur” prezentat la T. Luceafărul” Iaşi, România, T. de Vară din Costineşti, România 1990-1992–scenarist al primelor trei ediţii ale sărbătorii Naţionale „Limba Noastră”.

”Această carte este scrisă pentru cititorul larg, pentru cei ce în pofida greutăţilor, au rămas în sânul neamului şi pe pământul străbun. Este adresată şi celor plecaţi în pribejie, pe care dorul de casa părintească, de ţara copilăriei cu bunei buni şi părinţi iubitori le sfîşie inimile, chemându-i înapoi.
S-ar părea că istoria povestită în ea nu are nimic cu ziua de azi, că evenimentele descrise nu ne vizează. Dar prin simplul fapt că este un roman despre Ştefan cel Mare, ea îşi face loc spre cele mai tăinuite şi mai sensibile părţi ale sufletului, unde se cuibăreşte demnitatea.
S-ar părea stranie abordarea acestui sentiment, care acum este lipsit de valoare, când succesul şi bunăstarea se află după hotarele patriei, iar în ţară bat valuri tulburi. În vacarmul modernist ale masmediei, literaturii şi artei de la noi, plin de huiduieli şi mizerii la adresa părinţilor, familiilor care nu mai găzduiesc dragostea şi înţelegerea, când scriitorii şi artiştii fac chip cioplit miliardarilor oligarhi şi a “stelelor” de pe covoarele roşii ale străinătăţii, acest roman riscă să rămână neobservat.
Nu l-am scris pentru criticii de artă şi literatură sau adepţii monarhismului, ci l-am gândit pentru cititorul simplu, cei pe care indiferent de diplome, ordine şi conturi bancare îi consider compatrioţi. Cred că atitudinea faţă de acest roman va marca atitudinea faţă de strănepoţii celui, ce a fost preanumit Protector al Europei şi Atlet al lui Cristos.
Dupa ce despre Ştefan cel Mare au scris Delavrancea şi Sadoveanu, s-ar părea că trebuia să vin cu ceva absolut inedit, în gen postmodernist, cu o colecţie de bancuri despre Ştefan cel Mare, de exemplu, ca să impresionez cititorul şi să fiu în trend. Or, cartea mea se pare ca vine in contradicţie cu moda literară. Este şi într-un fel afectată de patriotism, care deloc nu caracterizează ziua de azi şi se adresează unui ipotetic viitor.
Şi Vasile Alecsandri, şi Mihai Sadoveanu, şi Barbu Delavrancea, şi Dimitrie Bolintineanu, şi Gheorghe Asachi, şi Ştefan Iosif au scris despre Ştefan cel Mare în floarea vârstei sau la apusul vieţii sale. Eu am scris despre Ştefan cel Mare şi Tânăr, aducând cititorului istoria intoarcerii lui din exil.
Această întoarcere acasă ar putea-o face oricare din tinerii plecaţi de răul celor ce au pus mâna pe biata ţară şi îşi fac mendrele, călcând dreptatea, jefuind şi jecmănind pe cei rămaşi la voia boierilor, umilind neamul.
Anume în tineri îmi pun speranţa. Iar lor le-ar fi de învăţătură, ce a făcut Ştefan pentru a uni în jurul său neamul. Avem nevoie să ne întoarcem la propria demnitate, la origini, ca să găsim în noi putere, pentru a ne face dreptate, a ridica capul. Doar atunci vom vedea cât de frumoasă este lumea.” (Valeriu Țurcanu)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508