Joi, 12 decembrie 2013, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38, București) va avea loc întâlnirea ”Generația ’90. Poezie și proză”, cu participarea criticului literar Mircea Martin și a scriitorilor Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Anca Mizumschi, Răzvan Petrescu, Ioan Es. Pop și Lucian Vasilescu. Evenimentul face parte din seria întâlnirilor literare găzduite de ICR.
Profesorul Mircea Martin va vorbi, în deschiderea întâlnirii, despre trăsăturile generale care impun Generația ’90, despre rolul jucat de Cenaclul Universitas în evoluția acesteia și despre Cristian Popescu (1959 – 1995), figură emblematică a generației sale și unul dintre marii poeți români din secolul XX. În continuare, scriitorii invitați vor citi fragmente din operele lor.
„Nu am fost și nu sunt însă de acord cu perspectiva anexionistă, asimilatoare a optzeciștilor pentru că, voit sau nevoit, ea neglijează ori minimalizează noutatea literaturii nouăzeciste. Dacă optzecismul însuși e greu de unificat – și chiar lunedismul, nucleul său dur (să ne gândim la diferențele evidente între Ion Stratan, de pildă, și Romulus Bucur sau între Mariana Marin și Călin Vlasie) –, cu atât mai greu de acceptat este asimilarea producției noului val. Ce ar fi asemănător între prozele lui Răzvan Petrescu și cele ale lui Iova sau Crăciun? Cu cine, cu care dintre optzeciști seamănă Cristian Popescu. Dar Ioan Es. Pop, dar Iustin Panța? Prezența cotidianului și a autobiograficului în textele ambelor promoții: de acord, dar câtă deosebire în tratarea lor!” –
Accesul publicului este liber.
Daniel Bănulescu a publicat mai mult de zece volume (poezie, roman, teatru), printre care Te voi iubi pân’ la sfârșitul patului (versuri), Cei șapte regi ai orașului București (roman, 1998), Fugi din viața ta, revoltătoare și slută, în cartea mea (roman, 2009), Daniel, al rugăciunii. Premii: Premiul European de Poezie acordat de orasul Münster (primit impreuna cu Ernest Wichner), Premiul Academiei Romane, Premiul „Poetul orasului Bucuresti”, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. Textele sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, olandeză, maghiară, bulgară, sârbă, cehă, slovenă, suedeză.
Caius Dobrescu a publicat volumele de poezii Pauză de respiraţie (împreună cu Andrei Bodiu, Simona Popescu şi Marius Oprea), Spălându-mi ciorapii, Efebia, Deadevă, Odă liberei întreprinderi; volumele de eseuri: Modernitatea ultimă, Inamicul impersonal, Semizei şi rentieri. Despre imaginarul burgheziei modern, Mihai Eminescu. Monografie și romanele: Balamuc sau pionierii spaţiului, Teză de doctorat, Euromorphotikon (roman în versuri), Minoic. Pentru volumul Ode an die freie Unternehmung (poezii, 2006) Ottensheim, Edition Thanhäuser, a primit, în 2009, împreună cu traducătorul în germană, Gerhardt Csejka, Premiul oraşului Münster pentru poezie europeană. Este profesor de teoria literaturii la Universitatea Bucureşti.
Anca Mizumschi a publicat volumele: Est, Opera Capitală, Poze cu zimţi, Anca lui Noe, Versouri, În moalele cerului, Carte de citire – antologie de autor, Madrugada/cantece de dragoste si furie. A obţinut premiul ASB pentru poezie, 2011, Premiul pentru excelenţă în poezie pentru volumul În moalele cerului, acordat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov” și Uniunea Scriitorilor – Filiala Bacău, 2013. Este prezentă în mai multe antologii, cu texte traduse în spaniolă, ungară, albaneză, sârbă, engleză, cehă, italiană.
Răzvan Petrescu a publicat volumele de proză scurtă Grădina de vară, Eclipsa, Într-o după-amiază de vineri (1997, premiul Cartea Anului la Salonul Naţional de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului şi Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti) şi volumul Foxtrot (2008, Premiul Radio România Cultural). Volumul Rubato (Curtea Veche Publishing, 2011) este o selecţie din toate povestirile publicate. A fost tradus în Israel (Editura Nymrod, 2007), Spania (Editura El Nadir, 2010) şi Anglia (University of Plymouth Press, 2012).
Ioan Es. Pop este autorul a douăsprezece volume de poezii, printre care Ieudul fără ieșire, Porcec, Pantelimon 113 bis, Petrecere de pietoni, Unelte de dormit, Căderea-n sus a corpurilor grele. Distincții: Premiul Academiei Române pentru Poezie, 1999; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1999; Premiul ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2003; Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer, 2004. Volumele sale au fost traduse în Suedia, Franța, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Polonia. Radiodifuziunea Suedeză l-a desemnat Poetul Lunii August 2010.
Lucian Vasilescu a publicat volumele Evenimentul zilei – un poem văzut de Lucian Vasilescu, Ingineria poemului de dragoste (Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei, şi premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti); Sanatoriul de boli discrete; Spirt. Muzeul întâmplărilor de ceară; confort 2 îmbunătăţit (în colaborare cu Ioan Es. Pop); edițiile bibliofile Fără de care ar fi în zadar și unse pe suflet… și volumul bilingv aproape. atât de departe. close. so far away (ed. Integral/ ed. Vinea, 2009). A fost distins cu Marele Premiu Nichita Stănescu al Serilor de Poezie de la Deseşti (2010). În prezent este editor la publicaţia culturală Ziarul de duminică.