Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18.00, la Târgul de Carte Gaudeamus va avea loc lansarea volumului de poezie “Autoimun”, de Ioana Nicolaie, Editura Cartea Românească. Invitaţi: Dan C. Mihăilescu, Ana Maria Sandu.
“Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura pentu copii. Dacă în cărţile ei anterioare – Nordul, Credinţa etc. –, excelent primite de critică, miza pe recuperarea unui timp (al copilăriei) şi a unui spaţiu (al lumii nord-transilvane în care s-a născut), în această nouă carte interesul ei glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului nostru prin lume. Autoimun urmează o poveste de adâncime în care „personajul principal” se îmbolnăveşte, la treizeci şi cinci de ani, de o boală cronică. Sub acest pretext, el încearcă prin fiecare poem să-şi identifice fragmentar şi să-şi precizeze cât mai concret naraţiunea care, de fapt, îi subîntinde viaţa. Este atent la vocile din preajmă, dar, mai ales, se ascultă pe sine. Încearcă să vadă mai puţin detaliul medical, cât mai curând felul fractalic în care particularul reverberează în universal. Nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întâmplări relevante. Din aluvionarea acestor secvenţe, se conturează un tablou complex, cu tonuri tari, precise, în care e vorba esenţial despre fiecare dintre noi, despre sens şi non-sens, despre viaţă.” – editorii
„Misterul, viziunea, ca şi forţa, de altfel, provin din faptul că amintirile nu au simplă valoare ilustrativă, de poze într-un album, ci ele mijlocesc interiorităţii să se limpezească, să-şi cristalizeze propriile obsesii.” (Sanda Cordoş)
„Ioana Nicolaie face parte din categoria poeţilor pentru care scrisul este un modus vivendi şi o călătorie în spaţiul pierdut al vârstelor anterioare.” (Carmen Muşat)
„O autoare sobră de un subtil rafinament, ale cărei legături subterane dezvăluie o sensibilitate atipică pentru timpurile noastre, de o originalitate frapantă.” (Andrei Bodiu)
„O poetă cu o scriitură singulara la noi – o scriitură feminină, inteligentă, profundă, seducătoare şi prietenoasă.” (Marius Chivu)