spot_img

Reîncep atelierele ”Salonului de literatură Zero+” 2013-2014

Joi, 7 noiembrie 2013, ora 18:00, va debuta la Iași seria nouă a ”Salonului de literatură Zero+” 2013-2014. ”Salonul de literatură Zero+” este un atelier literar dedicat tinerilor scriitori și continuă tradiția ”Salonului de literatură” din anii `90, condus și atunci de profesorul și prozatorul Mirel Cană. Noua formulă a ”Salonului de literatură” a apărut în condiţiile în care instituţii publice culturale, precum şi câteva reviste, unele cu renume, altele tinere, abia în formare – Timpul, Alecart şi Zon@ Literară -, s-au gândit să-şi unească eforturile şi programele literare venind, astfel, în sprijinul noului val literar. În prima ediție din noua serie a atelierului literar Cristina Alexandrescu va citit poezie, iar Bogdan Lucian Gutu va citi proză. Atelierul literar va fi moderat de Mirel Cană și Paul Gorban.

În acest sens, Muzeul Literaturii Române, filiala ieşeană, a pus la dispoziţie una dintre cele mai frumoase locaţii din oraş, Muzeul “Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, situat în inima târgului, lângă Palatul Culturii. Aşadar, în fiecare zi de joi a săptămânii, când gongul ceasului de la Palat va suna de 18 fix, în muzeul cunoscut publicului larg ca fiind “Casa Dosoftei” se vor auzi  mousurile şi tabletele tinerilor scriitori duelându-se polemic şi critic. În aceeaşi locaţie, în urmă cu aproape două decenii, a funcţionat “Salonul de literatură”. Prin filturul atelierului acelui salon au trecut scriitori consacraţi și recunoscuți astăzi: Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Bogdan Creţu, Doris Mironescu, Savatie Baştovoi, Marius Marian Şolea, Emil Munteanu, Lucian Parfene, Şerban Axinte, Ioan Răducea şi mulţi alţii. În noua formulă a salonului ne-am gândit să păstrăm elementele de tradiţie, invitând la şedinţe vechi cenaclişti dar, în acelaşi timp, propunem realizarea unei legături alchimice între generaţii prin întâlnirea cu scriitori în cadrul unor lansări de carte și lecturi publice sau alte evenimente conexe. S-a păstrat titulatura salonului literar, adăugându-se doar un element de particularitate al noului val literar, cunoscut în mediul critic ca fiind, “Generaţia 2000+”, de unde şi denumirea finală, “Salonul de literatură Zero+”. În prima serie a atelierului literar (cu 29 de ediții, 2012-2013) au citit poezie, proză, dramaturgie peste 40 de tineri autori din Iași, Suceava, Botoșani, București, Pitești, Constanța, Sibiu, Ploiești etc., au fost invitați – să-și lanseze cărțile și să poate dialog cu tinerii cenacliști – 16 scriitori consacrați. Dintre aceștia amintim: Marius Marian Șolea, Nichita Danilov, Dan Perșa, Adrian G. Romila, Rita Chirian, Anca Mizumschi, Nicolae Tzone, Claudiu Komartin, Cosmin Perța, Carmen Veronica Steiciuc etc. Totodată, în cadrul edițiilor seriei 2012-2013 au avut loc proiecți de video-poezie, precum și un performence oferit de artistul vizual, Matei Bejenaru. Noua serie, 2013-2014, își propune să abordeze o atitudine mai interactivă prin folosirea mijloacelor media (internet & tv) iar, pe de altă parte, crearea unor ateliere tematice de scriere creativă, precum și crearea unui nucleu în ceea ce privește zona criticii literare. – organizatorii

Cristina Alexandrescu s-a născut la 6 decembrie 1993. Este redactor al revistei de științe socio-umaniste, arte și atitudine culturală „Als Ob” din localitatea Negrești, jud. Vaslui. Scrie poezie și publicistică și este studentă în anul I la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, proful umanist. Prima lectură publică a avut loc în cadrul maratonului de lecturi ”Nocturnă literara” organizată de Biblioteca Județeană Gh. Asachi din Iași, în luna octombrie.

Bogdan Lucian Gutu s-a născut în anul 1989 în Vaslui. Scrie poezie și proză. Colaborează la cîteva reviste literarei: “Arcasul” (2000-2002), “Adevarul literar” (2004-2006), “Horizont literar contemporan” (2012-2013). Actualmente este student al Universitații George Enescu din Iași, secția Teatrologie. Are în lucru un volum de debut, intitulat “Povestiri ignobile”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508