spot_img

Ion Bogdan Lefter a lansat ,,Scurtă istorie a romanului românesc”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 13, în ultima zi de Gaudeamus 2013, a avut loc una dintre cele mai interesante lansări de carte, de la Editura ,,Paralela 45”, ,,Scurtă istorie a romanului românesc”, semnată de criticul şi istoricul literar Ion Bogdan Lefter. La eveniment au luat cuvântul Călin Vlaise, directorul editurii, apoi autorul, în prezenţa unui public divers ca vârstă, dar interesat de problematica romanului românesc din sec. XX.


Pentru început a vorbit Călin Vlasie, cel care s-a întors în timp şi a reamintit câteva dintre luptele esenţiale ale trecutului, spre exemplu acel moment când s-a rugat de autor să înceapă să-şi publice cărţile care existau deja în manuscris pentru a da astfel o replică consistentă celor care îl contestau pe Bogdan Lefter pe motiv că ,,nu ar avea o operă”; ,,aşa s-au născut de fapt cărţile lui Bogdan Lefter, aşa s-a născut într-un final seria de autor de la Paralela 45. Cred că sunt peste 25 de cărţi, iar partea frumoasă este că Bogdan Lefter, de la prima carte pe care a publicat-o, a avut un proiect. El a gândit de fapt fragmente dintr-o viitoare istorie a literaturii române postbelice. Şi această carte pe care o lansăm astăzi face parte din acest proiect, ea are pe prima pagină litera R, ceea ce înseamnă roman; toate cărţile sale au pe copertă o literă care înseamnă câte ceva pentru istoria literaturii noastre postbelică.”
În continuare, directorul Editurii ,,Paralela 45” punctat câteva dintre punctele tari care fac din Ion Bogdan Lefter o vocea pe deplin autorizată să vorbească despre romanul postbelic, mai exact ,,singurul care poate să dea o panoramă a ceea ce s-a întâmplat în cultura română în ultimii ani de ani: el este cel mai potrivit pentru că,, este la zi cu tot ce s-a întâmplat”, ,,opiniile lui sunt esenţiale”, punctele sale teoretice au marcat această epocă de după 1989”, ,,cel mai puternic susţinător al acestui curent din literatură”, dar şi ,,criticul care exprimă cel mai bine ce s-a întâmplat în literatura română în ultimii 30-40 de ani”
În ceea ce priveşte importanţa cărţii, a spus Călin Vlasie, aceasta rezultă din faptul că ,,radiografiază întregul concept a ceea ce înseamnă romanul românesc de la primul până la generaţia anilor 2010, 2013.”, ,,defineşte clar etape de roman românesc, le sintetizează”, ,,demonstraţiile lui find surprinzătoare, profunde” şi ,,o invitaţie la relectura întregului roman românesc”.
La rândul său, Ion Bogdan Lefter a mărturisit că se simte copleşit de toate aceste laude, a reacţionat cu obişnuita modestie, pledând pentru o trecere de la singular la plural, de la individualism la un proiect in care ,,fiecare cu puterile lui pune câte o cărămidă cum se spune cândva, cu o metaforă a construcţiei”.
,,Scurtă istorie a romanului românesc” nu este o simplă reeditare, ci o prezentare updatată, la zi, fapt evident chiar şi la o primă lectură a cuprinsului: I. ,,Scurtă istorie a romanului românesc”; II. ,,Aplicaţii” cu texte despre ,,Tradiţionalişti şi moderni”- începând cu Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Camil Petrescu şi până la Dumitru Ţepeneag, Norman Manea sau Ioan Dan Nicolescu; urmează texte (de),,Spre postmodernitate”- ,,Epilog: Avem romane!”, dar şi ,,Addenda I”, ,,Addenda II”, ultimul text fiind despre Marian Popa. ,,Scurta istorie..” se termină aparent abrupt, cu o prezentare de autor, fără alte concluzii, acesta fiind de fapt un semnal că romanul românec este un fenomen viu, în plină desfăşurare, iar Ion Bogdan Lefter, aşa cum promite în Prefaţă, va rămâne în continuare atent la acest fenomen literar, îl va analiza şi (re)scrie sub forma unei alte istorii, ori de câte ori vor fi schimbări notabile:
La doisprezece ani de la prima ediţie, reiau Scurta istorie a romanului românesc cu destule adaosuri în sumar, însă fără reformulări aşa-zicând structurale.(…)
Am integrat acum prefeţele pe care le-am scris mai de curând la ,,ediţia definitivă” din Matei Iliescu sau la Bulevardul Eroilor, romanul lui Andrei Bodiu, nu şi alte texte recente, dar prea ample despre Herta Muller, Virgil Raţiu sau Vasile Gogea (care rămâne în sumarul Scurtei istorii… cu o mai veche analiză concentrată). Dacă şi ediţia a II-a se va epuiza (prima dispărând de mulţi ani din librării…),,aplicaţiile” vor putea spori într-o a III-a ş.a.m.d.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

George Motroc

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508