Duminică, 24 noiembrie, de la ora 13, în ultima zi de Gaudeamus 2013, a avut loc una dintre cele mai interesante lansări de carte, de la Editura ,,Paralela 45”, ,,Scurtă istorie a romanului românesc”, semnată de criticul şi istoricul literar Ion Bogdan Lefter. La eveniment au luat cuvântul Călin Vlaise, directorul editurii, apoi autorul, în prezenţa unui public divers ca vârstă, dar interesat de problematica romanului românesc din sec. XX.
Pentru început a vorbit Călin Vlasie, cel care s-a întors în timp şi a reamintit câteva dintre luptele esenţiale ale trecutului, spre exemplu acel moment când s-a rugat de autor să înceapă să-şi publice cărţile care existau deja în manuscris pentru a da astfel o replică consistentă celor care îl contestau pe Bogdan Lefter pe motiv că ,,nu ar avea o operă”; ,,aşa s-au născut de fapt cărţile lui Bogdan Lefter, aşa s-a născut într-un final seria de autor de la Paralela 45. Cred că sunt peste 25 de cărţi, iar partea frumoasă este că Bogdan Lefter, de la prima carte pe care a publicat-o, a avut un proiect. El a gândit de fapt fragmente dintr-o viitoare istorie a literaturii române postbelice. Şi această carte pe care o lansăm astăzi face parte din acest proiect, ea are pe prima pagină litera R, ceea ce înseamnă roman; toate cărţile sale au pe copertă o literă care înseamnă câte ceva pentru istoria literaturii noastre postbelică.”
În continuare, directorul Editurii ,,Paralela 45” punctat câteva dintre punctele tari care fac din Ion Bogdan Lefter o vocea pe deplin autorizată să vorbească despre romanul postbelic, mai exact ,,singurul care poate să dea o panoramă a ceea ce s-a întâmplat în cultura română în ultimii ani de ani: el este cel mai potrivit pentru că,, este la zi cu tot ce s-a întâmplat”, ,,opiniile lui sunt esenţiale”, punctele sale teoretice au marcat această epocă de după 1989”, ,,cel mai puternic susţinător al acestui curent din literatură”, dar şi ,,criticul care exprimă cel mai bine ce s-a întâmplat în literatura română în ultimii 30-40 de ani”
În ceea ce priveşte importanţa cărţii, a spus Călin Vlasie, aceasta rezultă din faptul că ,,radiografiază întregul concept a ceea ce înseamnă romanul românesc de la primul până la generaţia anilor 2010, 2013.”, ,,defineşte clar etape de roman românesc, le sintetizează”, ,,demonstraţiile lui find surprinzătoare, profunde” şi ,,o invitaţie la relectura întregului roman românesc”.
La rândul său, Ion Bogdan Lefter a mărturisit că se simte copleşit de toate aceste laude, a reacţionat cu obişnuita modestie, pledând pentru o trecere de la singular la plural, de la individualism la un proiect in care ,,fiecare cu puterile lui pune câte o cărămidă cum se spune cândva, cu o metaforă a construcţiei”.
,,Scurtă istorie a romanului românesc” nu este o simplă reeditare, ci o prezentare updatată, la zi, fapt evident chiar şi la o primă lectură a cuprinsului: I. ,,Scurtă istorie a romanului românesc”; II. ,,Aplicaţii” cu texte despre ,,Tradiţionalişti şi moderni”- începând cu Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Camil Petrescu şi până la Dumitru Ţepeneag, Norman Manea sau Ioan Dan Nicolescu; urmează texte (de),,Spre postmodernitate”- ,,Epilog: Avem romane!”, dar şi ,,Addenda I”, ,,Addenda II”, ultimul text fiind despre Marian Popa. ,,Scurta istorie..” se termină aparent abrupt, cu o prezentare de autor, fără alte concluzii, acesta fiind de fapt un semnal că romanul românec este un fenomen viu, în plină desfăşurare, iar Ion Bogdan Lefter, aşa cum promite în Prefaţă, va rămâne în continuare atent la acest fenomen literar, îl va analiza şi (re)scrie sub forma unei alte istorii, ori de câte ori vor fi schimbări notabile:
La doisprezece ani de la prima ediţie, reiau Scurta istorie a romanului românesc cu destule adaosuri în sumar, însă fără reformulări aşa-zicând structurale.(…)
Am integrat acum prefeţele pe care le-am scris mai de curând la ,,ediţia definitivă” din Matei Iliescu sau la Bulevardul Eroilor, romanul lui Andrei Bodiu, nu şi alte texte recente, dar prea ample despre Herta Muller, Virgil Raţiu sau Vasile Gogea (care rămâne în sumarul Scurtei istorii… cu o mai veche analiză concentrată). Dacă şi ediţia a II-a se va epuiza (prima dispărând de mulţi ani din librării…),,aplicaţiile” vor putea spori într-o a III-a ş.a.m.d.
Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
George Motroc