spot_img

Expoziția „Cele mai frumoase cărți din România 2013”

În perioada 4-8 noiembrie 2013, la UNA Galeria din București a avut loc expoziția concursului „Cele mai frumoase cărți”, organizată de Asociația pentru Performanță și Cultură în parteneriat cu Institutul Francez din București. Evenimentul a făcut  parte din proiectul cultural cu același nume, realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), aflat la ediţia a II-a. Anul acesta echipa organizatoare a fost formată din Irina Damian curator, Toni Baghiu arhitect, Ina Revnic organizator și Adina Pașca coordonatorul proiectului.

Expoziția a propus vizitatorilor o aventură intelectuală în care accentul a căzut pe exersarea privirii active asupra cărților, așa încât vizitatorul să poată urmări un parcurs atractiv în jurul formelor, rezultând o înțelegere mai nuanțată a practicilor și scopurilor editoriale.

„Libertatea este cea care stă la baza procesului creativ. Curajul şi energia de a duce la capăt un astfel de proiect editorial trădează un reflex de bine facere care îndeplineşte profilul unei cărţi câştigătoare. Lupta împotriva banalităţii şi a scurtăturilor economice se reflectă în încurajarea creativităţii în toate stadiile producţiei editoriale. Editorul oferă spaţiul laborator graficianului inventator de forme care luptă împotriva tiparelor impuse de industria cărţii. Posibilitatea materialelor şi emergenţa unui nou stil tipografic cu noi exigenţe impune înnoirea culturii cărţii prin susţinerea editurii ca spaţiu de experimente vizuale. Iniţiativele spontane se completează cu un savoir faire al meşterului care aduce cu sine mândria meşteşugului. Fuziunea de meserii, precum şi asocierea de metode şi tehnici rezultă în produse editoriale care abundă în fantezie grafică.”- Irina Damian, curatorul expoziției.

Povestea acestei expoziții a fost transpusă spațial cu ajutorul obiectelor de mobilier realizate de arhitectul Toni Baghiu. Sala de expoziție a fost marcată de o linie orizontală a unor șine abia perceptibile din metal făcute să ofere impresia unui suport invizibil al cărților expuse și să traseze privitorului o traiectorie călăuzitoare. Șinele suport au găzduit atât volumele din selecția consursului, cât și o selecție de cărți de artă ale editurii franceze Actes Sud, oferind publicului român un exemplu de bune practici și măiestrie editorială. Spațiul a fost punctat de prezența a trei blaturi suport din lemn plasate central pe care vizitatorii expoziției puteau răsfoi cărțile expuse. Cele trei spații au găsit rezonanță în iluminatul a trei lămpi suspendate menite să creeze un ambient stimulant privirii atente a obiectelor-cărți. Soluțiile tehnice propuse în acest spațiu au mizat pe manipularea luminii și formei încăperii așa încât atenția privitorilor să fie ghidată spre o cercetare activă a cărților expuse. Parcursul expoziţional printre astfel de cărţi a pornit de la pasiunea palpabilă a cititului.

„Publicația Munka a atras atenția juriului prin consistență și nu una cantitativă. Proiectul fotografului Rosta József este dezvăluit prin serii de thumbnail-uri ce populează spread-urile. Imaginile și textele sunt delimitate structural, dezvoltându-se pe axe diferite, astfel ierarhia dintre cele două este stabilită. Diferențierea are ca efect imprimarea unei mișcări în citirea paginilor, vocea tipografică fiind bine echilibrată în acest context. Per total Munka depășeste suma părților – design, conținut, producție – și devine o experiență, o trăsătură a oricărei cărți frumoase.”- a spus Radu Manelici despre cartea care a primit Premiul I.

Puterea cărții frumoase de a uimi are o rezonanță culturală largă și un rol educativ care depășește strict publicul format din colecționării de carte sau membrii industriei editoriale. Rolul activ al cărților expuse oferă explicații într-un mod neintruziv, retorică obiectelor prezentate împinge spre reflecție și spre antrenarea minții vizuale în receptarea unei cărți. Rezultatul se dorește a fi o apropiere mai fină de carte ca prezența materială în cursul lecturii. Noii convertiți la asemenea sensibilități editoriale vor genera un mediu  efervescent și informat în jurul înțelegerii cărții într-un context cultural mai complex.

Cei interesaţi vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Lista  cărților premiate: http://celemaifrumoasecarti.ro/premii-2013/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508