spot_img

Bastilia sărbătorește doi ani de ființă

Vineri, 29 noiembrie 2013, Librăria Bastilia sărbătorește doi ani de existență. Prilej de lansări de carte și evenimente culturale: ”Pagini bizare” de Urmuz, concert Avant’n’Gard și lansarea CD-ului ”Fuchsiada”, o nouă ediție ”Porc cu piper” și un pahar de vin roșu.


18.30 – Lansarea volumului ”Pagini bizare” de Urmuz, editura Art, ilustrat de Mircea Pop, însoțit de CD-ul ”Fuchsiada”, Poem eroico-erotic și muzical, în proză, improvizat în limba română şi în limba franceză de Avant’n’Gard & Monsieur Delagare
Invitați: Maria Balabaș, membru Avant’n’Gard, Florin Ioniță, îngrijitorul volumului, Bogdan Ghiu, iubitor de Urmuz, și Laura Albulescu
Lansarea este urmată de un concert Avant’n’Gard.
Intrarea liberă

20.00 – Porc cu piper aniversar by Matei Martin
Gătim ceva care se cheamă mole picantă și citim din Detectivii sălbatici ai lui Roberto Bolano, înarmați cu un pahar de vin roșu de Corcova.
Invitați: Marin Mălaicu-Hondrari și Bogdan-Alexandru Stănescu
Intrarea liberă, porțiile – în limitele stocului disponibil.

Parteneri: Radio România, Corcova

Maria Balabaș despre ”Fuchsiada”: „În urmă cu doi ani am cumpărat din întâmplare, de la anticariat, Pagini bizare de Urmuz. Între ele era și Fuchsiada. Citind-o, am simțit din plin toată forța acestui poem-manifest minunat de actual în descrierea moralității în muzică, m-am regăsit în micimea și nesinceritatea care, în text, ajung să definească „creatorul”, am intrat în jocul mitologico-de cartier și, împreună cu Fuchs, am trăit extazul și decăderea, îmbrățișarea zeilor și îmbrățișarea vecinilor, pudoarea și rușinea dezvăluind și-acoperind falsa artă și falsul amor. Prin mesaj și prin imaginarul său, Fuchsiada se potrivea cu personalitatea Avant’n’Gard.
Și-apoi am auzit că vine în România Mustapha Aouar, artist francez cu care cântasem în câteva rânduri, care-i cunoaște pe poeții român i, cântându-le versurile. Mustapha găsește, la rândul său, traducerea Fuchsiadei. Cântăm împreună în Green Hours și improvizăm ultima parte a textului. Ne iese. Peste trei zile ei plecau înapoi în Franța.
În penultima zi a șederii în România ne-am reunit într-un studio profesionist pentru înregistrare. Patru artiști români, 2 artiști francezi, un studio profesionist, un inginer de sunet avangardist, un traducator și-un cameraman adhoc, o prietenă care ne-a împrumutat un aparat de filmat. S-au întins cablurile, s-au făcut egalizările, ne-am răsfirat instrumentele. Am deschis cărțile. Am început.
Fuchsiada s-a întins înaintea noastră ca un tunel. Toți șase am intrat în mrejele textului, am uitat de noi înșine, am învățat, am absorbit emoții și experiență unii de la alții, pe acele căi pe care le are la dispo ziție doar muzica. Am dat tot ce-am putut mai bun, mai intens, definind momentul și declanșând instincte, șase oameni care nu mai fuseseră împreună în studio, am trăit într-un prezent continuu al cuvântului, gestului de scriitură al lui Urmuz, naivitatea și sinceritatea și armonia performance-ului nostru. Franceza și româna se-ntâlneau în rezonanța cuvintelor și-n linia melodică pe care acestea o cereau. Ne lăsam în voia lor. Le urmăream. Ne ascultam între noi, prindeam ritmul și-l trimiteam de la unii la alții într-o miraculoasă înțelegere.
După o oră, când am încheiat textul, am știut cu toții că aceasta era înregistrarea, că mai mult nu avea sens să cântăm și să căutăm. Urmuz se manifestase peste timp într-un București al acelorași contradicții ca în urmă cu aproape 100 de ani. Noi eram doar purtătorii spiritului său, ca într-o întâmplare pe care, ascultând-o ulterior, am descoperit-o coerentă, expresivă sonor, dornică să ajungă la voi.”

Porc cu piper
Nu trebuie să fii citit ca să mănânci. Dar, ca să citeşti, trebuie să mănânci. Librăria Bastilia aşteaptă bucureștenii la serile literaro-culinare, Porc cu piper, o serie de întâlniri dedicate cititului şi bucătăritului. De două ori pe lună, lunea, Matei Martin găteşte din cărţi. O reţetă descrisă de un autor, o referinţă culinară, o salată sau un desert menţionate între paranteze devin intrigile unei serate literare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508