Miercuri, 27 noiembrie 2013, de la ora 16.00, la Cinema Studio din București, va fi lansată biografia ”Pantelie Tuțuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast”, de Annie Muscă, apărut la editura Terra Focșani. Invitați: Irina Margareta Nistor, Laurențiu Damian, Sergiu Celac.
„Născut într-un sat din România eternă, Pantelie Tuțuleasa a plecat desculț în capitala unei țări aflată în plină conflagrație mondială și a ajuns numai prin muncă să petreacă jumătate de secol, filmând marii politicieni ai lumii. Într-o epocă în care românii tremurau când auzeau de Hrușciov și Brejnev, Pantelie Tuțuleasa i-a filmat de la doi pași, iar în anii dezghețului a stat în umbra omului care a rupt zidurile lagărului sovietic – Gorbaciov.
A realizat kilometri de peliculă – document istoric cu Maurer, Corneliu Mănescu, Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica și Ion Iliescu. A avut șansa să-i imortalizeze pe Nixon, Ford, Carter și pe histrionicul Kissinger. I-a adus în arhivele Studioului Sahia pe De Gaulle, Pompidou, Giscard D’Estaing și pe șarmantul Mitterrand. Nu lipsesc din filmele sale împăratul Hirohito, indianul Nehru, dictatorii Mao Zedong și Marcos, excentricii Bokassa, Mobutu, Gaddafi și Fidel Castro, dar și toate Casele Regale. Om al superlativelor, Pantelie Tuțuleasa este cel mai longeviv cineast român cu cea mai mare opera filmată în 127 de țări pe 6 continente, cu cei mai importanți lideri mondiali din a doua parte a secolului XX.
L-a însoțit pe Nicolae Ceaușescu prin România și peste hotare, realizând toate filmele, de la lansare sa în 1965 trecând prin anul de glorie 1968, până în 20 decembrie 1989 când a filmat discursul președintelui în care acesta condamna revolta de la Timișoara.
Pentru prima oară, Pantelie Tuțuleasa, omul discret din spatele aparatului de filmat, dezvăluie nu doar secvențe, ci un întreg film despre cariera sa. Am încercat să trec dincolo de aparențe și, din frânturi de memorii și documente, de filme și confidențe, am descoperit un alt fel de cineast.” Annie Muscă