A. R. Deleanu și Cristina Nemerovschi vor susține joi, 7 noiembrie 2013, o lectură din cele mai recente volume publicate. Evenimentul se va desfăşura la Casa Academiei (Calea 13 Septembrie nr. 13, intrarea din Calea Rahova), începȃnd cu ora 18.00.
Lectura inaugurează o serie de evenimente culturale ce vor fi organizate săptămȃnal de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) pe perioada cȃt va fi deschisă la Casa Academiei expoziția „Columna lui Traian ȋn arta contemporană” (25 octombrie – 3 decembrie 2013).
Reprezentantul unui gen literar puțin abordat ȋn literatura romȃnă (horror/mystery), A. R. Deleanu (pseudonimul lui Flavius Ardelean) s-a născut la Braşov în noiembrie 1985. A studiat management cultural (MA, Ludwigsburg), studii europene (BA, Cluj-Napoca) şi managementul editurilor (MA, Oxford). A debutat în 2006 cu poezie şi proză în revista orădeană Familia. A publicat poezie, proză şi articole de presă în Familia, Bună Ziua Braşov, Dilema Veche, Egophobia, tiuk!, Suspans, Revista de Suspans, Revista de Povestiri etc. În 2012 a debutat în volum cu romanul „Îmblânzitorul apelor” la editura Casa de Pariuri Literare (Premiul pentru Debut al revistei Tiuk, 2013). Este prezent în antologiile „Zombii. Cartea morţilor vii” (Millennium Books, 2013) şi “10+. Antologie de proză Tiuk” (în curs de apariţie la Tracus Arte, 2013). A tradus romanul “Moloh” de Michael K. Iwoleit pentru editura Millennium Books. Volumul „Acluofobia. Zece povestiri macabre” a apărut ȋn 2013 la editura Herg Benet, în colecţia Cărţile Arven. (vezi http://deleanu.weebly.com).
Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, Cristina Nemerovschi a debutat cu romanul Sânge satanic, care a apărut în 2010 la editura Herg Benet, fiind reeditat câteva luni mai târziu. Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, devenind, în numai un an, un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără și inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Sânge satanic a primit referințe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess. Romanul a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliștii Premiers Romans En Lecture. Câteva traduceri sunt în pregătire.
Ecouri similare au stȃrnit şi următoarele romane ale Cristinei Nemerovschi: “Pervertirea” (2012), “Ani cu alcool și sex” (2012) şi “nymphette_dark99” (2013).
Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât și internaționale. (vezi http://cristinanemerovschi.ro).
AICC organizează, ȋn perioada 25 octombrie – 3 decembrie 2013, o expoziție de lucrări de artă inspirate de imaginea Columnei lui Traian, de la inaugurarea căreia se ȋmplinesc anul acesta 1900 de ani. Pe toată durata expoziției, AICC va organiza săptămȃnal la Casa Academiei seri culturale cu tematici variate, orchestrate de amfitrioni din domenii şi medii diferite.