Circa 100 de voluntari au fost selectaţi pentru a face parte din echipa primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie) – FILIT. La interviurile ce au avut loc la Muzeul Literaturii Române din Iaşi s-au prezentat elevi, studenţi, dar şi persoane cu vârste de peste 40 de ani. În vreme ce majoritatea provin din regiune, trei dintre aceştia vor veni la Iaşi din Barcelona (Spania), Bucureşti şi Cluj-Napoca special pentru a fi parte a grupelor de voluntari.
Antonia Escandelll Tur are 34 de ani şi pentru un an a urmat cursuri în cadrul unui program de studiu al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, desfăşurat de catedra Româno-Spaniolă a Facultăţii de Litere.
„Pentru mine, existenţa acestui festival este un motiv în plus pentru a ţine legătura cu România”, spune Antonia Escandelll Tur.
Este o bună cunoscătoare a limbii române şi revine în ţara noastră, la Iaşi, special pentru FILIT. Locuieşte în Barcelona şi se declară uimită de numele mari care au confirmat prezenţa la Iaşi şi de complexitatea evenimentelor.
Adriana Martin din Bucureşti declară că iubeşte literatura şi şi-a dorit întotdeauna să participe „la un eveniment care să adune la un loc oameni pasionaţi de carte, ca şi mine. După ce am aflat de FILIT de la televizor, am intrat pe site şi am văzut că recrutează voluntari. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi pun la punct CV-ul şi să aplic pentru voluntariat. M-am îndrăgostit de Iaşi şi abia aştept să mă reîntorc pentru toată perioada festivalului. Banii mei de bursă au venit la fix pentru FILIT.”
„Pentru a porni într-o călătorie de nouă ore cu CFR-ul e nevoie, într-adevăr, de motive serioase: în primul rând m-a entuziasmat ideea unui atât de ambiţios festival de literatură; s-au adăugat curiozitatea de a vedea pentru prima oară Iaşiul, dorinţa de a întâlni scriitori pe care i-aş citi şi asculta iar şi iar – Filip Florian, Atilla Bartis sau Andrei Kurkov –, de a trăi câteva zile în atmosfera de festival, care contaminează încet-încet oamenii şi, uneori, ca la Cluj, în timpul TIFF-ului, aproape un oraş întreg”, spune Monica Moroşanu din Cluj-Napoca.
Voluntarii FILIT vor lucra în 12 echipe, ce vor avea diverse roluri: primirea şi preluarea invitaților de la Aeroport sau Gară, distribuţia de materiale promoţionale, coordonarea logistică în licee, coordonarea transportului publicului, coordonarea evenimentelor conexe, editarea cotidianului FILIT, informarea în teren, fotografie etc. În perioada 14-22 octombrie vor putea fi întâlniţi în centrele de informare din Iaşi ale FILIT (în Copou, Piaţa Unirii, bulevardul Ştefan cel Mare etc.).