În perioada 11 octombrie – 5 noiembrie 2013, Răzvan Ţupa participă alături de alţi 10 autori din toată lumea la un program de rezidenţe al fundaţiei OMI din New York. Proiectul lui Răzvan Ţupa include un eseu despre poetica relaţională şi o serie de poeme inspirate de povestea expoziţiilor lui Constantin Brâncuşi în America.
Programul dedicat scriitorilor de fundaţia americană OMI a fost iniţiat în 1992 şi este dedicat editorului german Heinrich Maria Ledig-Rowohlt care a colaborat cu Thomas Wolfe, William Faulkner, Yukio Mishima, Jean-Paul Sartre, Vladimir Nabokov, John Updike, Toni Morrison şi Thomas Pynchon.
Scriitorii invitaţi la Ledig House beneficiază de întâlniri cu editori şi autori din New York, pe 3 noiembrie fiind programată o lectură a rezidenţilor din această toamnă în East Village. De-a lungul anilor, printre bursierii programului s-au numărat autori ca Mihail Şişkin, Colum McCann sau Kiran Desai.
Participarea poetului român la rezidenţă este sponsorizată de ICRNY şi include o lectură la Browery Poetry Bar, una dintre cele mai efervescente scene de poezie new-yorkeze.
Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Până acum a participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie in Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzau, Chisinau si în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma). Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din 2010 a lansat un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Cel mai recent volum al său, „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” a apărut la Casa de Editură Max Blecher în 2011.