Joi, 31 octombrie 2013, ora 21:30, la Teatrul Mignon (Bd. Hristo Botev nr 1, Bucureşti) va avea loc primul eveniment teatral dedicat sărbătorii internaţionale Halloween, numit „Bucureștiul între lumi. Urban Halloween Stories.” Dintre actorii pe care publicul îi va putea vedea pe scenă: Istvan Teglas, Laura Ilinca şi Cătălin Babliuc.
Actorii vor interpreta dintr-un text contemporan “Prieteni buni”, scris de Laura Ilinca, o povestire fantastică despre legăturile dintre oameni din lumi diferite, legături înfiripate cu ajutorul literaturii. Povestea are la bază o temă originară din România, o temă deloc exploatată în peisajul teatral românesc.
“Textul l-am scris ca un protest pentru oamenii mari care nu citesc poveşti”, a spus Laura Ilinca, iniţiatoarea proiectului „Bucureștiul între lumi. Urban Halloween Stories”. Laura Ilinca a scris Hamlet. Next Hours, o continuare a piesei lui William Shakespeare, care a avut premiera luna trecută într-un café-teatru din Bucureşti.
“Mi se pare important să scriu despre lumea contemporană, despre ceea ce întâmplă acum. Îmi doresc să găsesc în contemporaneitatea asta, care nu-ţi mai lasă loc de imaginaţie, un pic de fantezie. Întrepătrunderea dintre lumi este una dintre temele mele favorite din literatură, dar şi felul în care simţim şi ne raportăm la lumea de dincolo în viaţa de zi cu zi.”
Halloween-ul a fost motivul indirect care a determinat-o pe Laura Ilinca să scrie scenarii de film: “Prin 2004 am fost la o petrecere de Halloween, care nu mi s-a părut deloc interesantă, dar la care am întâlnit un om, care m-a transportat în lumea lui şi care m-a inspirat să scriu primul meu scenariu de film.”
Laura Ilinca mai spune că scrisul şi actoria au mers mână în mână întotdeauna, aceste pasiuni ale sale completându-se în permanenţă. Artista mărturişeşte de asemenea că se hrăneşte din poveşti şi fantezie şi că a încercat de mai multe ori să se lase de teatru, dar fără succes: “La un moment dat am realizat că nu pot face altceva decât să joc şi să scriu.”
Istvan Teglas spune că a acceptat invitaţia de a face parte din unicul proiect teatral dedicat Halloween-ului, fiindcă este prima întâlnire culturală dintre teatru şi această sărbătoare, iar tema nu a fost experimentată până acum pe o scenă teatrală din România. “Este un text de un dramaturg român care cred că va prinde.”