În perioada 23-25 octombrie 2013, va avea loc cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, proiect inițiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban. FILTM îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. Andra Rotaru a dialogat cu Robert Şerban despre ediţia în pregătire a festivalului, în exclusivitate pentru AgentiadeCarte.ro
În perioada 23-25 octombrie 2013 se desfăşoară ediţia a doua a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM). Acest proiect este iniţiat de tine, Oana Boca și Ioana Gruenwald. Care a fost necesitatea de la care a pornit FILTM?
Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) este un eveniment unic, fără fraţi şi surori, în capitala Banatului. Iată paradoxul: unic, dar la a doua ediţie! Prima ediţie a avut un succes atât de mare, încât m-am mirat până peste şi am devenit sceptic. E prea bine ca să mai fie încă o dată, mi-am spus anul trecut. Doar că fetele Oana şi Ioana au trecut din nou pe turaţie maximă şi, la sfârşit de octombrie, bănăţenii iubitori de literatură – dar nu doar ei – vor putea asculta, vedea şi se vor putea… trage de şireturi cu nume importante ale literaturii europene.
2013 nu a fost prea bun pentru Timişoara culturală: s-au închis trei librării! Ei bine, FILTM îi dă cu tifla acestui an ghinionist şi aduce din librării nu… duhuri de scriitori, ci autori de top. În carne şi oase. Există în capitala Banatului oameni pasionaţi de lectură, de universurile ficţionale pe care scriitorii le propun în textele lor, oameni ce au plăcerea de a da mâna cu… mâna care scrie poveşti. Pentru ei este acest festival. Şi pentru copiii, rudele şi prietenii lor!
Ce aşteptări aţi avut la prima ediţie şi prin ce aţi fost surprinşi în plus, pozitiv? Anul acesta sunt invitaţi 12 scriitori din ţară şi din străinătate. Cum i-aţi ales?
Când organizezi un astfel de eveniment pentru prima dată te străduieşti să-l… închei la toţi nasturii, să(-i) stea bine. Eu n-am avut nicio aşteptare, în 2012, ca să fiu sincer şi crud. Nu mai am de multişor proiecţii roz faţă de consumatorul de cultură. Şi bine fac, fiindcă sceptcisimul meu e, mai întotdeauna, făcut pulbere. Andra, anul trecut, au fost, seară de seară, peste 130-150 de oameni la festival. S-au adus scaune în plus, s-a stat în picioare, s-a… rupt uşa. Mă uitam prostit: n-au venit cumva cu şcoala? N-au greşit adresa? N-au crezut că e tombolă la sfârşit? Nu: au umplut sala pentru că le plac literatura şi scriitorii.
Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021. Acest proiect se înscrie în seria de activităţi care va completa agenda culturală. Există graniţe între ceea ce se poate face şi ceea ce nu se poate face din punct de vedere cultural datorită legislaţiei sau datorită altor factori obiectivi?
Între noi fie vorba, Timişoara va fi aleasă capitală culturală europeană. Şi nu o spun dintr-o stupidă mândrie bănăţeană (nici eu n-o suport, mai ales când, cu adevărat, e stupidă!), ci pentru că ştiu, ca şi tine, care este contextul geopolitic şi cultural, ce contează cu adevărat atunci când se iau astfel de hotărâri, care sunt argumentele forte pe care Timişoara le are pentru a fi câştigătoare. Cât despre graniţele la care faci referire, doar atât spun: FILTM e, încă de la prima ediţie, în… Schengen.
„La Vest de Est / La Est de Vest” se va extinde într-o formulă transatlantică?
De ce nu, dragă Andra? Se face literatură de calitate şi peste Atlantic, nu doar în Europa. Şi în Asia se scrie formidabil. Şi dincolo de Pacific. Dar, deocamdată, e important să vedem scriitori care fac literatură de bună calitate în apropierea noastră, să-i citim, să-i întrebăm despre „armamentul” lor, despre angoasele lor, despre obsesiile lor. Se poate să coincidă cu ale noastre, poate sunt total diferite. Literatura înseamnă expansiune. Prin urmare, şi festivalul de literatură de la Timişoara poate înseamna, în scurt timp, şi asta.
Ce le-ai recomanda celor care au fost prezenţi la evenimentele (FILTM), atât publicului dar şi scriitorilor invitaţi? Cum se păstrează legăturile culturale care se stabilesc pe parcursul festivalului, care este continuitatea?
Am o mulţime de prieteni care mi se plâng că odraslele lor nu mai citesc. Mai mult, mă întreabă ce să facă, cum să-şi determine copiii să-şi bage nasul în cărţi. E, iată una dintre şanse: FILTM. Să-şi ia fiii, fiicele, soţii, iubitele, iubiţii, prietenii de mânuţe şi să vină să asculte literatură. E gratis, e de calitate, e de neuitat. Iar efectele se vor vedea: şi cei mici, şi cei mari vor da, după festival, buzna în propriile biblioteci ori în librării şi vor citi pe rupte!