Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) a înaintat miercuri, 18 septembrie 2013, o scrisoare deschisă Domnului Ministru Daniel Barbu, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Guvernului României, în urma propunerii de hotărâre a Guvernului de a trece Centrul Național al Dansului București în subordinea Operei Naționale. Redăm integral scrisoarea deschisă:
ÎN ATENȚIA
Domnului Ministru Daniel Barbu, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național
Guvernului României
Stimate Domnule Ministru,
Stimate Doamne și Stimați Domni Miniștri,
Vă scriem în numele Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI), ca reacție la recenta propunere de hotărâre a Guvernului de a comasa o serie de instituții funcționând sub aripa Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în subordinea Operei Naționale. Deși înțelegem preocuparea Guvernului de a folosi cât mai eficient fondurile publice, considerăm că este nejustificată asocierea în subordinea Operei Naționale a Centrului Național al Dansului București, alături de instituții extrem de diferite ca format, misiune și public (Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța).
CSCI este o alianță de organizații active în zona artelor contemporane, vizuale și performative, și din această perspectivă dorim să solicităm tratarea diferențiată și eliminarea Centrului Național al Dansului București (CNDB) din pachetul de comasare prin absorbție a prezentei hotărâri de Guvern, având în vedere următoarele considerente majore.
Centrul Național al Dansului este cea mai modernă instituție publică de spectacole, fiind creată în 2004 la inițiativa sectorului cultural independent sub forma unei instituții de spectacole de tip proiect/ gazdă, având în același timp și statutul de unic finanțator al mișcării coregrafice din România.
CNDB este în prezent singura instituție publică de spectacole care nu are personal tehnic și artiști angajați, lucrând strict pe bază de proiecte și programe culturale de anvergură națională și internațională. În acest caz special, comasarea prin absorbție este nejustificată, pentru că nu vor avea loc nici un fel de reduceri de personal, iar pierderea statutului actual de instituție publică și ordonator de credite va duce și la închiderea singurului program de finanțare a proiectelor coregrafice din România.
Dizolvarea Centrului Național al Dansului va avea repercusiuni grave la nivelul întregului sector al dansului contemporan, întrucât va conduce la dispariția spectacolelor de dans contemporan de pe scena culturală din România și la punerea în dificultate a puținelor festivaluri de dans, precum și a proiectelor europene și de anvergură internațională derulate în prezent de organizațiile active în domeniul dansului contemporan.
Considerăm, prin urmare, că includerea CNDB în noua instituție creată prin absorbție ar însemna alterarea profundă a profilului instituției și alienarea publicului său. Mențiunea din textul propunerii, conform căreia, „din punct de vedere al publicului, în prezent, cele cinci instituții își împart spectatorii” nu este corectă din perspectiva Centrului Național al Dansului, care și-a construit în cei 8 ani de existență un public al său, interesat de dansul și arta contemporană, un public care nu beneficiază de oferte culturale similare din partea nici unei alte instituții. Considerăm de asemenea alarmant faptul că în nota de fundamentare a propunerii de hotărâre de Guvern sunt aduse numai argumente economice și manageriale, iar specificul artistic nu este luat în considerație.
Având în vedere cele de mai sus, am dori, deopotrivă, să vă atragem atenția asupra faptului că propunerea de Guvern nu a fost realizată prin consultarea specialiștilor și a organizațiilor de profil active în domeniul dansului contemporan, încălcându-se în acest fel prevederile legale privind consultarea. Considerăm că o hotărâre care urmează a avea un impact major asupra sectorului cultural nu poate fi aprobată în lipsa acestei consultări și solicităm organizarea conform legii a unei dezbateri publice în cel mai scurt timp, conform prevederilor Legii 52/2003.
Pledăm, deci, în numele Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI), pentru menținerea Centrului Național al Dansului București în forma sa actuală, cu organizarea de urgență a unui concurs pentru postul de director al instituției, concurs a cărui organizare a fost amânată în mod nejustificat timp de peste doi ani, deși a fost solicitată și de conducerea actuală a instituției. Aceasta plasează Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în ilegalitate, întrucât din 2011 instituția are o conducere interimară, care nu poate asuma și dezvolta o strategie de dezvoltare pe termen lung a instituției.
În contextul în care dansul contemporan românesc a reușit să-și structureze o identitate proprie și să fie permanent în atenția scenei internaționale, dispariția Centrului Național al Dansului București ar reprezinta o decădere a culturii contemporane. Solicitarea noastră este menită a îmbunătăţi viaţa culturală din România și a contribui la susţinerea şi promovarea dreptului fundamental la cultură al tuturor cetăţenilor ţării.
Semnează,
Membrii Coaliției Sectorului Cultural Independent
Cristina Modreanu, Președinte, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului
Cosmin Manolescu, Director executiv și coregraf, Fundaţia Gabriela Tudor
Raluca Ana-Maria Pop, Ioana Tamaș, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură
Ștefania Ferchedău, manager cultural, ZonaD – studio Paradis Serial
Miki Braniște, Director, Asociația Colectiv A / Festival Temps d’Images
Octav Avramescu, Asociația Jumătatea Plină
Rarița Zbranca, Director executiv, Fundația AltArt, Cluj-Napoca