Joi, 5 septembrie 2013, de la ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică ”Cale(n)dar către Ziditor”, semnată de artiștii plastici gorjeni Daniel Șerban și Cristina Ploscariu. Prezintă criticul de artă Mihaela Cristea. Curator: Dorina Cioplea.
Daniel Șerban: absolvent al Universității Naționale de Artă București, Facultatea de ArtePlastice, specializarea pictură, promoția 2004. Din același an participă la toate expozițiile de grup organizate de filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici. De asemenea, prezent, în fiecare an, la Expoziția Națională de grup ”Egografie” – Târgu Jiu. A realizat două expoziții personale (1997 și 1999) în Târgu Jiu. A mai expus în București, Deva, Vâlcea. Are lucrări în colecții particulare din țară și străinătate. În prezent trăiește și lucrează în Târgu Jiu, fiind membru al UAP, Filiala Gorj și profesor de arte plastice la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Tabere de creație: Curtișoara (Muzeul Arhitecturii Populare) 2006; Tabăra de creație ”Iosif Keber”, Sighetu Marmației, Maramureș, 2008. Premii: Salonul de Toamnă Târgu Jiu, în anii 2005 și 2007.
Cristina Ploscariu: absolventă a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Artă și Design, specializarea Pedagogia artelor,2003-2007, clasa profesorului Ioan Augustin Pop. Masterandă a aceleiași facultăți, specializarea grafică (materie și concept), 2007-2009, clasa Suzanei Fântânariu. Începând din 2007 este profesor de arte plastice la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”. A participat la mai multe expoziții de grup din Târgu Jiu, Timișoara, Vâlcea, Deva, Petroșani. Prezentă la Tabăra de creație de la Petroșani în 2012. A realizat o expoziție personală (”Primul drum al Walkiriilor”) în 2011, la Galeriile Municipale de Artă, Târgu Jiu. Este unul dintre inițiatorii Expoziției Naționale de grup ”Egografie”, ajunsă deja la cea de-a patra ediție. Are lucrări în mai multe colecții particulare din țară.
”Legătura artistului cu Dumnezeu, cu Ziditorul, este arta sa. La rândul său, artistul devine un Ziditor mai mic, un ziditor (cu ”z”), dar care recrează, la o scară redusă, ideea acestei lumi. Din iubire, Ziditorul ne-a zidit. Din iubire, artistul zidește și, în cazul de față, pictează și desenează.
Acuarelele lui Daniel Șerban surprind peisaje de iarnă, biserica fiind așezată în centru. Iarna, potrivit artistului, are mesajul ei clar: noi, spiritual vorbind, acum suntem în așteptarea primăverii. Această lumea este trecerea și așteptarea pentru primăvara promisă întru Ziditor.
De o altă factură, dar în același spirit creator, desenele semnate de Cristina Ploscariu simplifică sau amplifică Creația. Ziditorul este în tot, în fiecare detaliu, în fiecare linie sau frunză. La fel cum în fiecare structură vie în parte este recreată întreaga lume.
Te invităm la o expoziție sinceră și clară ca o spovedanie, numai între tine și Creator” (Dorina Cioplea, curator)
”Prima expoziție a toamnei este în ton cu schimbarea anotimpului, prevestind răceala și goliciunea lunilor reci ce vor urma. Cu toate acestea, spațiul galeriei este umplut cu multă căldură, lucrările de față prezentând un paradox: imaginea rece a iernii – peisaje pustiite de zăpadă, în contrast cu realizarea poetică, plină de candoare și o sensibilitate specifică artistului Daniel Șerban. Eu cred că vor crea o legătură imediată cu publicul datorită deschiderii pe care un asemenea tip de imagine o oferă receptorului la nivel pictural și, mai ales, emoțional. Cristina Ploscariu merge însă pe o reprezentare mai puțin realistă, situându-se între semn și formă, realizându-și un discurs în jurul simbolurilor artistice: fruct, arbore, muguri, cruce, etc. Lucrări minuțioase amplificate de un imaginar fertil, ce evidențiază interesul acesteia pentru concept, detaliu și grafisme, transpuse vizual în mod inedit.
Ambii artiști par a se afla în fața unei căutări constante, de străbatere a unui drum spiritual către desăvârșire. Viziunea plastică a celor doi interpretează un mesaj de natură religioasă, făcând trimiteri la zid, zidit, ziditor – materie, sacrificiu, creator. Actul plastic devine un ritual sacru, iar artistul se transpune în rolul unui teocrat, într-o lume în care toate acțiunile sunt subordonate acestei forme de guvernământ.” (Mihaela Cristea, critic de artă)