Administrația Fondului Cultural Național a anunțat câștigătorii celei de-a doua etape de selecție pentru acordarea finanțărilor proiectelor culturale.
“Documentarele din arhiva Sahia vor fi readuse pe marile ecrane, în Sibiu va răsuna, în noiembrie, muzica de jazz din toate colțurile lumii și la sfârșitul lunii septembrie, în București, cultura iese pe stradă la evenimentul Strada de C’arte. Sunt doar câteva dintre proiectele finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) după cea de-a doua etapă de selecție pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, în urma celei de-a doua etape de concurs.
Global Media Research își propune prin proiectul “Redescoperă arhiva Sahia Film. Promovarea patrimoniului cinematografic românesc în rândul generației tinere“, să organizeze mai multe proiecții de filme și dezbateri și să popularizeze în rândul elevilor din liceele partenere cinematografia românească. Proiectul a obținut 95 de puncte și o finanțare maximă de 50.000 de lei.
În luna noiembrie, Sibiul va fi gazda unui eveniment de excepție – Sibiu World Music Festival – care va aduce pe scenă artiști din toată lumea, încurajând în același timp și artiștii tineri din România. Proiectul Fundației Sibiu Jazz Festival a obținut punctajul maxim – 100 de puncte si suma de 50.000 de lei de la AFCN.
Farmecul Deltei Dunării va fi adus de meșterii populari și de artiștii locali în București. URBAN DELTA – proiectul Asociației Ivan Patzaichin Mila 23 – va cuprinde o platformă amplasată în fața fostului magazin EVA din Capitală, unde vor avea loc evenimente și ateliere de lucru, avându-I ca invitați pe meșterii populari și muzicienii din Delta Dunării. Două dintre vitrinele magazinului vor fi amenajate de tinerii designerii Carla Szabo, Adelina Ivan, Carmen Secăreanu şi Olah Gyarfas. Proiectul a primit 90.33 de puncte și 43.480 finanțare.
Carte și artă pe străzile din jurul Bibliotecii Universitare “Carol I”. Strada de C’Arte, evenimentul organizat de Fundația Universitară “Carol I”, va avea loc în perioada 21 – 28 septembrie și va îmbina lansări de carte, dezbateri, lecture publice, concerte de jazz, ateliere de reciclare creativă, expoziții de artă. Proiectul a primit punctajul 95.67 și 47.500 de lei buget de la AFCN.
În procesul de selecție, AFCN a urmărit sprijinirea proiectelor care relevă diversitatea culturală și dialogul intercultural, promovarea debutului artistic, încurajarea industriilor creative și întărirea capacității organizaționale. Ca instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, AFCN oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale. Anual, sunt organizate două sesiuni de selecție pentru proiecte culturale și una pentru proiecte editoriale.
În total, la cele nouă arii (Activități muzeale, Artele Spectacolului, Arhitectură și Design, Artele Vizuale și Noile Media, Intervenție Culturală, Formare Profesională, Patrimoniu Cultural Național, Patrimoniu Imaterial, Educație Culturală) au fost înscrise 1873 de proiecte, dintre care au fost alese pentru finanțare 147. Suma alocată de Administrația Fondului Cultural Național pentru această primă sesiune de finanțări din 2013 este de 3,5 milioane de lei. Lista completă a proiectelor o găsiți la adresa web http://www.afcn.ro/finantari/proiecte-culturale.html.” (biroul de presă al AFCN)